Med livet som insats.

Igår gick jag och Tenor till ridhuset för att ha ett tömkörningspass. För att ta oss dit (eller till våra ridvägar) och tillbaka så behöver vi gå 90 meter längs Bensbyvägen. Det är 70 km/h precis förbi ridskolan och jag personligen tycker att det borde vara absolut max 50 km/h genom hela Bensbyn, men det lär jag tyvärr inte kunna ändra på.

Att bege sig ut i trafiken med häst är obehagligt. Och det beror på er bilister som inte har vett att visa hänsyn och sänka farten avsevärt, blända av och hålla rejält med avstånd. När jag för någon månad sedan skrev ett inlägg om att jag önskade att vi alla skulle visa varandra mer omtanke och hänsyn i trafiken, så fick jag väldigt blandade kommentarer. Alldeles för många tyckte tyvärr att vi ”småtjejer” till häst skulle hålla oss i skogen eller i hagen och att vi inte hade på vägen att göra. Det är tyvärr dessa människor som blåser förbi i 90 km/h med en-två meters avstånd till mig och min häst och jag tror att dessa bilförare inte riktigt förstår vad som faktiskt kan hända. Det spelar liksom ingen som helst roll att dessa människor tycker att hästar inte har i trafiken att göra. För jo, enligt lagen så har vi lika stor rätt att vara där som alla andra, men jag kan lova att vi undviker det så mycket som det bara går. Jag känner ingen ryttare som frivilligt rider på en trafikerad bilväg om det finns andra möjligheter, men för det mesta måste vi färdas en kort bit längs en sådan väg för att ta oss till skogen, skogsvägar, ridhus eller liknande.

Igår när jag och Tenor skulle gå våra 90 m längs Bensbyvägen från ridhuset till uppfartsvägen till vårt stall så blev vi omkörda av en nyare BMW 3-serie touring, mörk färg, på väg mot Örarna. Den föraren måste ha haft så otroligt bråttom att hen inte brydde sig om vad som kom i dess väg, för vi blev omkörda i kanske 90-100 km/h på några fjuttiga meters avstånd. Och hen bländade faktiskt av en bit innan, så det var ingen tvekan om att hen sett oss, plus att jag så klart hade reflexväst samt ordentliga reflexer på Tenor.
Jag tycker fortfarande att 10km/h på 10 meters avstånd är lämpligt vid hästmöte i trafiken. Det är inte alltid möjligt, det förstår jag, men till och med de allra flesta lastbilar jag någonsin mött till häst saktar ner avsevärt, så hur kommer det sig att vanliga bilister inte klarar av det?

Jag hade hoppats att aldrig behöva lägga ut sådana här vidriga bilder i min blogg, men vad är det så många bilförare inte förstår? Om ni själva överlever en krock med en häst/häst och ryttare, så hoppas jag verkligen att ni kan leva med er själva och vetskapen om att ni säkerligen dödat eller svårt skadat både häst och ryttare. Är det värt det?

Car_hits_horse_loses  A horse had to be cut from a car after a crash on State Highway 3 this morning. (Source: Fairfax)

Annonser

460 thoughts on “Med livet som insats.

 1. Åhhh fy fan så obehagligt!!

  Tur man aldrig behövde vara med om nåt sånt när jag hade häst. Uppvuxen på ”landet” där alla tycket det var lite mysigt med hästar i vår lilla kommun….
  Idag känns allt mer ”se dig för, du har inte här att göra, det är vår väg, vi är bilister…” 😦

  Tänkvärt inlägg!!!

   • Hej! Jag förstår egentligen inte alla diskussionerna….vi har ju bara att följa de regler som redan finns annars blir det böter (i lindrigaste fall). Visa respekt i trafiken – och det gäller både bilister och ryttare. Det finns både bra och respektlösa bilister likväl som det finns både bra och respektlösa ryttare även om övervägande delen här – när det gäller respektlöshet på vägar – är bilister.
    Värst är dem som kör nära och tutat – dem har förmodligen inte en aning hur mycket dem bryter mot lagen samt hur stor fara dem utsätter sig/alla i bilen + ekipaget dem möter. Nej följ lagarna alla – då blir det heller inga problem!
    Följer man inte lagarna skall man inte vara på vägarna oavsett hur man färdas!

  • Jag har faktiskt mött hästekipage som gått på vänster sida av vägen, hästekipage som korsar vägen mitt i en kurva i mörker och andra läskiga saker som bilförare. Jag vet mycket väl att det finns otroligt många bilförare som beter sig som as i trafiken gentemot både hästar och cyklister, men det finns faktiskt två sidor av samma mynt.
   Håll er säkra!

   • Jag känner här att jag vill tillägga att jag själv både gått och cyklat på vänster sida ibland, då jag befunnit mig på efyran, eftersom det varken finns gång- eller cykelväg den sträckan. Anledningen till att jag väljer att cykla på vänster sida är den att jag föredrar att se de bilar jag möter. Då har jag möjlighet att göra mig beredd vad som kommer och ev ta kliva av och gå ner i diket. Det är inte lika lätt att göra cyklandes på höger sida när man blir omkörd av snabba småbilar och drar med i vindraget av stora lastbilar.
    Självklart krävs respekt från alla håll, på samma sätt som att cyklister inte ska cykla i bredd så är alla skyldiga till att använda reflex, och bilister ska sakta in! Det spelar ingen roll om man sitter på en häst som kanske blir rädd eller om man cyklar eller bara går, det är ändå lika obehagligt att få en stor tung plåtburk farandes i 90 knyck på knappt en meters avstånd.

  • Mel
   Om en bilist kör på en 70-väg o kommer i kapp en häst med ryttare. svänger över till vänster körfält. Om hästen då gör något tokigt så kan du ju knappast påstå att det är bilistens fel!
   Jag förstår mats o hans tanke sätt. Skulle ni låta era små barn gå längs en landsväg flera km några ggr i veckan???

   • Det är faktiskt den tillåtna MAXhastighet som skyltas.. inte en ‘Måste färdas med 70’-skylt. Inget förbud att sakta ner när man träffar på hinder eller svagare trafikanter

    😉

   • Det spelar ingen roll om det är hästen som gör ngt tokigt eller du som förare som kör för fort för enligt lagen ska alltid bilisten förhålla sig till det mötande djuret så pass att de inte utsätts för skada eller påverkan. Lagen dömer alltid till djurets fördel och till bilförarens ”nackdel” eller om man så vill säga: Det är alltid bilistens fel om djuret skadas.

   • Du är skyldig att hålla en säker hastighet och bra avstånd och hastigheten får över huvud taget inte överstiga 70. Krävs det att du kör i 10 så måste du göra det. O ja, det ska självklart vara säkert att promenera längs en landsväg och det är icke-regelföljande bilister som gör att det inte är säkert. Så vad var din poäng?

 2. Åh vilka hemska bilder, mitt hjärta blöder 😦

  ..Men verkligen bra skrivet, man kan nog aldrig ösa på för mkt i detta ämne då vissa människor visar på fruktansvärt tråkiga attityder i diskussionen och även i praktiken. Dock finns det nog tyvärr en liten grupp som aldrig kommer att fatta grejen med dödsfaran och det är nog ofta de som tycker att ”vägen är bilens”. Jag tror att hästekipage är de som har allra minst rätt att vistas där enligt dessa, men det är säkert samma typer som bränner förbi motionscyklister så att de håller på att välta i diket med attityden ”det finns cykelvägar”….

  Respekt och hänsyn är vad som önskas för allas trevnad i trafiken

 3. Detta är något som jag aldrig förstått heller…Jag är rätt hänvisad till vägar då jag kör häst ,har som minst 1 km till närmaste skogsväg. Jag har blivit påkörd, omkörd på insidan av både cyklist , bil och motorcykel, jag har voltat med vagn på grund av vårdslösa förare. Försöker i största möjliga mån slippa köra på allmän väg där man är högvilt för allt på två och flera hjul. Efter 35 år på våra vägar med hästdraget fordon inser jag att de flesta bilister är utan vett och sans. Birgitta

  • Hur har det gått sedan med din häst som blivit påkörd? Min häst blev påkörd för ett drygt år sedan när vi var ute och red. Fysiskt är han så gott som ok igen, men det mentala sitter djupare… Vi red i skritt och med reflexväst mitt på dagen, på öppen plats med flera hundra meters sikt, så ingen kan skylla på att vi inte syntes eller vårdslöshet…

  • Men snälla du… Ifall du inte har vettiga förutsättningar för att ha häst, varför har du det? Borde inte de olyckor du skriver att du varit med om fungera som en väckarklocka?

   Missförstå mig rätt, jag visar erforderlig hänsyn till såväl hästar som andra djur, människor och medtrafikanter, men jag – och du – är fullt medveten om att det gör mig till del av en minoritet. Det ÄR inte klokt att rida kilometervis längs landsvägar, det ÄR vansinne eftersom verkligheten ser ut som den gör.

   Vad gör att du anser dig ha rätt att riskera ditt, hästens och andra människors liv på det sättet?

   • Mats, kanske skulle hon vara mer rädd om sitt eget liv, och hästens liv, men de andra människors liv som hon skulle kunna riskera är den som kör vårdslöst med sin bil, och det är ett val. VÄLJER man att köra som en idiot får man stå för konsekvenserna, om det så innebär att man får betala med sitt eget liv. Jag tycker inte synd om någon som skadats eller dött pga vårdslös körning. Ibland får man tänka efter före.

   • Otroligt puckat inlägg! Oavsett VAD det är som dyker upp på o bredvid vägen så ska man inte köra fortare än vad det är tillåtet eller vad förutsättningarna medger. Nu finns det faktiskt andra än bilförare i trafiken. Vi har ju något som kallas fotgängare. Såna finns i alla storlekar, ibland i kombination med hund eller/och barnvagn. Vad är det som gör att man ska ta hänsyn till vissa o inte till andra? Eller göra som somliga o inte visa hänsyn alls. När jag är ute o rider i min lilla by, 170 inv, händer det att jag får möte då jag är mitt på en smal bro. Jag får kommentarer att hålla mig ur vägen osv. Rider alltid mitt i vägen innan/på/efter bron för att inte riskera att bli omkörd mitt på. Jag fattar inte hur de tänker, kommer jag med bil måste de ju stanna. Finns inte plats för möte.Går det någon med barnvagn måste de vänta. Dessa bilister som inte visar hänsyn till ryttare tvivlar jag på att de visar någon som helst hänsyn i trafiken mot någon.

   • Nu skriver hon ju att hon måste gå 90 meter längs vägen. Knappast några kilometervis.

    Det är väldigt svårt att hitta någonstans där man inte hamnar i närheten av en väg med 70 eller högre hastighetsbegränsning.

   • Va roligt att det är just en man som skriver den första negativa kommentaren… Blir mållös över att man inte kan visa hänsyn i ett kommentarsfält där faktiskt någon har skrivit om Sina tragiska händelser! Vi har ingen vad som exakt har orsakar de olyckor denna Birgitta har varit med om! Så att sitta och ge pekpinnar efteråt är rent kränkande.

    Vad ger din rätten att ifrågasätta hennes hästägarkunsksp när du uppenbarligen inte har häst själv?

    Tänk efter innan du kommenterar, och titta i kommentarsfältet; i stort sett bara kvinnor skriver och sedan kommer du som man och ger dig en självklar plats att ifrågasätta… Vad ger dig den rätten?

    Det är faktiskt karlar som kommenterat helt fantastiska kommentarer här. Synd att du skulle bli den vite, kränkte, medelålders mannen som måste minimera en kvinnas upplevelser!

    Gå och lägg dig

   • kunde inte sagt det bättre själv. jag anser inte ens att hästar ska vara ute på trafikerad väg, det är jättestressande för dem.

   • Då kanske du även ska säga till alla vilda djur att dom faktisk borde ha mer vätt än att springa ut på vägarna också så att alla bilister ska kunna köra sina x antal kilometer i timmen utan att behöva bry sig, eller ta hänsyn till vad som händer runtomkring.
    Vi kanske även ska förbjuda barnfamiljer att vistas på vägarna eftersom ett barn kan få för sig att flytta sig ett par steg ut från vägengrenen. Men självklart ska inte bilisten då behöva sakta ner, det är ju föräldrarnas ansvar om den stackars bilisten får en nackskada eller en skråma på sin fina bil.
    För att inte tala om bussarna som släpper av skolbarn efter vägkanten, tänk där om ett barn springer ut på gatan! Då får ju ungen skylla sig självt eller hur, för som bilist har ju du rätt till att köra visst antal kilometer i timmen utan att behöva bry dig eller sakta in.

    Du kanske tycker att vi ska förbjuda motocyklar, mopeder, barnfamiljer, utrota alla vilda djur och öka föröreningar i miljön så att vi förpestar vår natur så att det leder till klimatförändringar så vi slipper den förbannade snön och halkan på vintern. För det är ju absolut inte förarens fel om han sladdar och får bilen förstörd. Stäm snön för sjutton!

   • Börja tänkt nu linnan du skriver. mer dumheter dom flesta vägar i sveriges avlånga land var från början stigar för häst, ko och människa till fots,

    Och som vanligt när människan behöver breda ut sig blir djuren drabbade, även om du är en minoritet som håller ner hastigheten och håller avstånd, så är det fortfarande så att dom flesta vägar är allmän egendom och ALLA får vara där, detta drabbar ju inte bara hästar utan även vi andra som går cyklar eller som jag kör hund längs med vägen.

    Att påstå något så dumt som att man inte ska ha häst när förutsättningarna inte är ideala och man inte kan hålla sig ifrån trafikerade vägar, är nog inte så genom tänkt, om nu häst ägare ska tänka igenom sin situation för andra förares skull borde väll dom som blåser förbi i 100 km fundera på om dom ksa ha bil för tänkt om hästen blir rädd eller cyklisten vinglar till då kan ju lacken bli skadad på deras fina dyra bil.

   • Mats, Har du ens läst texten? Häst har varit det viktigaste vi haft till för inte ens 100 år sedan, visa lite respekt.. Den som kör fort/för nära är väl den som riskerar hästen och andra människors liv… Korkad kommentar!

   • Jag förstår inte riktigt alla dessa hatiska kommentarer folk skickade till Mats… Som han skrev visar han hänsyn och som han också skrev vet vi alla att det inte är det vanligaste. Hans argument håller! Har man det ställt så att man till en stor del är tvungen att rida på väg så birgitta säger att hon är så kanske det inte är vettigt att rida under sådana förutsättningar…

    Det finns förstås flera lösningar, annat stall, på något vis få till en väg som inte går längs sådana vägar hon pratar om etc. Men som sista lösning är faktiskt att inte rida en möjlighet.

    Jag säger inte att det är hennes fel, det gjorde inte Mats heller, men med den verklighet som är måste man ibland anpassa sig, för sin egen, sin häst och andras säkerhet. Att någon annan är en idiot rättfärdigar inte att ställa sig i idiotens väg till stor fara för andra, hästen inräknad.

   • Mats: Det här var det dummaste jag någonsin hört (eller läst). Om du verkligen har sett hur verkligheten ser ut så borde du fatta att det finns bilvägar som omgärdar ALLA platser där det finns hästar, kor och andra djur. Jag kan lova att det finns inte en enda ryttare som frivilligt rider efter en trafikerad väg mer än absolut nödvändigt. Jag vill ändå tacka dig och andra som faktiskt visar hänsyn mot hästar och andra i trafiken, Varför ska det vara så svårt att bara försöka visa hänsyn och ta hand om varandra?

   • Men snälla du..ifall du inte har vett och köra och följa de trafikregler som gäller ska du inte ha bil, varför har du då bil om du vet att du inte följer trafikregler? Du måste ju vara helt dum i huvudet var det mest idiotiska inlägget jag läst. Alla har lika stor rätt att vara på vägen och tycker du att det är hon som riskerar liv? men då borde vi väl alla sluta att köra bil för att verkligheten ser ut som den gör så många som förolyckas i trafiken idag! så jag tycker du ska ställa av din bil för vad anser dej ha rätten att riskera liv??

   • Nu måste jag fan rycka in här, Det här jag har läst utav Mats inlägg och dess kommentarer så blir jag smått irriterad. Jag anser att rider man, så rider man och det är helt okej men jag vet inte, kan man inte leda en häst bakom sig? Jag kör själv lastbil och jag har varit med om ett flertal gånger att när jag rullar förbi en häst i 10km/h så börjar hästen å rycka för att vad jag förmodar så blir hästen vad vet jag rädd. Jag kan inte parkera bilfan bakom för att vänta för det har man helt enkelt inte tid med!

    En väg är en asfalts väg och vad jag vet så är dom gjorde för burkar med däck, hästar anser jag ska hålla sig borta från vägen vare sig dom FÅR gå där eller inte! Sen så är det faktiskt så att vi bilister kör inte rally inne i skogen där hästarna knatar, vi är faktiskt inte där i överhuvudtaget om vi inte möjligtvis bor/jobbar i en skog med stig till väg.

    Sen kan man kanske sätta dig ögonlappar på hästen om man nu måste (som jag tycker) LEDER hästen dit man ska, måste vara betydligt säkrare så slipper man att hästen löper amok pga av tex helljus. Men det ska jag inte slå i bordet för det vet jag inte, jag har aldrig suttit på en häst och kommer förmodligen aldrig att göra det heller.

    Så att säga att vi ska ta det lugnt och nästan stanna när det kommer en häst gåendes i vägkanten, tolka mig rätt det ska vi, så tycker jag att häst ägare/ häst ryttare har en kan göra ytterst mycket för att hjälpa hästen till den ”skogen” som den ska till. Som andra har sakt samspel är viktigt men man ska fortfarande göra vad man kan som individ för att undvika olyckor och oförväntade händelser.

    Så kasta inte så förbannat mycket skit på Mats för han har väääldigt rätt om vad han säger.

  • tillhör du en av dem som har det när du kör bil då! Med din inställning är det ju tydligen enbart folksom är ryttare som borde ha körkort!

   • Nu måste jag fan rycka in här, Det här jag har läst utav Mats inlägg och dess kommentarer så blir jag smått irriterad. Jag anser att rider man, så rider man och det är helt okej men jag vet inte, kan man inte leda en häst bakom sig? Jag kör själv lastbil och jag har varit med om ett flertal gånger att när jag rullar förbi en häst i 10km/h så börjar hästen å rycka för att vad jag förmodar så blir hästen vad vet jag rädd. Jag kan inte parkera bilfan bakom för att vänta för det har man helt enkelt inte tid med!

    En väg är en asfalts väg och vad jag vet så är dom gjorde för burkar med däck, hästar anser jag ska hålla sig borta från vägen vare sig dom FÅR gå där eller inte! Sen så är det faktiskt så att vi bilister kör inte rally inne i skogen där hästarna knatar, vi är faktiskt inte där i överhuvudtaget om vi inte möjligtvis bor/jobbar i en skog med stig till väg.

    Sen kan man kanske sätta dig ögonlappar på hästen om man nu måste (som jag tycker) LEDER hästen dit man ska, måste vara betydligt säkrare så slipper man att hästen löper amok pga av tex helljus. Men det ska jag inte slå i bordet för det vet jag inte, jag har aldrig suttit på en häst och kommer förmodligen aldrig att göra det heller.

    Så att säga att vi ska ta det lugnt och nästan stanna när det kommer en häst gåendes i vägkanten, tolka mig rätt det ska vi, så tycker jag att häst ägare/ häst ryttare har en kan göra ytterst mycket för att hjälpa hästen till den ”skogen” som den ska till. Som andra har sakt samspel är viktigt men man ska fortfarande göra vad man kan som individ för att undvika olyckor och oförväntade händelser.

    Så kasta inte så förbannat mycket skit på Mats för han har väääldigt rätt om vad han säger.

   • jag håller med nicke!!! jag leder alltid mina hästar när jag måste gå längst en asfalterad väg där jag vet att bilister kan komma för att inte riskera mitt eller hästens säkerhet eller bilisterna det är faktiskt inte svårt alls att gå längst diket så om de kommer en bil i hög hastighet kan jag lätt gå lite neråt så mina hästar inte ta till skada!!!!!!

    //mia

   • Okej Mia, jag leder min häst 99 gånger av 100, men det finns inte alltid ett dike att gå i. Särskilt inte vintertid. I alla fall inte i min stad där det vanligtvis snöar rätt så mycket. Dessutom kan min häst ändå bli rädd för något, hoppa upp på vägen och bli träffad av bilen. Och då är jag 100% övertygad om att bilisten hellre kör 10km/h än 70km/h när den smällen inträffar.

    Mvh Li

 4. Bra skrivet! Är glad att närmsta vägen där jag har mina hästar är så liten att man är illa tvungen att köra i ca. 30 km/h. Men det finns självklart idioter där med.. TYVÄRR!

   • Men snälla Wtf! Vi har alla rätt att vistas i trafiken! Så även du! Hur kan du tro annat??? Ta det lugnt när du ser en häst nästa gång så blir det bäst för alla! Dej med! Annars hamnar du snart i dommarbåset o det är DU som åker-på kalaset! Såna är reglerna! Bara så du vet…!!!!

   • jag hållet med henne hästen är viktigare än bilen ni kan f#n ta och sakta ner när det kommer hästar som tur är det vettiga folk i vår by och dom som inte saktar ner när en häst kommer får inte köra på denna väg. Hästen har funnis på vägarna så j#vla mycket längre ni ska vara glada ni skulle inte haft bilen nu. Den kom dom på när hästen fans dom gjorde den för att man ska kunna åka långt som en häst inte orkar och ni bilister kan välja själv om ni kör över en häst kan det bli livstids fängelse och böta alla era pengar bara så ni vet.Jag är tolv år och jag är mycket smartare än er det kan jag inte fatta.

   • Det näst värsta som kan hända en förälder är att förlora sitt barn… Det allra värsta är att själv vara orsaken till det.. Det kan ju vara så att du har ditt barn med dig i bilen när olyckan är framme.. Du kanske klarar dig men ditt barn omkommer för att du hade så ”jävla” bråttom…

   • Nu gällde det inte huruvida häst ska vara i trafiken eller ej utan denna RESPEKTLÖSA HÄNSYNSLÖSA STRESSADE ATTITYD som finns i trafiken !!!!!

   • Sluta att svara alla idioter som tror att de är ensamma i trafiken, Lägg er energi på trevligare saker ni kan ändå inte påverka dom. Jag är MAN fd Ryttare och kör j-ligt försiktigt förbi hästekipage. Ha en undebar höst alla hästmänniskor

  • Öh..tja vad skall du ut i trafiken att göra med dina fordon??! Ja jag har också ridit en hel del i trafiken jag har också cyklat och gått. Och en sak har jag kommit på….bilister är övertygade att de har rätt att meja ner allt i sin väg! Eller så tror de kanske att de är odödliga? Så jag fattar att du är upprörd över att hästar finns där ute….fattas bara om du mejar ner mig när jag går så är det bara jag som blir skadad….om du klipper mig med cykeln samma sak…..lol men när jag sitter 150-170 över marken på ca 500-700kg häst då riskerar inte bara jag livet! Så lätta gärna på gasen för all del. Det är meningen att vi alla skall få plats på vägarna. De finns där för att ta sig från punkt a till punkt b.

   • håller med, om dom saktar farten och håller avstånd så är risken mindre för att dom ska få repor i lacken på sina fina bilar.
    jag kör mycket hund längs med asfalts väg och jag har vid två tillfällen sparkat till bilar som är så nära att jag kan göra det och jag har inte åkt dit på det än

   • Jag älskar epitetet ”bilister”. 6 Miljoner människor har körkort i Sverige, och jag kan tänka mig att det finns en hel del ryttare bland dem. Att dra alla över en kam får verkligen en helt ny innebörd.

    Hästar och ryttare har givetvis en plats i trafiken, men allvarligt, vidga synerna. Befinner man sig på en väg så riskerar man givetvis livet, även om man sitter i en bil, cyklar eller rider. Sen är frågan vem som ansvarar för hästen; ryttaren eller den mötande bilisten?

  • Trafiken, tror du att den bara består av bilar så har du missat en del. TA KÖRKORT, OCH LÄR DIG!!! Alla har rätt att använda vägarna för att ta sig, barn på cykel, ryttare, fotgängare osv. Bara för att du har bil betyder det inte att du kan fara fram som en idiot.

  • Så du menar att då är det ok att meja ner häst och ryttare? För att DU inte tycker att dom ska vara där- som att dom vill vara där. Hoppas du aldrig är i trafiken med fordon iafa.

   • Ärligt talat, jag anser också att hästar, moppar, gående och cyklister ska ge fan i att framföras på bilväg. Sedan är det tyvärr så att det inte alltid finns en bred trottoar, en fin cykelväg eller ens plats att gå vid sidan av vägen, och då får man självklart sakta ner lite och visa lite hänsyn. Dessvärre kan cyklister ofta tycka att bilisterna gör fel, samtidigt som tvärtom. Men majoriteten av cyklister skiter i lagarna som gäller för alla fordon, likväl cyklar. Sedan vill jag påstå att en häst inte riktigt kan ta samma hänsyn, då det är ett djur och varken kan läsa eller förstå vad väjningsplikt betyder. Då får man visa lite extra hänsyn.

    Något alla förare lätt glömmer när man färdas i 110 på motorvägen. Det är en människa som styr bilen, det sitter någon som kan bli rädd när h*n (Fuck you hen) blir omkörd i 170.

    Kom igen, visa lite hänsyn, och ryttare, undvik vägar i möjligaste mån.

  • Vad bra skrivet. inte trevliga bilder men kanske hjälper att man ska ta de lugnt. Och till dom som tycker att hästar inte har på vägen att göra så är hästarna med på vägen ett slags motorfordon. Och bilister ska visa hänsyn

  • Håller med dig WTF.
   Vad ska dem ens ut i trafiken och göra, skaffa en häst transport och använd den istället.
   En cross, den får man inte köra på landsvägen, för den har inga lysen eller blinkers.
   Men en häst, som närsomhelst kan hoppa rakt ut i vägen, det är heeelt okej.
   Sen all skit dom bajsar ner med, den kan ni inte ta upp heller? Eller flytta ner i diket.

   Hästar hör hemma i stallet, mcdonalds eller i hagar.
   INTE på vägarna.

   • Ta reda på vad som gäller så kommer du att inse att du bör krypa ner i ditt lilla hål och läsa in körkortsteorin igen för den har du uppenbart glömt.

   • Och ärligt talat…skulle det vara så hemskt att sakta ner och visa hänsyn? Vad förlorar ni på det? En minut? Förstår inte riktigt problemet

   • Vi som rider/kör får vara lika mycket på vägen som ni bilister, men som är skrivet i inlägget så är det inte många ryttare/kuskar som vill ut i trafiken på grund av att det är så många som är hänsynslösa! Och dessutom får vi INTE rida på trottoarer. Även vi har väg regler och dom flesta jag vet håller dom reglerna.
    Kan hålla med att vi kan va dåliga att ta upp efter hästarna på vägen men skulle du själv gå en längre bit för att plocka bort skit? Är ju inte så att man rider runt med en grep!:)

   • Per kör upp din kommentar där solen aldrig skiner, hur dum får man va. Bilar släpper ut mycket mer ”skit” än hästar. De e inte synligt men skadligt för hälsan, va fan gör en liten hästbajs på vägen!

   • Katia: Jo det skall jag tala om! För två år sedan åkte jag ikull med min motorcykel, lite fuktigt på vägen efter ett stilla sommarregn som just hade dragit förbi, men solen sken och livet lekte. Jag körde inte över gällande hastighetsgräns, och såg att det var fritt ”genom” kurvan. Vad jag inte uppmärksammade var att mitt i kurvan låg en hästskit, den upptäcktes för sent och mitt framhjul släppte. Jag kan säga att gå ikull i 70 km/h är inte skönt även med full MC-mundering. Motorcykeln blev skrot och jag hamnade på akuten. Allt slutade väl, men det hade kunnat gått annorlunda, min son hade nämligen vid frukosten frågat om inte han kunde få följa med ut och åka. Nu gjorde andra omständigheter att han inte kom med, vilket i efterhand kändes bra!

    Visst kan man i mitt fall skylla på bristande uppmärksamhet, men i ärlighetens namn, ska man som trafikant behöva hålla utkik efter hästbajs när man kör?!

    När jag är ute och rider (ja jag är man, med både häst, motorcykel, cross och lastbil i garaget!) hoppar jag av och sprakar bort bajset från vägen ner i diket/vägkanten. Är det så att du tycker det är jobbigt kanske du skall fundera på om du verkligen skall ha häst?!
    —-
    Hänsyn krävs från alla håll, motorcyklisten/bilföraren/lastbilschauffören måste sakta ner och hålla ut (där så är möjligt), men då måste också ryttaren hålla ut mot vägkanten.

    Ett exempel där ryttaren inte visar hänsyn hände mig för mindre än en månad sedan: Jag kom ikapp en ryttare på en smal grusväg, ryttaren hade otaliga möjligheter att gå av vägen med hästen, in på avtagsvägar/mötesfickor etc. men hon (ja det var en tjej) valde att fortsätta skritta som om jag inte fanns. Jag vet att hon hade sett mig då hon kollade om jag låg kvar bakom vid minst tre tillfällen. Det hela slutade med att jag efter tio minuter tröttnade och mer eller mindre ”klämde” mig om. Jag vet att det inte var snyggt eller bra gjort, men även hon på hästryggen har ett visst ansvar! Lika olagligt som det är att köra för fort, lika olagligt är det att medvetet hindra eller störa i trafiken! Trafiken handlar om samspel, från ALLA håll.

   • Men snälla, hur gammal är du egentligen? ”Hästar hör hemma i stallet, mcdonalds eller i hagar”, Först och främst så är inte hästkött ett nötkött så dem serverar inte häst på mcdonalds. Sen så brukar inte folk vara så dumma att dem rider med en trafikrädd häst längs med en stor väg där det kommer mycket bilar i hög fart, som sagt, BRUKAR inte, en del är dumma i huvudet och gör det, men OFTAST inte en längre bit gissar jag på.
    Jaa, hästar bajsar, det gör du med, och all jävla koskit som ramlar av traktorerna då när dem kör ut för att t.ex. gödsla, när folk kör på katter, grävlingar etc. och bara lämnar det MITT i vägen, ska inte dem ta ansvar och slänga ut djuret som nyss blivit påkört av deras bil så det inte ligger mitt i vägen och bara blir mer och mer påkört och kladdas ut över hela vägen. Men det kanske du tycker är trevligare än lite hästbajs som ligger i kanten av vägen.
    Och om jag ska ut och rida, så kanske jag måste passera en väg för att komma till skogen, 10 meter, ska jag då alltså ta hästtransporten? Logiskt, GUD vad smart du är.
    Hästarna hör mer hemma på vägarna än vad du gör kan jag ju garantera iaf. För som någon innan skrev, vägarna fanns där från första början för att man skulle kunna ta sig fram via ridning, häst och vagn, för att gå eller helt enkelt fösa boskap.
    Det är inte helt okej när någon går med en häst som bara kan hoppa rakt ut i vägen när som helst, för det är fel. Men det är inte heller helt okej då bilister kör förbi i full fart och inte kan visa hänsyn.
    Nu säger inte jag att alla bilister är dumma i huvudet, det finns många guldstjärnor, som ambulans/polis/brandbilar brukar nästan alltid stänga av sirenen, och lägga sig lite åt sidan för att inte skrämma hästen. En del bilister kan faktiskt sakta in och lägga sig lite längre in för att inte skrämma hästen. Men många visar inte hänsyn, samma som att många visar inte hänsyn till när man cyklar eller kör moppe. Det är förjävligt rent ut sagt. Visa respekt hänsyn och HÅLL AVSTÅND, inte bara från hästar utan från andra bilister också. Sluta köra som jävla idioter.

   • bajs är gödning och hästar fanns före bilar därför har dom företräde före bil och bilförare speciellt dom som uppenbarligen inte är körkortsmyndiga och då menar jag inte siffran på födelsebeviset.

   • Plockar du upp alla gaser din bil skräpar ner om jag får fråga? Hästarna förör ialf inte naturen….
    Alla har rätt att vara på vägen, alla gör rätt och alla gör fel, men man kan juh ialf försöka tänka på att man inte alltid har möjligheter till tillexempel, hästtransport, eller endast skogsvägar.
    Kör enligt lag eller inte alls.

    Men har man möjlighet att skippa stora vägar som hästägare så ska man ta den chansen och låta dom vägarna vara, för sin, hästen och förarnas skull.

  • Hästar har inte i trafiken att göra om de inte är trafiksäkra. Lika ansvarsfullt att ta ut en häst på trafikerad väg som att köra med en bil som inte är trafiksäker. Dvs klarar de inte att vistas på vägar där gällande hastighetsregler gäller har de inte där att göra. Hästfolk borde lära sig att visa hänsyn till andra trafikanter och hålla sin hästar borta från vägarna. Lagom kul att ständigt köra förbi dessa opålitliga ekipage och aldrig veta vart de far hän. Har ni inte råd att ha mark för att motionera era djur så skaffa ett akvarium istället, men sköt om det väl!

   • Min häst är trafiksäker som bara den. Däremot kan han vara rädd för plastpåsar i dikena, katter el dyl. Och då hoppar han från diket UT i vägen. Så passa dig.

   • haha tänkte precis detsamma, svårt att få en häst trafiksäker i skogen;) Och dessutom ”har ni inte råd att ha mark för att motionera era djur” ?? Det finns få personer som har så pass mycket mark att du kan rida en ordentlig skogsrunda på ett par timmar… Hade det varit kravet hade ju ingen kunnat ha häst:P

   • Att göra en häst trafiksäker genom att utsätta andra för livsfara visar ju bara hur insnöade ni är på er egen situation! Skulle vi släppa ut allt och alla på vägarna utan att säkerställa att det är trafiksäkert kan vi ju avskaffa körkort och tillåta rattfylla på samma gång. En alkoholist lär ha samma syn på att köra onykter som ni har på att ta ut en häst på vägarna och riskera livet för andra. Ja min jämförelse är helt motiverad med tanke på vilka konsekvenser det kan få.
    Ska en häst framföras på väg ska den vara trafikförsäkrad, betala vägskatt och om något händer där häst/ryttare är vållande ska långa fängelsestraff utdelas,
    Ett mordvapen ni rider med på vägen nämligen, precis på samma sätt som ett rattfyllo framför en bil.

   • Alla hästar har rätt att vara på vägarna lika mycket som bilister. Det är t.o.m så att om en olycka inträffar så är det rent försäkringsmässigt alltid bilistens fel. En bilist som inte är van vid hästar kanske inte skall vara på vägarna i områden med många hästar?

   • Håller kanske inte med om det mesta…
    Men, man kan visst jobba med hästen hemma för att göra den trafiksäker. Ren lathet att påstå annat. Ni känner väl nån som kan köra med bil eller andra fordon runt er hemma på stallbacken eller i närheten. Dom flesta har även tillgång till traktor och andra större bullriga fordon man kan träna med. Dessutom så ser man väl till att ha en äldre lugnare/erfarnare häst med sig i början när man rider ut, framför allt runt vägar. Eller har ryttarna också för brått ut nuförtiden?
    Sen är det såklart svårare att träna hästen för oförutsägbara händelser och då är det väl lättare som bilist att sakta ner, eller? Minns kanske inte var bromspedalen sitter? Dags att ta om körkortet?

   • Eller så kan ju den som vill köra ensam på vägen utan att visa hänsyn till andra på den ALLMÄNNA, statligt bekostade vägen, köpa egen mark och bygga egen väg? Ploga den och salta den för egna pengar också kanske? Vägen är till för att ta sig mellan olika platser för alla tror jag? Helikopter kanske passar er bättre om ni inte vill dela väg med alla andra?
    Och det tar några sekunder extra att sakta ner när du möter ett barn, häst eller älg för att undvika en olycka. Och visst saktar du ner och kör till sidan när du möter en stor skördetröska på den smala vägen? Just det, för då blir du lite rädd. Då kan du tänka dig hur rädd man blir när man delar väg med stora hårda bilar, bittra förare som har bråttom och tydligen mer rätt än någon annan att vara på vägen (?), när man har ett barn eller en häst som kan fara åt oönskat håll.
    I det stora hela är medtrafikanterna GULD. Sen finns det enstaka som sätter andra i fara för att de är liiite bättre än alla andra. Sen tycker jag inte att man ska vistas på stora motorvägar i annat än motorfordon!

   • Men herregud. Och det är ju hur miljövänligt som helst att köra med en förbannad transport om man bara ska en kort bit till ridhus. Dessutom räknas häst och ryttare som ett fordon, så självklart får vi hålla till på bilvägar – även om vi till det yttersta försöker undvika detta.

    Och detta nonsens med att köpa mark för att motionera djuren? Är du inte lite go i huvudet va?.. Snälla var lite realistisk i alla fall. Jojomen, tror säkert att det finns mark nog till varenda hästägare i Sverige (vår näst största sport/fritidsintresse).

   • Ingen är ju så trafiksäker att olyckor inte händer. En cyklist är inte heller trafiksäker, för den kan ramla eller vingla till (särskilt om den blir rädd, vilket även vuxna människor kan bli).

    Man kan tycka vad man vill om andra fordon än bilar på vägarna, men är det tillåtet så får man också sakta ned. Det gäller oavsett om det är en cyklist, en ryttare, joggare eller en person på moped.

   • Ingen häst ÄR trafiksäker!!!! Det är ett djur som kan göra precis vad som helst. Det är absolut inte som en bil som du jämför med …du kan inte förutspå hur hästen reagerar på olika saker. Många hästar är dock mer vana med trafiken så kallade ”trafiksäkra” men om bilisten kör för fort eller för nära så kan hästen bli väldigt rädd ändå. Dessutom kan dom bli rädd för en soptunna eller nåt annat på sidan av vägen precis när du passerar men om du bara visar hänsyn och kör lugnt förbi i en hastighet där du hinner stanna om något händer . Kolla av hur häst och ryttare reagerar så är det sällan någon fara för bilisten…. Det är också din skyldighet enligt trafikverkets regler och du blir skyldig till olyckan även om hästen blir rädd för soptunnan om du inte hinner stanna. Det är DU som kan förhindra olyckan tänk på det…..Man har absolut inte lust att vistas på vägarna men måste det många gånger för att ta sig till motionsvägar. I alla tider har det funnits hästar på vägarna om du inte vet om det så var vägarna tidigare mer anpassade för dessa djur men vägarna har med tiden blivit asfalterade och trafiken ökat varför skall då hästarna inte fortsätta få ta sig fram på dessa vägar….DÄRFÖR om du kör omkring på vägar där det finns djur av alla dess slag så visa hänsyn till alla medtrafikanter speciellt sådana som är oberäkneliga…. barn och djur. Kan inte förstå att det kan vara så himla jobbigt och svårt att bara sakta ner en liten liten bit…

   • Om en häst är orolig så är det faktiskt din skyldighet som bilist att gå ut ur bilen och hjälpa till och assistera ryttaren eller körkarlen (tror faktiskt den lagen fortfarande finns kvar) Finns inget bättre än när man får ett leende och vinkningar av dom som uppskattar när jag bromsar ner till knappt styrfart med mina 60 ton och håller på andra sidan vägen det gäller även gångtrafikkanter. Visa hänsyn i trafiken det gäller även ryttare tack för mig

   • man måste vänja hästen vid trafik för att få den trafik säker. helt lugnt för alla bara den kan ta ett skutt åt höger. hästen har fortfarande enligt lagen rätt till väg som inte är motorled. tar av hänsyn alltid upp skit som hamnar i bebyggda områden då det sista man vill är att reta upp folk

  • Som vi skriver så skulle vi ju mer än gärna låta bli men för att ta oss till ridhus o ridvägar måste hi oftast rida efter eller korsa vägar! ! Så j-vla bråttom kan man inte ha.Skulle ni köra lika fort om de va ett barn på vägen? Tror inte de..

   • Skaffa en dragbil och hästsläp så kan du transportera den trafiksäkert!
    Har du inte råd med det så skaffa en annan hobby!

   • Jag tycker det är jävligt dålig stil av dig (Suck) att säga att vi måste skaffa en hästtransport för flera tusen för att komma till ett ridhus eller liknande! Tänk om vi måste korsa vägen för att kunna komma dit vi ska? Om det är några hundra meter på vägen? Om vi ska ut i skogen då? Ska vi bara ställa transporten mitt i vägen? Jag tror det är jobbigare att det står massor med hästtransporter mitt i vägen än att bara köra över i andra filen och sakta ner lite när det kommer ett ekipage! Eller vi kanske har delade åsikter? Som sagt, jävligt dålig stil utav dig, det finns ett ord som du kanske ska ta lärdom av, typ som..HÄNSYN KANSKE? Och en liten gnutta respekt. Tack för mig, ha en icke fortsatt trevlig helg.

   • Till Ally.
    Har du inte råd att skaffa biltransport så har du troligtvis inte råd att ta hand om hästen när den blir sjuk heller. Också ytterligare ett problem med folk som skaffar häst, inte en susning har de om vad det kostar och man tar inte sitt ansvar heller. Ja jag vet vad det kostar att äga häst och jag har råd med det också men inte fan ska de ut på vägarna för det. Djurplågeri att tvinga dem ut där de inte hör hemma! Har ni inte en anläggning som klarar hästägande så LÅT BLI!!! Hästen finns inte där för er skull, ni ska finnas för den!

  • Om man ska ta sig från punkt A till punkt B så måste man använda vägarna. Det är bara asagudshästen Sleipner som kan flyga…

  • vad ska älgarna på vägen att göra. Försök att sätta dig in ihur det skulle vara att få en älg genom rutan. Oskönt skulle jag tro. Samma med häst. Skulle du överleva skulle du nog ha en hel del ångest efter om det visar sig att även ryttaren omkommit. Bara en tanke. Vi bilförare har inte egenrätt till vägarna.

  • Hej kära glada människor håller helt och hållet med om allt som står i i texten ovan förutom en sak att en bilist kan vara respektlös att köra som svin och framför allt farligt ja! men vissa häst människor kan också förebygga olyckor genom att t.ex ge fan i att gå mitt på vägen med sina hästar inte akta sig när det finns gott om plats för en häst att röra sig på gentimot en bil och sådanna saker. Bor nämligen i ett område med mycket hästaktivitater som jag tycker är absolut kul människor i alla åldrar rider där och de e ju trevligt, vi alla har ju en eller annan hobby som man blöder för men och det är fult förståligt men när jag kommer var varannan dag och kör framförallt i krogiga skogsvägar, kommer runt en kurva och där gå en hel hög (eller en) mitt på vägen varför går man mitt på vägen ?`hade en händelse där jag körde bil hamnade bakom två tjejer som går med sina hästar MITT på vägen vänder sig om och ser mig men rör sig inte ur fläcken endå, detta pågick ungefär 400 meter två stora åkrar på var sida om vägen men lätt teräng framförallt för en häst skulle jag kört ut där med min bil ja det hade varit jävla roligt men tror inte bönderna uppskattar det lika mycket som en par häst av tryck men iallafall hoppas ni fårstår vart jag vill komma och jag respekterar hästryttare fullt ut vill inte på något sätt skrämma,skada eller något annat mot dom men de gör mig besviken att om jag respekterar deras beteende med sina hästar och inte får respekt tillbaka då tröttnar man snabbt på de . tack för mig och ridd lungt kör lugnt och visa respekt för varandra :)!

   • Man är ibland tvungen att gå ut mitt på vägen för att man hör att bilen kommer jättesnabbt och man blir jätterädd att dom inte skall sakta ner…. om alla höll farten så kunde ekipagen alltid hålla kanten… 🙂

   • Nästa gång du möter de tjejerna tycker jag att du skall veva ned rutan och fråga dem om de inte skulle kunna vara så vänliga och rida åt sidan, så att du kan komma förbi, istället för att tro att det här är representativt för ryttare i allmänhet. Det låter ju som barn/unga människor, och det vet man ju, att de behöver få lära sig att visa hänsyn, de också!
    Och du skriver att hästekipape gärna rider/rör sig mitt i vägen … samtidigt som du skriver att det gäller skogsvägar. Det kanske växer gräs mitt på skogsvägarna, och i så fall är det förklaringen. Oskodda hästar tycker att det är skönast att gå på grästovorna …
    I annat fall, om skogsvägen är en något större väg, så tycker jag om igen att du vänligt men bestämt skall be dem att gå på högersidan, så att de undviker olyckor. Människor ute på landet, exempelvis, kanske har ridit sedan de var små barn – men de kanske inte har körkort för det … och de kanske inte är vana vid att möta bilister på vissa vägar.
    Ibland är ryttare dessutom så rädda att bilister skall köra om/förbi på skogsvägen – utan att sakta ned – att man rider mitt i vägen, för att bilisten absolut skall sakta ned; det skulle vara att utsätta alla för allmän fara om de körde om utan att sakta ned.

    Jag kan också tala om att jag ridit många trafiksäkra hästar, och att jag själv också utbildat hästar till att bli just trafiksäkra – men den levande varelse som inte blir rädd då någon kör om en i 90-100 km/h med 1-2 meters marginal finns inte! Även den mest trafiksäkra häst/hund/människa känner obehag från luftdraget, ljudet och farten, om någon håller en sådan hastighet. För sin egen säkerhet bör man som bilist ha så mycket vett att man saktar ned så mycket att man kör om i lugnt tempo. I många fall är det också barn/ungdomar som rider, och då får man resonera som om de satt på en vinglig cykel, och inte köra fortare än att man hinner stanna.
    Om en häst börjar bete sig konstigt och svänger hit och dit är det till och med lämpligt att köra åt sidan och stänga av motorn, och låta ekipaget passera, innan man sätter igång sin bil och kör vidare.
    Då undviker man lättast olyckor och slipper få repor på sin bil.
    Den som kör och hamnar i en olyckssituation med en häst har otrevliga skador att vänta … inte minst på bilen – och kommer att få betala kalaset själv.
    Och en annan sak – hästar har funnits på vägarna i tusentals år – bilen är en nybörjare där, och den som framför bilen bör veta hur han/hon skall handskas med sin bil och sina medtrafikanter för att inte orsaka en olycka.
    Försiktig bilägare.

  • WTF: va fan ska DU ut i trafiken att göra! Du har ingen rätt att vara där! Jag följer trafikreglerna som säger att jag FÅR RIDA på vägen och bilister och andra fordon/fotgängare ska visa hänsyn! Liksom att JAG ska visa hänsyn till bilister/fotgängare!
   Jag tvekar inte att anmäla någon för vårdslöshet i trafik! Tro mig det har redan skett flera gånger!

   • Ebba, hur tänker du nu?
    Rida ut mitt i vägen när du ”hör” att en bil kommer snabbt? Försöker du skapa en olycka eller?

  • Ärligt talat så finns det nog inte någon endaste ryttare som rider utmed en trafikerad väg för skoj skull, dom gör det för att de måste om det inte finns några bra alternativ.(Trots att de enligt lag har all rätt att vara där, det är därför det kallas ALLMÄN väg, alltså inte privat) Och GIVETVIS ska man inte tro att man som ryttare har mer rättigheter än någon annan.
   Däremot misstänker jag, utan att ha några som helst vetenskapliga bevis för mitt påstående, att det finns en och annan fartälskare i bil ute på allmän väg, trots att de inte MÅSTE vara där, utan bara för sitt höga nöjes skull. (Vilket de också har all rätt att vara eftersom det är just ALLMÄN väg, och inte förbehållen någon typ av trafikant.

   Jag bor i princip i skogen, har hästar och rider på grusvägarna häromkring. Dessa vägar är till största delen skogsbolagets vägar. Det går mycket timmertrafik här periodvis, men jag måste säga att de allra flesta chaufförerna är kanonbra och tar fin hänsyn till oss när vi är ute och rider. Och om DOM kan sakta ner och till och med stanna, så undrar man varför det är så besvärligt att göra samma sak med en personbil. En fullastad timmerbil med släp väger bortåt 60 ton, och tar bra mycket längre tid att få upp i hastighet än en vanlig bil. Och ändå är det självklart för de allra flesta.(Det finns ju förståss en och annan blyfot även i den branchen.)
   Givetvis gör man som ryttare vad man kan för att inte vara ivägen, men ibland blir det ändå så av olika skäl. Ge oss lite tid att hitta någonstans att kliva av vägen och släppa fram er bilister om det är trångt.Och är det inte trångt, så är det ju inte heller något problem att hålla ut ordentligt, eller?

   Och JA, jag har körkort för tung lastbil med släp, även om jag nu inte arbetar som yrkeschaufför. Vi fick gedigna lektioner i trafikvett av våra lärare på den körkortsutbildningen. Och NÅDE oss om vi inte lärde oss att ”läsa trafikbilden” och göra kloka säkerhetsbedömningar fortare än kvickt ute på vägen. Då va det bara att krypa tillbaka in i teorisalen och plöja igenom pappersmaterialet igen.

   Som vår favvolärare sa:
   ”- Om ni har kommit hit bara för att sen kunna säga ”Störst först och gärna fortast”, då har ni kommit DJÄVLIGT FEL! Här delar vi ut körkort mer efter hur ni riskbedömmer ute på vägen, inte efter hur duktiga ni är på att växla och gasa. Hellre olycksfritt med fel växel i, än olyckor med rätt växel i. Det är bättre att din motor dör, än att nån på vägkanten gör det! Och hur brått det än är, så är det ALDRIG SÅ BRÅTT!”

   Alltså, han utgick ifrån att det finns både folk och fä på vägkanterna, eftersom lagen säger så och en skicklig förare kan hantera det på ett bra sätt.

   Så till alla skickliga yrkeschaufförer:
   NI BORDE FÅ MEDALJ!!
   Till alla mindre skickliga chaufförer och bilförare:
   Snälla, försök att ta er förbi macho-stadiet och inse att livet inte är en tävling i att vara häftigast!

   I´ve said my piece

  • För att i bland måste man rida eller gå med hästen dit man ska rida å de ör bil väg/ vägar överallt så man kan inte altid undgå vägar som trafikerade.

 5. Nu har jag slutat att rida, men kommer väl ihåg hur det var på min tid. Blir väl lite daterad men det bryr jag mig inte om. Som ungdom, från 10-15 års ålder var det mycket ridning på vägen, liten som stor (väg). hade aldrig några problem utan alla saktade ner när dom skulle passera oss ryttare. Nu är det ju ca 35-40 år sedan. Shit nu blev jag gammal helt plötsligt, men då fanns det plats för ridhästar på vägen. Alla har nu så bråttom och har ingen känsla för vad som kan gå fel, bara blåsa på i högsta hastighet som går. Spelar ingen roll vem som finns på vägen. Hur kan detta lösas på bästa vis? Skyltar fungerar ju inte. Vi måste hjälpas åt att hitta en lösning.

 6. Kunde inte hålla med mer! Minns fortfarande när jag var yngre och red ut i med min mamma och yngre syster, och en bilistj*vel susade förbi i minst 80km/h och tutade på oss samtidigt. Det gick bra, men fyf*n vad skärrad man blev. Morsan kastade en sten efter bilen. Tyvärr träffade den inte.
  Om man ser på bilderna så är det ju inte bara häst och ryttare som kommer till skada vid sådana hemska krockar – bilisterna har lika liten chans att överleva som hästen. En häst väger MYCKET – om man krockar med den i 90km/h så kan man tänka sig att det går illa för ALLA inblandade.

  • Att kasta sten efter en bil låter ju helt idiotiskt. Ert ansvar att se till så att det ni tar ut på vägarna är trafiksäkert! Om ni tar död på en familj pga att ni släpar ut livsfarliga djur på vägarna är det på ert samvete!

   • @Suck och ni andra som har svårt att acceptera att hästar (och andra djur) ibland färdas på våra vägar.
    Hur ofta möter du/ni en häst/ett hästekipage? Var möter ni den/dem? Jag har svårt att tro att du/ni OFTA möter häst VAR SOM HELST. Jag tror snarare att det är som för mig – MYCKET SÄLLAN på MYCKET FÅ platser. Läs ”i närheten till ridhus eller större gårdar/natur.
    När du/ni nu vet hur ofta och var ni möter dem – kan du/ni inte bara ta det lugnt just denna gång? Det blir ingen stor förändring på ankomsttid till din/er destination och risken att du/ni inte kommer fram blir ännu mindre.
    Nej. Jag har varken barn eller erfarenhet av häst mer än att jag vet att hästar kan vara nervösa.

   • Men uääääh. Du har ju inte fattat grejen!
    Om du blåser förbi ekipaget i 80km/h blir risken för en allvarlig olycka monumentalt mycket större, än om du saktar ner och tar avstånd i låt säga 100m. Handlar om säkerhetstänk och allt det där, men du kommer till det avsittet i teorin snart.
    För jag antar att du inte har börjat ta körkortet än.
    Då hade du vetat att det i trafiken finns fler osäkra kort än ett hästekipage, som till skillnad från ett barn på trottoaren kan vara ett stabilare kort många gånger. För att inte tala om en cyklist som ska korsa vägen, eller en BIL som gör en ogenomtänkt omkörning.
    Bara för att man själv uppträder korrekt i trafiken, innebär det inte att alla andra gör det och således kan man aldrig vara säker när man är ute och går, kör, cyklar eller rider.
    Funkar ju lixom inte med ”ja men det var faktiskt han som kastade sig ut i vägen fast det faktiskt inte ens ÄR ett övergångsställe här! Och så såg inte jag det och nu är han död. Tough luck!”

 7. Jag tror att många tror att eftersom det sitter en ryttare så är det lugnt, vi ska ju kunna kontrollera hästen. Men eftersom hästar är flyktdjur osv.. Man borde passera en häst på samma sätt som om det var en älg som gick efter vägen tycker jag. Älgar tvärnitar då jag för.

  • Härligt att du gör jämförelsen med en älg… Det sätts upp staket och annat för att hålla älgar borta från trafikerade vägar, men hästarna har du ingenting emot att ta ut på trafikerade vägen med flit??
   Har haft delade meningar om detta ämne, men efter ditt inlägg är jag säker på min sak. Hästar är inte trafiksäkra och bör därför inte medvetet tas ut på trafikerade vägar. (detta gäller för övrigt också alla fordon som inte är trafiksäkra)

   • Gjorde den jämförelsen mest för att storleken på djur är ungefär lika, alltså lika farligt och köra på. Älgar har också rätt att gå på och korsa vägar.

   • Samt alla barn och cyklister och andra bilister och alla dessa fotgängare i allmänhet. Man kan ju fan inte veta vad dom tänker! IN MED DOM I HAGEN! Asså ingen som inte kan läsa tankar borde få vistas på vägarna.

   • Fyfan, inget som inte är trafiksäkert på vägarna! Japp, då börjar vi med det manliga könet som står för majoriteten av alla trafikolyckor. Lås in dem bara! Dubbla hänglås, säkrast så! Sen tar va barn.. Barn och pensionärer. Oberäkneliga de där, så det är bäst att vi låser in dem också! För att vara på den säkra sidan. Hmm, kvinnor är ju inte så bra på att häva sladdar har jag hört, så bäst att låsa in dem med. Kan ju få sladd liksom!

    Nu är vägarna helt tomma, och därmed trafiksäkra. Bra jobbat! Nu ska du bara låsa upp ditt fängelse och sedan ta dig till jobbet utan att använda vägarna, för även DU är en trafikfara. Ha det så kul! 🙂

 8. jag var tvungen att lämna bort min ponny pga ingeb visade hänsyn på vägen så gick ej att rida hna där utan att han stack iväg i panik

  • Bra att du då innsåg det innan du och din häst blev skadade. Där finns idioter i trafiken och denna sidan kommer inte att ändra det tråkigt nog. Eftersom ni vet att det finns idioter i trafiken och att hästar är rädda för bilarna så tycker jag att det är erat ansvar att inte utsätta framför allt er själva för faran. Jag tycker självklart inte att det borde vara så och jag håller med att det bästa hade varit omtänksamma bilister men eftersom det inte är så och erat liv står på spel så tycker jag att det var ett bra val du gjorde. Det är inte mycket till tröst att det är bilisten som blir dömd för olyckan när du och din häst ligger döda på en asvaltsväg.

 9. Om man proportionera avståndet och hastigheten som idioten körde förbi dig i, så hade de vart ”kul” att se reaktionen på samma person fast gående ute i skogen, som du galopperar förbi på en halvmeters avstånd i ?40 km/h?. Hade nog inte varit så jävla uppskattat. Men alla ”bad-boys” eller ”40-års-krisare” (som det oftast är i de där bilarna) tänker inte riktigt till när de ska förlänga penisen med hjälp utav bilen. När det gäller trafik skäms jag ofta över det manliga könet, som jag representerar.

  • Till skillnad från denna bilförare så skulle jag aldrig någonsin galoppera förbi någon! Möter jag någon vid uteritt så skrittar jag förbi.

   • Absolut, det var inte min poäng. Utan att OM samme bilförare, gående i skogen, hade blivit förbi-galopperad på en halvmeters avstånd så hade nog denna blivit rätt arg. Med till skillnad från vad denne själv kan utsätta dig och din häst för så det rätt lindrigt att bli förbigalloperad. I’m on your side!

   • Så sant! Har hittills inte träffat en enda ryttare som inte saktar ner när en möter fotgängare där en rider. Skritt är oskriven lag, för att visa hänsyn och respekt. Synd att det inte är ömsesidigt…

   • Vad har ens könet med frågan att göra per?!??
    För inte visste jag att respekt och hänsyn satt mellan benen på folk!!!!!!

   • Joanna, körkunskap sitter mellan benen iallafall. Män står för en stor majoritet av ALLA sorters trafikolyckor. Bäst att låsa in dem i stallet, tycker du inte? 🙂

 10. På vår ridskoleanläggning var det en privatryttare som red på sin sköthäst i paddocken, för att ta sig till anläggningen är hon tvungen att rida ca 1km på gjord ridväg längst med och ´sedan korsa en 70 sträcka. Tyvärr så ramlade hon av hästen i paddocken, som lyckades ta sig ut, sprang tillbaka mot stallet, sprang på vägen och blev påkörd i en kurva. mycket oturligt, föraren klarade sig, utan fysiska skador, men var otroligt chockad. hästen fick tyvärr avlias på plats.
  vid flera tillfällen har personer ramlat av på uteritter vid vår anläggning, och hästarna sprungit hem själva, över denna bil sträcka.
  Kör man bil i närheten av hästanläggningar bör man vara uppmärksam att det kan komma hästar både med och utan ryttare.

  • Tycker ni att man ska tillåta rattfylla på vägarna också? Alla resonemang här mår man ju illa av. Visa hänsyn hit och visa hänsyn dit, var f*n visar ni hänsyn egentligen när ni släpar ut dessa tunga djur som inte klarar av trafiken?

   • Om en ryttare ramlar av sin häst i en paddock och den springer ut i vägen och blir påkörd är ju inte det bilistens fel? väldigt konstig paralell, men att visa hänsyn till ekipage som korsar eller rider / cyklar / går / osv… efter en väg tycker jag är är en solklarhet oavsett om det är en häst eller cyklist eller en tant med rullator, personskador som personskador eller hur? det är inte hästen som är viktig utan det är ryttaren som sitter uppepå som kommer till skada, tror inte att du PER vill ha en död människa på ditt samvete bara för att du inte hade lusten att visa hänsyn och bromsa vi förbipasserande eller har jag fel? Såklart ska ryttare cyklister etc och visa hänsyn rida/ cykla på rätt sida av vägen och man ska se till att hästen har det lugnet att den kan ridas i trafik, men dock så är hästar flyktdjur och vi kan inte förutse deras rädslor. Men det är helt upp till dig om du vill ha en skada person eller kanske till och med en död person på ditt samvete! Tänk om tänk rätt

   • Mina hästar är inte rädda för trafiken, inte det minsta, däremot kan det ligga nåt skräp i diket som blåsr upp som gör att dom.hoppar till, kanske även.ut i vägen.en bit, för bilar är ju inte farliga.

    Ursäkta alla punkter, omöjligt att skriva bra på mobilen, och omöjligt att gå tillbaka ich rätta till.

  • Med den inställningen borde ryttare räkna med att det kan komma bilar utan förare på vägen och ta hänsyn till detta! Och man borde se till så att en häst inte kan komma ut ur paddocken!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 11. Det ör ju faktiskt så hästar har lika mycket rätt som bilister att gå efter vägen, eftersom att de räknas som fordon och därför inte får gå på trottoaren enligt lag. Och alla idioter som kör förbi en häst med ryttare (eller vagn) i 90 km/h, tänker ni på att hästar är levande varelser med rädslor och känslor precis som oss människor? Det kommer ni nog göra när ni har en häst på motorhuven…

 12. Jag har faktiskt blivit påkörd av bilist på en 70 sträcka. Bil föraren lämnade mig ( då 13 år ) och ponnyn kvar på vägen. En fruktansvärt traumatisk upplevelse även om både jag och ponnyn lever och mår bra idag. Sedan dess rider jag för det mesta på banan eller i ridhus.
  Mycket bra inlägg ! Kram på er vettiga människor där ute. Resten utan vett fick nog inga kramar som barn. / Therese

  • Alldeles galet! Min dotter och jag var ute med våra islänningar. Dottern tömkörde stoet och jag ledde valacken. Sträckan var kort, men tillräckligt lång för grannen att accelerera och lyckas dra backspegeln i rumpan på valacken och rumptaglet på stoet. Till saken hör att jag befann mig tillsammans med valacken utanför vägbanan i gräset. Dessutom på väg hemåt och dottern en bit bort och hade ännu inte vänt hemåt. Det slutade lyckligt för alla. Men dottern beskrev senare händelsen som en tuppfäktning där jag var den galnaste…. Min rädsla var enorm för att mitt barn i första hand och därefter mina hästar skulle ha skadats. Grannen fick stå för reparationen av sin egen bil. Jag erbjöd honom en polisanmälan, med tanke på att han faktiskt hade fått skadan på förarsidan. Men det ville han visst inte? Högertrafik råder sedan 60-talet……..

 13. Jag tror inte många bilister förstår att det är faktiskt värre att krocka med en häst än med en älg för bilistens egen skull. Dessutom är det bilisten som själv är ansvarig för skadorna. Tänk på det nästa gång du kör om en häst och rytare

 14. Härom dagen red jag på en 50km landsväg. I närheten ligger en båtaffär. Det kom en man i en SUV med en båtkärra som var lastad med, vad jag antar var hans nya båt av strl större. Båtkärran var en 30km kärra men det hindrade inte mannen från att blåsa förbi i ca 70km/h. Inte ens när min häst fick halvt panik och kastade sig ned i diket vid vägkanten, hade mannen några som helst planer på att sakta ned farten. Kan även tillägga att detta skedde i dagsljus så han såg mig, garanterat. Asshole.

  • Det har jag märkt, att folk med släp som skramlar och har flaxande pressenningar inte saktar ned, och dom om några borde ju inse att skramlet kan skrämma en häst. Mina hästar är trafiksäkra, men kommer det konstiga saker fort bakifrån så kan den även coolaste hästen bli överraskad.

 15. Det är faktiskt så att passerar man oskyddad trafikanter ska hastighet sänkas o avstånd hållas rejält oavsett trafik. Planerad körning kallas de. Kvittar om de gäller häst/ryttare, cyklister, gående eller vägunderhåll/vägarbeten.

 16. bra skrivet! Jag var med om en olycka med min häst förra sommaren när vi bodde i tyskland… En stor traktor skulle köra förbi mig när jag skrittade ute i byn(max 30 på vägen) Tyvärr var vägen väldigt smal och den här maskinen tog upp väldigt mkt plats, det var stenmurar på båda sidorna så jag kunde inte göra mycket mer än att gå upp på den 1m breda trottoaren. Såklart kunde inte maskinföraren stanna och låta mig passera utan han ville köra förbi mig… allt hände så fort, även om han faktiskt körde i 30.. Min häst blev rädd, kastade sig om och halkade på asfalten så han föll. jag kastade mig av så fort jag kunde och vände mig om för att möta största skräcken… traktorn hade kört över min hästs bakben. Detta var den värsta upplevelsen som jag någonsin varit med om. Vi hade dock änglavakt och inget var brutet men vi bestämde oss snabbt för att operera. För mig fanns det bara en sak-rädda hans liv!
  Efter två månader på kliniken och boxvila i ytterligare 1 månad så började vi sakta men säkert att skritta. Nu ett år senare är han i sin absolut bästa form, tävlar 130 och har varit placerad i varje tävling vi gjort efter skadan. Han vann den första tävlingen efter skadan(i juni). Han är lyckligare än någonsin och tycker allt är såååå roligt! Vi har en otrolig kontakt, den här hästen betyder allt för mig!
  Jag har otroligt skickliga kirurger att tacka då ledkapseln och senor var väldigt illa skadade. Och det viktigaste jag lärt mig under denna jobbiga resa är att det viktigaste är att man MÅSTE tänka positivt och tro på sin häst, aldrig ge upp och det kommer gå på ett eller ett annat sätt!
  Tanken på hur det kunde ha gått gör mig så rädd. Och jag förstår inte hur folk kan vara så otroligt dumma och okunniga när det faktiskt är ett livs levande djur som går i trafiken och det borde vara rent vett att sakta ner och visa hänsyn. Tydligen är folks tid viktigare än säkerhet… :/

 17. Sjukt bra skrivet!! Håller med dej i varje ord. Och för er som tycker hästar inte har på vägen att göra så klassas hästar som fordon och man får även lära sig på körskolan att köra lugnt och försiktigt förbi. Jag själv korsar hög trafikerad väg med häst dagligen (har inget annat val) och dom som visar mest hänsyn och saknar ner är faktiskt yrkesförare som ler när man tackar dom för deras hänsyn. Man förlorar ca 30 sek på att sakta ner inget du kommer speciellt mycket försent på, men det kan rädda både häst och ryttare och även dej och din bil….

 18. Det spelar ingen roll vad det är för djur, men jag skulle aldrig gå med ett djur nära en stor väg. Hundar som hästar. Att bilisterna kanske dör och även jag spelar inte så stor roll, men jag skulle inte våga offra mitt djur för andras körning. Har jag ett djur vid vägen så är det lika mycket mitt fel om något händer. Det är oansvarigt. Djur vet inte vad trafik är men det vet iallafall vi och därför är det också vårt jobb att hålla dom därifrån.

 19. Har själv haft häst o vet hur förbannad man blir på såna som inte tar hänsyn. Första gången jag mötte en häst i passagerarsätet med min sambo tog han ingen som helst hänsyn till hästen o ryttaren. Han fick en rejäl utskällning, han resonerade som många andra ”ska man ut på vägen får man kontrollera hästen”. Jag förklarade för honom att om man har en häst som inte är trafiksäker, så anser inte jag heller att man ger sig ut på större vägar med den, tycker det är fruktansvärt oansvarigt som hästägare. Men även den mest trafiksäkra hästen kan bli rädd för något, det behöver inte vara fordonet den blir rädd för, det kan vara en sten, ett träd eller vad som helst. Och väljer hästen att hoppa ut i vägen kan man som ryttare inte göra ett skit . Det var sista gången han körde fort förbi en häst, nu stannar han och låter hästen passera, ser han att den börjar krångla stänger han till o med av bilen tills hästen kommit ca 100meter bort.

 20. Bra skrivit! Jag skickade in en annons i våra lokaltidning för många herrans år sedan, just om detta med hästar och bilar och trafiken, hade förväntat mig något trevligare svar än jag fick… denna man tyckte att jag skulle betala skatt med min häst för att få rida eller passera vägen… Suck!

 21. Man kan ju vrida och vända hur mycket man vill på det där. I allmänhet tror jag att det handlar om okunskap om hur man bemöter en häst när man är stressad till jobbet snarare än att 90% av alla bilister vill ha ihjäl både häst o ryttare för sakens skull. Samma förare tutar och kör i fortsatt takt oavsett om det är en cyklist, bilist eller häst den möter. Ni som rider på vägarna kanske skulle börja flytta hästen med transport istället? Så slipper vi hästdyngan på köpet, för den är det sällan någon som plockar upp.

 22. om ni skall ut i trafiken som du säger å har rätt till det som alla andra så förstår ja inte hur ni kan kräva att bilister å andra skall sakta ner till 10km/h för er? :O å framför allt inte på vägar där det är 70/90 det är ju mer fara med det!!! så fall skall ni på samma vilkor vara i trafiken ni med.

  • Så då kan vi alltså egentligen galoppera MITT I körbanan ”precis som en bil” och skita fullständigt i att flytta oss när ni kommer och visa hänsyn åt ER BILLISTER !! För tror det eller ej, men det gör vi när vi håller oss så långt ut mot diket som vi kan…

 23. Alltså man kan se detta från 2 sätt 1 från bilistens och 1 från den som rider , Personligen tycker jag det är ganska så jävla korkat att man far och rider häst efter vägarna då man riskerar sin egen och hästens säkerhet för inte kan du förutsäga vad hästen kommer göra om den blir rädd när en bil kommar och PANG så har hästen sprungit ut på vägen och det blir mos av er båda 2 ? ska du då skylla på bilisten ? även om det händer i 20km i timmen så kan ni båda bli så allvarligt skadade att ni kan dö , rid i skogen istället . Och jag tycker också om bilister ser att det är en häst efter vägen så kan man sakta in.. men jag tycker inte ni har något att göra efter vägarna en bil väg är en bilväg inte en hästväg … bönder och deras klagomål….

  • ”Rid i skogen istället”? Men ibland måste vi rida på vägen för att KOMMA TILL SKOGEN! Förbannade jävla korkade as. Tror ni på fullaste allvar att vi rider på trafikerade vägar för att det är kul?

   • När man använder uttryck som ”förbannade korkade as” så tycker jag att man visar på väldigt stor förståelse för folk med annan åsikt och förmodligen visar stor hänsyn till bilisterna som tvingas passera dig och din häst. I vissa länder har man förbjudit hästar på allmän väg redan och det är den vägen man måste gå när folk med häst resonerar som du.

 24. Varför kan vi inte bara visa varandra hänsyn och omtanke, det mår alla bäst av i det långa loppet, lätta på gasen och kör sakta förbi, hästar mm det är inte många sekunder man tjänar på att köra som en idiot

 25. Vem skulle gasa om dom såg en älg el en flock med renar ist för att sakta in? Det är ju ganska likt kan jag tycka. Fast dom kan orsaka även en människa skada/livet när bilisten möter häst och ryttare!

 26. Allt du skriver är så sant, men en sak inte alla vet om är att hästar har företräde på vägarna. Detta lärde min körlärare mej, hästen har företräde för de var de första ”fordon” som vistades på vägen. Tyvärr vet inte många om detta, men är de så att hästen skadar en bil, spelar ingen roll om bilen är avstängd och ingen sitter i den så är de aldrig hästens fel.

 27. Alla ni som skriver ”Vad f-n har dom i trafiken å göra?” Kan ju ta sej en tankeställare, för bara ett visst antal årtionde tillbaka så var det faktiskt vanligare med hästar i trafiken än bilar, så de borde ju faktiskt ha förtur. Eftersom de har funnits i trafik bra mycket längre än bilarna har det!! Själv är jag supernoga med att bromsa ner i god tid innan jag möter eller kommer i närheten av häst i trafiken. Det är så roligt att se de få som verkligen vågar sej ut där. Å jag vet, att det blir mer och mer sällan, med tanke på att de flesta bilister är egoister å tror att bara dom har tillträde till vägarna.. Det är nästan så man skäms för att vara bilist ibland!!
  Men Jag hoppas jag är en av de få som har ett löskokt ägg under gaspedalen i trafiken.. Å allra helst när det finns chans till att andra än just bilister kan befinna sej på vägarna. Fartdårarna kan väl i såna fall hålla sej på de större vägarna, om de ska busköra!!
  Jag håller helt klart på Er, medtrafikanter med eller utan häst!!

 28. Jag går sista året på Fordon o Transport och har kört rätt mycket lastbil nu och läst mycket lagar och regler, varje gång jag fått möte med en häst har jag alltid saktat in till ca 20 km/h för jag vet att hästar lätt kan bli rädda och det kan bli en risk för ryttaren och hästen om jag gör ett hastig gaspådrag! Anledning till att folk gasar på som idioter är att dom tror dom har bråttom, och om hästen skulle bli rädd så kommer ryttaren ta hand om situationen! Men till alla som läser det här, att bromsa ner till 10-20 km/h när du passerar en häst, det tar ungefär en minut av din tid… vilket riskerar du, en minut av din tid? eller att köra för fort och kanske döda både ryttare och häst… även dig själv?!

  • Enda gången någon saktar ner och håller avstånd när man går med ett djur vid vägen är då man möter en lastbilschaufför. Då spelar det ingen roll om de sitter bakom ratten på lastbilen eller personbilen, inte heller vilket land de kommer ifrån. Nu tänker inte jag dra alla över en kant, finns idioter som kör tyngre fordon också, men som min sambo säger: ALLA som tar körkort borde få testa på att köra lastbil för att få lite respekt.
   Det spelar ingen roll om man cyklar, går med hund eller rider efter vägen, idioterna bryr sig inte och kommer inte att göra det förrän det smäller.

  • Gulle dej! Blir så glad av att läsa att ni får lära er det här på utbildningen. Men i det stora hela handlar det ju om att visa hänsyn och vara en bra människa! Dessa som är as i trafiken är nog dom som kör över folk även i andra sammanhang.

 29. Jobbar på en ridskola/turridningsfirma där vi emellanåt måste gå på en (liten) bilväg där billisterna kör i 50-70. Det är inte alltid så kul att själv behöva rida ut mitt i vägen med ett led på 10 hästar bakom sig för att bilförarna ska FÖRSTÅ vad mitt stopptecken/nedåtviftande med armen betyder. Visst, det finns gott om plats och våra hästar är trafikvana, men vad gör det om olyckan faktiskt är framme?!

  Dock vill jag ge en stor eloge till de många bilförare jag mött som nästan innan jag sett dem kört in till kanten, stannat och i vissa fall t o m stängt av motorn och snällt väntat tålmodigt när ett gäng turridare knatar förbi. Men visst blir man mörkrädd ibland… En del billister alltså, speciellt yrkesförare, brevbärare, lastbil mm… De verkar visst inte förstå att man gör det för att spara liv, inte för att jävlas.

 30. Jättebra information! Själv när jag få ggr passerar häst och ryttare försöker jag verkligen i allra första hand tänka på hästens trygghet, sen ryttaren. Kör sakta, i vissa fall stanna bilen om ryttaren verkar i en svår situation ( ex orolig, stressad häst) Och i dessa situationer är jag säker på att tidigare förare bara ”rusat” förbi,, för kan man inte ens gå över en helt vanlig övergång för gående utan att nästan bli påkörd, undrar man hur vissa fått sitt körkort.. Kalle Ankas tidning?! Nej, detta behövs verkligen komma fram mer i ljuset, bara för man betalar skatt på bilen, äger inte du vägen!!!

 31. Men asså ärligt talat nu….
  Vafan ska ni ut på vägarna å göra ?!
  Det är bara dåligt på så många vis. Bland annat så stör ni i trafiken ( man måste sänka hastigheten ganska mycket för att hästen inte ska få panik och kanske skenar iväg ( vilket försämrar för föraren som planerar sin körning och som i vissa fall måste vänta med att göra en omkörning för att sikten är skymd ), era hästar lämnar GIGANTISKA BAJSHÖGAR på vägar och gator, hästen kan få för sig att gå rätt ut till mitten av vägen fast att man inte håller mer än ca 30 km/h ( har hänt mig när ja varit ute och kört ) och dessutom så är det väl inte så bra för hästens hovar ?
  Vi bilförare har nog me vilddjur i trafiken som lever ett eget liv och vi behöver inte fler !
  En vanlig personbil går oftast inte att köra på en åker/äng i lagom hög hastighet, men en häst kan färdas på en åker/äng utan problem.
  Så varför inte bara göra såhär. Vi fordonsförare får ha våra vägaroch gator att köra på och ni hästförare får ha era åkrar/ängar/hagar att vara på ? Det är bättre för hästen och bättre för alla som kör ett fordon på vägen !

  • Fast bara för att hästen kan framföras på en åker/äng betyder det inte att man får det. Allemansrätten tillåter inte att man rider över en odling, alltså är det inte ett alternativ. I hagen är det oftast inte lämpligt att rida p.g.a. andra hästar som går där.
   Därför måste somliga ryttare rida en bit längs en trafikerad väg, för att kunna nå skogsstigar/ridbanor/ridhus där dom kan rida utan bilar i närheten. Det är det här som är problemet, att ta sig dit. Du kan planera din körning ännu mer, när du ser en häst så släpp gasen, låt ryttaren få lite utrymme att komma fram till ett lämpligt ställe där denne kan gå bort från vägen medan du passerar. Ha lite tålamod, en gång kommer det vara du som önskar att andra kunde tänka lite mer på omgivningen än sig själva.
   Gällande hästens hovar är det inga problem att gå på asfalt, såväl skritt som lugn trav kan snarare stärka hästens ben. Då är det betydligt värre med en ojämn, stenig åker med sorkhål här och där.
   Hästbajs på vägen är ganska lindrigt jämfört med de avgaser bilar lämnar, och de flesta ryttare försöker få ut hästen mot diket för att det inte ska hamna på vägen. Det är inte så att vi säger till hästen att skita på vägen för att jävlas. Det finns även flera ryttare som hoppar av och sparkar ner skiten i diket, alternativt gör det på vägen hem från stallet.

  • Man får inte rida på åkrar.

   Och som många redan skrivit, så rider vi inte efter vägar för skojsskull, vi måste kanske gå en bit efter en.väg för att komma till bättre skogsvägar/stigar.

  • Det är så intressant resonemang att alla andra ska anpassa sig efter dig och er andra som kräver att hästar inte ska finnas på vägarna. Vi lever i ett samhälle, där alla har rätt att vistas. Vissa vill köra bil, andra vill rida, någon vill köra motorcross, andra vill plocka svamp, några vill festa på disco etc.

   I ett samhälle behöver vi ta hänsyn till varandra. Vad är så svårt att förstå? Du vill ha hänsyn till ditt bilåkande, och det ger vi dig i nästan alla lägen utom vid passage av häst (vilket lär vara rätt sällan, jag tror inte du möter häst ens en gång per månad). Det handlar om att mötas, att jämka och respektera varandra. Förstår du inte det har du inte i ett samhälle att göra.

 32. Sluta gå med hästarna vid vägen, så är era problem lösta. Ni har hela marken att gå på, varför måste ni just gå på vägen? Hur svårt kan det va

  • Så sorgligt att du inte ens försöker förstå. Jag tror inte någon tycker det är kul att rida på vägen, utan ett nödvändigt ont. Det är en oerhört trist människosyn du uppvisar genom din brist i att inte förstå andra människor.

  • Vad är det som inte går in? Vad är det som du inte förstår av lagen som blir = lika med skyldighet för dig som bilförare? Varför skulle hästekipage sluta använda vägen som leder dem till ridhus/marker att rida på när de får rida där? Det tycker du de ska göra för att du ska kunna sitta och egoköra och slippa helst följa lagen, eller för all del använda sunt förnuft? Hur svårt kan det va? – OCH fatta lagen och vad som sägs här? Du stödjer dig på ditt egna lilla tycke om häst/ryttare på våra vägar, ryttarna här stödjer sig på lagen och sunt förnuft. HUR SVÅRT KAN DE VA?

 33. Vad folk inte verkar förstå är ju att folk med hästar på väg MÅSTE se till att hästen är trafiksäker, annars ge fan i att vara där. Ni måste inte vara på en väg alls, ni har hästkärra, skog (om ni har häst så bör ni ha de (mark)) om ni ska nånstans och ”måste” va på vägen för att komma dit. Vet inte hur många gånger man mött hästar på smala vägar med lastbilen i skogen där dom vägrar flytta på sig, Jag med lastbilen kan inte köra ut i skogen för att hästfan ska komma förbi, utan de står bara där och undrar varför jag inte flyttar på mig när dom kan resa ut i skogen i 3 sekunder för att komma förbi. Jag blir inte klok på hästfolk.

  • Rent juridiskt har du fel. Trafikreglerna säger att bilisten är ytterst ansvarig. Du kan önska att hästar ska vara trafiksäkra, men du kan inte kräva det. Vi kan däremot kräva att du visar oss hänsyn, annars riskerar du dryga böter och i värsta fall fängelse.

   Och förutom juridiken kan vi ju diskutera det här med medmänsklighet. Du, och många med dig, uppvisar en mycket trist människosyn genom att inte ens försöka förstå ryttarens behov och upplevelser. För mig som bilist tar det ca 15-60 sekunder att sakta ner och visa hänsyn. Det är dessutom något som krävs av mig som bilist att jag gör. Max en minut för att ge en annan människa trygghet i en utsatt situation, är det så farligt? Om du på fullaste allvar svarar ja på den frågan borde du, som skämtprogrammet Hassan sade, ”åka taxi för i h-lvete resten av ditt liv”.

   • Vem är det med trist människosyn egentligen Trino?
    Kan ni släppa fram folk varför gör ni inte det? Eller är ni bara enbart envisa?
    ”Och rent juridiskt”, Allt kan överklagas.

    Och han talade om en smal väg, där han sitter i en lastbil, och hästen har möjlighet att släppa fram honom genom att gå av trafikleden, varför kan inte ryttaren släppa fram honom, eller är ni så otroligt dryga?

    Hästfolk tar noll ansvar verkar det som ifall man läser kommentarerna här, och är otroligt naiva.

 34. Jag och min syster var nära bli påkörda av en bil när vi var ute och red. Eller min syster red på en lång SMAL vägsträcka och våran häst var inte riktigt på humör, då det kommer en bil och kör inte jätte fort men den hade tillräckligt bråttom att den inte kunde vänta på min syster så hon kunde rida ut på åkern främre vägen, så hon kör förbi såpas nära att hästens svans nuddar bilen plus att kärringjävlen pratar telefon samtidigt. Hon var även nära på att köra på våran hund på som vi hade släppt löst för det kör inte så mycket bilar på den vägen, hunden tyckte ju bara det var roligt när vi försökte jaga undan han, då han trodde vi lekte med han, tillslut fick min syster rappa till han med hästspöt för att få undan han från att bli på körd, även så pratade samma person i telefon.

  • ”Lång SMAL vägsträcka” Låter inte som den optimala platsen för att rida med en häst med dåligt humör & en löshund(Som ni inte verkade ha mycket kontroll över), och ni får inte rida ut på åkrar heller så ni kan inte underlätta för med trafikanter, tänk om tänk rätt.

   Och den första regeln man lär sig när man tar körkort? Visa hänsyn för sina medtrafikanter, må det vara Bilister, Ryttare, Cyklister eller gående.

   • Jo, men nu får väl ändå DU tänka om. Majoriteten av hästfolk är yngre än 18, och har alltså inte tagit körkort, kanske inte heller fått lära sig vilka trafikregler som gäller även om man har ett hum om dessa. Vad dock varenda jävla människa som vistats i stall vet om är att hästar är levande djur, flyktdjur kan tilläggas, som inte tar hänsyn till varken ryttare eller förare om man blir rädd. Nästan alla djur är även väldigt bra på att läsa av människors känslor, och jag lovar dig att hästen känner av om ryttaren blir stressad vilket kan stressa upp hästen med. Och att handskas med en stressad, rädd häst är fanimej det svåraste som finns. Att stanna med bilen då, speciellt om man ser att det är en yngre person som sitter på eller går bredvid, är inte svårt.

 35. I viss mån verkar det handla om att hävda sig. ”Det är MIN väg, här kör JAG bil, här ska inte du rida” ungefär.

  Har nyligen sett en variant av fenomenet. Vi var på väg till stan i vår bil, lagstadgad fart (såklart), fint väder och bra sikt. Framför oss låg en personbil som körde för långsamt, kanske 15 km/h under hastighetsbegränsningen. Eftersom det var en raka med god sikt körde föraren i vår bil om, varvid jag som var passagerare kunde se att föraren i den andra bilen pratade i mobilen – det var väl därför han körde långsamt.

  Några minuter senare kommer han brakande ikapp oss och kör om i en kurva med dålig sikt, och är ruskigt nära att orsaka en olycka eftersom det kommer ett möte precis efter kurvan.

  Min gissning? Han ville ”ta ikapp” tiden han pratat i mobilen och/eller hatade att bli omkörd av en typisk familjebil.
  Oavsett vilket så kunde det ha kostat människor både liv och lem.

  • Från kommentarerna här så verkar ryttare äga vägen, man ser inte NÅGON ta ansvar för något som kan hända eller har hänt, utan kör med ”Ni ska visa oss hänsyn”.. Har man en sådan uppfattningen som har man inte mycket på vägen att göra, ifall man inte kan visa samspel med sina medtrafikanter.

   • Meen. Kan jag inte påstå att jag sett i detta kommentarsfält. DET jag däremot har sett är att ryttarna efterfrågar bilisterna att visa den hänsynen båda lag och sunt förnuft säger = inte köra förbi som blådårar eller köra för nära hästekipage. Det jag däremot sett i detta kommentarsfält är lite dumma kommentarer om att hästekipage inte har på vägarna att göra = Att hästekipage borde skita i deras rättighet/framkomlighet så att bilisterna ska slippa ta den korta hänsynen. De med den åsikten har däremot absolut inget på vägarna att göra, för de är inte bara farliga i situationer med hästekipage!!

 36. Fy det är så otäckt när bilisterna inte tar hänsyn till häst efter väg! Vi håller oss ju på sidan ! Hade varit skillnad om man hade ridit mitt i vägen och inte svängt in om det kommer bilar. Finns säkert vissa som gör så med men ja. Undra själv hur en sådan människa som inte tar hänsyn som bilist skulle reagera om hen fick vara i våran situation, hur obehagligt dem skulle tycka det kändes..

  • Allt handlar som samspel i trafiken, kvittar ifall det är en bilist eller ryttare, man ska underlätta för varandra. Har man inte förstått detta har man inte på vägen att göra.

   • Självklart är det ett samspel men förstår man inte skillnaden på ryttarens fordon och bilistens fordon så har man inte heller på vägarna att göra. Trafiksäker häst är trots allt inte en 100% säkerhet. Det visste lagstiftarna, det är därför hänsynsskyddet ligger mer hos bilisten.

 37. Bra skrivet! Håller med, problemet är det samma i Perstorp med omnejd, här finns många som saknar all sans och vet när det gäller möte med häst & ryttare. Finns tom de som har mage att stanna till och fråga vad man har på vägen att göra, men då det så sakteliga börjar gå upp för dom att ryttaren är 1:86 väger 100 kg och är en fly förbannad man i 40 års åldern och lätt i stigbygeln så får detta den mest ärrade lastbils chauffören att hoppa upp i sitt åketyg igen för vidare transport…i visa fall är detta ganska bra då jag inte hade tvekat att lappa till dessa stolpskott till varelser. Ibland måste man verkligen fråga sig hur jävla dumma dessa bilister är? intelligens nivån måste ligga runt fotknölarna och hur man ovanpå detta till och med tar sig rätten att stanna och klaga…..jisses Amalia, ännu är inte den siste idioten född, ha en bra helg!

  • Trista är att majoriteten av de som rider är flickor eller kvinnor som inte är lika långa, lika tunga, lika starka eller har samma auktoritet. Hur ska de kunna försvara sig från dessa påhopp?…

   (Svaret är polisanmälan, VARJE GÅNG. Första gången lär det inte hända någonting – ”ord mot ord” – men när polisanmälningarna samlas på hög… Varsågod säger man då! 😉 )

 38. Jag hade varit skogen och skulle tillbaka till stallet. En liten bit måste man rida alldeles intill vägen för att sedan svänga tre meter inåt och rida längst med åkern. Precis innan jag skulle svänga tutar en bil bakom mig! Det i kombination med bakskygg häst och ingen sadel hade kunnat sluta riktigt illa. Som tur är har man ju balans efter all barbackaridning så det blev ”bara” full fräs i ett par hundra meter och en riktigt nervös häst resten av hemfärden.

  Precis som du skriver så rider dom allra flesta av oss inte på bilväg frivilligt, men det verkar inte gå in i skallen på många.. Hur jobbigt är det egentligen att sakta ner och lämna lite mellanrum!?

 39. Jag måste bara få lägga till en sak. Jag har haft häst i hela mitt liv, så jag vet vad du menar. Jag bor ute på landet med mycket ryttare, så jag vet att dom finns här och är alltid beredd på att jag kan möta någon. Sänker alltid hastigheten sänker även volymen i bilen om jag ”dunkar” musik, märker jag att det är en nervös häst så stannar jag och stänger av bilen. Nog om det. det jag vill lägga till är att det faktiskt finns arroganta, otrevliga ryttare som inte respekterar oss förare, senast förra vecka stötte jag på två ryttare som red bredvid varandra. Tänkte att dom flyttar nog på sig när dom ser mig, inte då. Dom lunkade på som vanligt, märker att den ena tjejens häst blir nervös av att jag ligger bakom. Efter ca 150 meter får jag nog. Kliver ur bilen och går ifatt dom och ber dom snällt att flytta på sig. Svaret jag får tillbaka gjorde mig paff. Sköt du ditt så sköter vi vårt. Vi rider för fan hur vi vill, när vi vill… Skiter väl i om du har bråttom…. Denna ryttare tyckte dessutom att jag skulle stå kvar där vid vägen eftersom jag gjorde hennes häst nervös. Dom ska ju ändå vika av från vägen om ca 1 km… Då blev jag förbannad och sa precis va jag tyckte och tänkte. Så idag blir det ett besök hos stallägaren där denna tjej har sin häst för ett snack….

  • det är bra skrivet för det är vad både jag min far har råkat ut för också…ryttare som rider mitt på vägen och flyttar sig inte för mötande eller med gåend traffik…jag själv är ryttare körsven trännare uppföddera…plus lastbilchafför…sen när det kommer til bilderna det är hemskt att se men oftas är det lösspringande hästar som råkar ut för dessa hemska traffik olycker…,men det finns också ridande olycker….häst men vagn räknas som traffikfördon men inte häst med ryttare på…jag sänker min hasighet med personbil och med lastbil ser jag efter om hästen är rädd eller inte om den är så starnar jag oavsett…

  • Det är ett förskräckligt arrogant beteende av de hästägarna! Jag hoppas innerligt att de tillhör ett extremt undantag.

   Det intressanta med ett generellt blogginlägg är att det alltid ska komma ”men jag har minsann sett detta hemska undantag”. Det tillför inte diskussionen något vettigt i detta läge. Tvärtom riskerar det att ta fokus från sakfråga, att de allra flesta bilister inte respekterar ryttare och hästar i trafiken (ta inte åt dig, du tillhör uppenbarligen inte denna kategori av människor). Sådana människor som beter sig hänsynslöst i trafiken tenderar att få vatten på sin kvarn med dessa extrema undantag, vilket bara skapar ännu djupare klyftor mellan det verkliga problemet, att vi riskerar liv ute i trafiken med dagens beteende.

   • Amen kära Trino, om man bara pratar om hur dåliga bilister är, hur gynnar det en diskussion? Tycker det krävs fokus på ALLA trafikanter, inte bara bilister, för att alla ska visa hänsyn till varandra.

 40. Ifall en bilist ser en älg på vägen saktar man automatiskt in. Varför vissa är så dumma och inte gör det när de ser en häst övergår mitt förstånd. Båda djuren är lika oberäkneliga och jag själv vill aldrig ha ett så stort djur på min motorhuv. Varken älg eller häst.

 41. Något som bilister heller aldrig fattar är att om de händer oss som kör eller rider när vi är ute efter trafikerad väg. Är att ringer vi polisen, berättar vad som hänt och uppger reg.nr så blir dom dit på vårdslöshet i trafik. Vi med häst efter vägen har väldigt stora rättigheter i trafiken och enligt LAG ska bilister visa oss hänsyn.

 42. Du är ju ett skämt på Riktigt? Tror du att alla skall sakta ner till 10km på en 90 väg? Bara för att du har bestämt dig för att rida där…….

  • Det är nog i princip inga ryttare som rider längs 90-väg, så det lär du inte behöva störa dig på. Men ja, det vore det optimala vid ett hästmöte i trafiken.

 43. Detta gäller inte bara hästryttare utan barn, cyklister, mopedister, bilister. Alla medtrafikanter helt enkelt. Vad är det med folk egentligen? Sonen har blivit struken på ryggsäcken av en bil. Vid skolan. På en 30 km/h sträcka. När han gick över ett övergångsställe. När han först tittat och sett att bilen var på långt avstånd från honom. Bilen gasade på. Föraren stannade inte vid övergångsstället. Föraren stannade heller inte för att se om det gått bra för sonen.
  Det samma gäller när man själv kör i trafiken. Bilister håller inte avstånd och tutar irriterat när man saktar ned farten för att följa trafikströmmen. I innerfil. Bilister tränger sig i rondeller och byter fil med en blinkning med blinkers trots att det finns andra bilar i vägen. Sorgligt!

 44. Säger som jag brukar: Hästarna har brukat vägarna betydligt längre än bilarna ha, så det finns ingen anledning att bilisterna ska utse sig själva som ”Ägarna” av vägarna.

 45. Personligen så saktar jag alltid ner när det kommer någon på en häst på vägen. Man vet aldrig om hästen helt plötsligt får panik. Hoppas att iaf några eller iaf någon tänker efter nästa gång de ser er på vägarna efter att ha sett dessa bilder.

 46. Usch vilka obehagliga bilder, då jag har 2 egna hästar.
  Jag bor i en liten by i Dalarna, där de är 40 km/h, och de är ytterst få billister som åker de genom byn. Det är då tur att mina hästar är trafik säkra, men även för att dom är de så kan dom få nått ryck ibland. För de finns idioter som åker nära så om man sträcker ut benet så rör man vid bilen. Tutar och inte bryr sig om att de går en häst på vägen. Så många gånger man har gett fingret för man blivit så förbannad. Så blir ledsen att det ska vara så, då jag älskar att ut och rida. Och måste vara på min vakt hela tiden. Jag hoppas att de blir bättre för dig, så du känner dig tryggare att rida på den vägen. Kram!

 47. Måste bara säga att ni som är så anti måste vara så himla blåsta alltså. Själv bor jag med mina hästar en bra bit utanför ett mindre samhälle, folk här har VETT nog att inse att det handlar om levande och oförutsägbara varelser så dom saktar alltid ned rejält. För dom vet även att jag inte har annat val än att gå den lilla sträckan för att kunna ta mig någonstans. Och nej, ingen är dum nog att ta en transport 50m……. herregud.
  Har en grusväg där som hästfolket här brukar använda flitigt, där står tydligt skyltat att motorfordon är förbjudet. Trots detta åker småungar på sina mopeder och eopr i full fart, något som ställt till ett antal olyckor med hästar.. Iaf, en dag var en granne ute med sin ena häst på denna väg, då det kom en bil i full fart mot dem. Hästen vart såklart livrädd och började resa sig och bråka medans bilen fortsatte i sin höga fart, ingen tendens alls till att sakta ner. Detta ledde till en rejäl smäll. Hästen dog på plats, bilen totalkvaddad, hon som red hamnade i rullstol och bilens förare bröt flera ställen och fick svåra hjärnskador så han kan knappt prata idag.
  ALLT pga ett idiotiskt jävla val. Hon red där just för att hon Inte ville möta någon, och ändå kom en idiotisk förare som saknade vett totalt.
  Folk borde lära sig att hästar ÄR levande varelser, och om det händer något så är det inte enbart hästen som blir drabbad utan även ryttaren och sig själv. Mår man inte dåligt av att veta att man kan skada en människa för livet eller kanske tillomed döda någon så ska man fan inte köra bil heller.

 48. Jag har tyvärr vart med om detta. Fick se min hästs död, helt overklig syn, tycker det är super bra att du skriver om detta och sprider denna fakta !

 49. Är själv uppvuxen på hästryggen och har behövt rida på vägar mer eller mindre.. Det finns alltid andra personer i alla situationer som är mer eller mindre genomtänkta i sitt agerande.
  Det finns en hel del ryttare som rider hästar vilka inte är trafiksäkra och det uppstår regelbundet oönskade situationer pga dessa hästägare, vi ska heller inte glömma alla hästar som sliter sej osv och på så vis blir en direkt trafikfara för ni förstår väl att en häst utan ryttare har samma rätt som en älg?
  Sen är det inte så lätt att bete sej efter alla hästägares önskemål när man kommer körandes då vi ser på saken olika, det finns många hästar som blir stressade av bilar som saktar in.
  Dessa ”idioter” på vägarna tror jag inte vanligtvis har något emot just hästar utan är antingen väldigt korttänkta eller saknar empati på någon nivå.
  Jag vet att det inte är rättvist men som oskyddad trafikant får man får man nog tänka lite mer..

 50. Jättebra skrivet! Där jag bor så är det också så här – 70km/h förbi hagar och ridskola. Delade detta med vår lokaltidning för att göra människor uppmärksamma

 51. Nåt som jag tycker är väldigt tråkigt när jag läser igenom lite kommentarer är att folk har väldigt lite förståelse för varandra.
  Nej, har man inte en trafiksäker häst bör man försöka undvika vägen. Samtidigt är det inte säkert att hästen blir rädd för just en bil som passerar, det kan lika gärna vara något i diket tex en plastkasse. Jag tror det är viktigt att alla visar hänsyn till varann från båda håll.

 52. Väldigt bra skrivet! Jag som själv håller på med hästar lite lätt gör alltid mitt bästa för att göra passeringen med bil så långsam och tyst som möjligt samt med god marginal. Tror också att de flesta hästmänniskor gör detsamma. Tråkigt att andra inte set det så. Jag menar hur skulle de göra om det var en älg i vägkanten istället för en häst? De är inte så olika på den fronten då båda är flyktdjur. Jag är rätt så säker på att de som blåser om i sina bilar aldrig någonsin skulle vilja sitta på en panikslagen häst som blivit skrämd av detta fenomen. Usch! Mer ömsesidig respekt i trafiken!

 53. Jag har en väldigt trafiksäker häst (hon har bestämt att allting som rör på sig och väsnas är ofarligt, det samma kan dock inte sägas om alla stenar större än ca 30x30cm).
  En dag på väg ner mot ridhuset (där ett annat ekipage blev påkört för ett par år sedan, med en död häst som resultat) mötte jag en traktor. Inget konstigt där. Vad som blev konstigt var att en bilist sedan tvunget skulle köra om mig samtidigt som vi passerade traktorn. Inte fan hade många vettiga bilister kört om en annan bil om de samtidigt hade mötande trafik!
  Nu hände inte mycket (men han fick en snygg repa på bilens backspegel som slog i min sporre) min häst tyckte (tack och lov) att bilisten mest var en idiot och hon hade bättre saker att göra än att leka med bilar.

 54. Eftersom det sällan är tillåtet att rida på åkern är det kanske en dålig idé… Dessutom är det jättebra träning för hästarna att gå på asfalt (som svar på att det skulle vara dåligt för deras hovar – inte alls). Och alla ni som tycker att vi inte har på vägen att göra – What part of vi undviker det i möjligaste mån don’t you understand? Så länge vi har rätt att vistas på vägen och har företräde enligt lag så är det ju bara att köpa läget och anpassa hastigheten. Det är inget som är öppet för diskussion eller tyckande. Följ lagen och visa hänsyn så kommer ingen till skada, så enkelt kan det faktiskt vara.

 55. Självklart saktar jag ner farten, men absolut inte (och kommer aldrig) till 10 km/h. Det var absolut till att ta i och överdriva om du frågar mig. Jag har all respekt för att ta hänsyn till er hästmänniskor och saktar alltid ner, bländar av osv. Det är bara en sak – ni äger inte vägen!
  10 km/h??? Det skulle betyda att hästarna inte klarar av att möta mig på min löprunda när jag springer i 12 km/h…

  • Det finns ingen mätbar ”rätt” hastighet när du möter ett djur, låt vara om det är en häst, älg, hare, hund vadsom. Allt handlar om där och då. Blåser det storm? Händer det något runt om? Har älgen en rival/fiende bakom närmsta gran? Du vet ju av förståliga skäl sällan hela bilden men din uppgift som förare är att ta hänsyn till rådande situation. Dvs. med ett djur alldeles bredvid vägen gäller det att sakta in och vara allert. En hund kommer ju inte göra några större skador på din bil men en häst gör det. 10km/h han var alldeles för snabbt om djuret i fråga får panik.
   Den som inte har tid att sakta ner för att ta ansvar för sitt beteende i trafiken när situationer uppstår som kräver detta – bör hålla sig ifrån vägen. Detta oaktat om man möter till exempel en ryttare&häst eller ett barn på cykel.

   • Men tycker du att det känns säkert med älgar på vägen? Ungefär lika säkert är det med hästar. Bort med dem om du känner att de är en fara för bilister. Anser inte att bilen är det. Och kom inte med ”hästen har lika mycket att göra på vägen” för det har den inte. Vi lägger inte flera miljarder på den för att hästarna ska gå på den eller springa in i bilar med barn i, vilket innebär en livsfara för dem.

 56. Varför inte införa ”körkort” för att framföra häst på vägen. Då kanske man skulle komma ifrån alla småtjejer som inte inser faran med att vara på vägen tillsammans med andra trafikanter.
  Det första de kommer få lära sig är nog att man inte sitter o messar under tiden man rider lika lite som att man gör det när man kör bil.

 57. Tänkvärt för bilister…
  Om en älg, ett rådjur eller ett vildsvin kommit längs vägen hade ni garanterat saktat in, för där vet ni riskerna, det lär man sig redan innan körskolan! Vad gör en häst för mindre skada på dig, din bil och här tillkommer dessutom en ryttare som riskerar att dö. Och ryttare är också trafikanter, väldigt oskyddade sådana, respektera det!
  Om du inte kan det, så respektera iaf ditt eget liv!

 58. Detta är verkligen något som måste tas på allvar. Jag måste ÖVER en väg för att komma till skogsvägarna & det finns ett litet ”provisoriskt” övergångsställe där. Många gånger släpper många fram oss & saktar ner samt slutar blända när vi börjar närma oss vägen MEN så finns det de som rusar motorn när vi redan är halvvägs över.
  För övrigt borde ingen oansvarig människa till fartdåre vistas i trafiken överhuvudtaget.

 59. Lustigt att alla som anser att hästar inte har på vägen att göra verkar tro att vi ryttare får rida i skogen och på ängar som vi vill. Visar på vilken kunskapsnivå ni befinner er. Alltid tråkigt med korkade männsikor. Själv har jag varit med om allt för många skräckupplevelser längs vägarna. INGEN rider längs trafikerade vägar med vilje, det lovar jag er. Själv har jag numera alltid en klump i magen och är stressad och vänder mig om hela tiden så att jag ska upptäcka ev bilar så tidigt som möjligt. Alltså, inget jag utsätter mig för i onödan!

 60. Byt ut ordet ‘häst’ mot ‘cykel’ så är det en perfekt beskrivning av hur vi cyklister har det varje dag också…. Jag är både cyklist och bilist och har fått en helt annan syn sedan jag började cykla. Jag vet precis hur ni känner er på hästryggen.

  • Tack!

   Är däremot ledsen för din skull att du behövt lära dig detta genom egen erfarenhet. Samtidigt som jag är väldigt glad att du nu förstår. Sprid gärna budskapet om din upplevelse vidare 🙂

 61. Om man inte som bilförare visar respekt för andra i trafiken borde man helt enkelt inte ha körkort. Det där med att hästar inte bör vistas på vägar är ju kommunernas problem! Det är egentligen de som har ansvaret för att eventuella gångvägar anläggs vid stallen.

 62. Även jag är ”gammal” hästflicka och har varit tvingad att rida vid vägar. Hade det funnits en åker bredvid vägen så hade jag hellre ridit där men det är inte alltid att det finns åkrar, skog eller diken som man kan rida i/på ist för vid vägen. Jag hade ingen transport eller ens ett körkort så jag hade inget annat val än att rida vid en väg för att komma till skogen (vi hade ingen paddock eller ridhus där jag va). Att rida i hagen dag ut och dag in där hästen redan går varje dag är verkligen inget kul varken för mig eller hästen men att rida någon ynka km vid en mindre väg för att kunna ta sig till skogen där man inte stör någon tycker jag att man har rätt till. Vid dom ställen där det fanns möjlighet att ist rida på en åker gjorde jag självklart det, allt för att undvika vägen men det är som sagt inte alltid det går. Dom flesta (inte alla) ryttare försöker flytta sig och visa hänsyn om det kommer en bil så vrf kan inte även bilisterna göra det?
  På väg ut till min brukshundklubb ligger ett stall där en massa små tjejer rider och självklart visar samtliga förare hänsyn till dom. Nästan alla förare stannar till eller kör förbi i kryp fart, allt för att hästarna inte ska bli rädda. Tro det eller ej men vi förlorar faktiskt inte super mycket tid på det! Istället så kanske vi faktiskt förhindrar att en stor olycka med dödsfall inträffar!
  Försök att sakta ner lite i alla fall, speciellt om det är vid en väg där ryttaren inte har något annat val än att hålla sig i kanten av vägen. Ni kommer inte att förlora flera timmar på att sakta ner utan snarare kanske faktiskt rädda ett liv!

 63. Jävlar va folk e korkade… det är inte farten hästen blir rädd för. Det är din skyldighet att köra så sakta att du kan få stopp på bilen utan bromssträcka! Skulle det stå en älg vid vägkanten så saktar man ju ner för man vet ju fan aldrig var den tar vägen, och sista stället man vill ha den på är ju i framsätet i ditt knä.
  Om ni som inte saktar ner och håller tillräckligt avstånd för att göra risken så lite som möjlig att ni krockar med hästen, tänkt då på hur ni skulle bete er om det ar eran dotter/son fru/make / vän som sitter på hästen? Då skulle ni säkert få flipp om det blåser förbi nån idiot så när att man kan ta på bilen, när erat barn på 4 år sitter på?
  Eller man kan vända på det (hör nu ironin!), alla jävla ”Lekande barn, Kör sakta”, ”Max 30 km/h Akta våra barn” skyltar? Barn har inte på vägen att göra!! Ni har väl för fasen en trädgård och va på? Och se till att hägna in den så det inte kommer några barn farandes efter sin boll som rullar iväg, eller kommer farande ner för garageuppfarten på sin lilla cykel. Och har ni inte råd med trädgård, köp er en bil å åk till en lekpark eller skog!! Ta för fan inte med ungen på nån cykeltur! en unge som inte kan trafikregler har inte på vägen att göra, det är föräldrarnas ansvar att lära dom. För det lär man väl dom i vardagsrummet?

  Ingen vill rida på vägen, men för hästfolk är det samma som för bilister, ibland måste man ta sig från a till b.
  Vi har rätt att vara på vägen så gilla läget, alternativt flytta till stan å håll dig hemma så slipper du visa hänsyn mot någon mer än dina grannar.
  Det är alltid bilisten som får stå för skadorna, om det inte visar sig att ryttaren ridit fruktansvärt vårdslöst (vilket är väldigt svårt att bevisa, vem sitter å filmar konstant när dom kör, å vem kan avgöra om det var ryttaren som varit dum eller om hästen varit rädd för något?)

 64. Jag är själv ryttare sen 20 år tillbaka och tycker vissa här överdriver … RYTTARE ska unvika stora vägar för säkerhetsskull , Men är man tvungen så är man ? Och ryttare som inte har trafiksäkra hästar och inte ÄR ÖVER 18 ÅR ska inte ut på stora vägar där dom kör över 70 km timmen , och bilister ,dom jag själv möter i trafiken har varit helg underbara o saktat ner men finns även som som inte tar hänsyn och det kommer vi inte ifrån!! Inga barn i trafiken och försök hålla er ifrån stora vägar ! FÖR HÄSTENS SÄKERHET

 65. Jaha ännu en fantastisk berättelse av en ”hästmänniska” som förtäljer om hur alla är idioter och galningar. Grejen med er som har denna djurplågeri hobby är att så fort ni sätter er i sadeln så e ni herre på täppan å alla e idioter. Sluta tro att ni är perfekta så kanske ni skulle kunna sluta klaga så inihelvete mycke är så sjukt trött på de här jävla gnället från hästfolk. När ni är ute och rider på vägarna å hästen skiter så struntar ni i det hur snyggt är det i eran perfekta värld? Kan ge mej fan på att så fort ni ser en hund skita å ägaren inte plockar upp det så kan jag garantera att ni är där å gapar!! Puss å ha en bra dag

 66. Hemskt! Snälla bilister visa hänsyn både till ryttare, cyklister, gångtrafikanter eller vad det än må vara! Jag vet inte hur vissa fungerar men jag skulle i alla fall ha svårt att leva med mig själv om jag körde ihjäl någon pga min egen vårdslöshet!

 67. Hejsan
  Jag är definitivt ingen ”hästmänniska” och jag hade ingen kunskap om/av hästar men har alltid haft respekt för dessa stora djur och kört mot /förbi dem som om det vore ett el. flera barn på vägen.Vi flyttade till en by på landet och fick en granne med hästar.Grannen talade om för oss att en häst kan gå på exakt samma ställe dag efter dag men så nån dag upptäcker de något som de inte sett förr och kan då bli ”helhispiga” för detta ,vad det nu är.Det kan tydligen vara en gren som vajar,en sten el. dyl. Jag fick större respekt för dessa djur efter ”lektionen” och är ännu mer uppmärksam när jag närmar mig en häst på vägen.Jag vill varken ha häst el. ryttare i/på min bil.Nu ”vet” jag att en häst kan gå lugnt för att helt plötsligt bli ”vild” när något oförutsett kommer i dess väg.
  Även om det ingår i körutbildningen så tycker jag nog att det vore bra om ”Hästfolk” kommer till körskolorna och berättar om hur hästar reagerar och fungerar, (kanske få åka/köra bil i närheten av hästar) Visst får man lära sig om samarbete och hänsyn i trafikskolorna men det räcker tyvärr inte.Så ni ”hästfolk” upplys andra på ett lugnt och saklikt sätt om hur hästar fungerar.
  Alla med körkort har fått lära sig att man ska ta hänsyn men det måste förtydligas HUR MYCKET hänsyn som ska tas och det gör ni ”hästfolket” bäst,ni som känner djuren väl.Själv håller jag mig ifrån hästar pga allergi 🙂

 68. ´´Om ni själva överlever en krock med en häst/häst och ryttare, så hoppas jag verkligen att ni kan leva med er själva och vetskapen om att ni säkerligen dödat eller svårt skadat både häst och ryttare. Är det värt det´´ så du menar att man ska ha dåligt samvete över boskap? sure ryttaren men de kallas ju inte olyka för inget ditt dumma fån va fan tror du folk gasar till för att förstöra sin egen bil och kanske sig själv för att ha skoj med en häst och dess ryttare`? rid inte nära väg jäveln om du ska klaga ditt spån vägen är till förbilar och inte skit som går att äta. håll dig kring el ljus spåret eller dylik om du nu pråmt måste till att rida. för som sagt väg jävlen gjordes för att bil jävlarna ska ta sig fram.

 69. Dålig stil av många bilister.
  Jag är mc-förare och jag håller nog ca 10-20km/h vid möte/”omkörning” med häst o ryttare beroende på vägens storlek.

  Efter mötet går gasen på ovanligt lugnt och fint igen så inte ljudet från ljuddämparen stör.

  Är det inte så att bilister är ansvariga om hästen skenar pga av bilisten?

 70. Hej…
  Jag är ingen hästmänniska själv, men försörker alltid anpassa min hastighet om jag skulle se en häst med ryttare eller häst med ledande person… tycker det är självklart. Dock får jag faktiskt tillägga att det finns de som hanterar hästar som inte ”skyddar” sig genom att använda sej av reflexvästar eller liknande även under dagtid. och det faktiskt i vissa lägen kan vara svåra att se..
  I somras så körde jag från Havsten camping utanför uddevalla.. vid en kilkorsning såg jag en person som ledde sin häst. saktade då ner från 50 till 20 och fick reaktionen att kär då för faan…
  kändes faktiskt lite otacksamt.. så blev lite irriterad på denna person….

  Det jag vill ha sagt är att vi är alla lika ansvariga hästägare som motortrafikanter.
  Sakta ner vid passerande eller möte med häst, samt att en del hästägare bör ”skylta” sig bättre i starkare färger så att ni syns…

 71. Värsta är att jag tycker inte bara det är bilförare som ska visa hänsyn, utan även tanklösa ryttare som tror dom äger vägen, speciellt med hispiga hästar som inte borde få gå i närheten av trafikerade vägar.
  Och jo, jag är ryttare som ridit många gånger vid trafikerade vägar under mitt liv, medveten om riskerna och ser till at ha en tränad häst.

 72. Blir ju skrämd över mänskligheten när jag läser vissa kommentarer här… ”Me, myself and I” är skrivet i stora bokstäver mellan raderna när man ser vissa kommentarer.. sunt förnuft, medmänsklighet och respekt för varandra saknas helt. Egot tar över. ”jag får köra bil hur fort jag vill – skiter i hästar, barn mm som inte anses vara fordon, bara jag.. jag jag jag…” – vilken jävla mentalitet som sagt. Må ni drabbas av en människa med samma ego-tänk som ni själva!

  • hade det bvarit mkt barn i närheten hade de inte varit 70 och hade det varit tät bebygt område är de väldigt få som matar igenom även de flästa idioter tar hänsyn till de visst finns de dom som inte gör men dom är ca lika korkade som detta inlägg

   • Fast även i tätbebyggda områden visar många förare stor omdömeslöshet. Det är just avsaknaden av respekt och förståelse för andra i trafiken som detta inlägg och många kommentatorer har reagerat på.

    Jag önskar att du en dag vaknar upp och inser att du är en del av samhället och börjar fråga dig hur du kan bidra till detta. Inte hur samhället kan anpassas efter dig.

 73. I inlägget som hans länkar till:

  tycker denna artikel är dum på ett sätt.. trafiksäker häst.. visst. men är alla trafkiksäkra hästar trafiksäkra?? det är som att jämföra min hund e så snäll och sedan attackerar den en person…men då är det hundägarens fel…Hästar ÄR flyktdjur oavsett de är trafkisäkra eller inte. så anser att det är delat ansvar vid sådana olyckor. denna lag bör ses över och då även här lägga in ett ägaransvar..

 74. eller så gör man som vi gör på nuntorp i västra Götaland. att man stannar och väntar tills hästen är runt 30 meter ifrån bilen och sen , börjar att tulla sakta så det inte blir något ljud

  • och vad händer om en ambulans med syrener på? ska vi be den döende vänta så att häst äcklet kan gå 30 meter bort häst ägarna som nu prompt ska ut på vägarna dör din häst är de nog oftast ditt fel hästen blev rädd och hoppa ut framför dom om körande bilarna. för blir häst jäveln rädd har du inte tränat den nog och tack vare att de är något levande går de inte att träna bort rädslan helt. så ska du hålla på med häst jävel skaffa då häst vagn kör hästen dit du ska rida sen kör du tillbaka den efter åt och lyckas då en bilist köra på dig kanske de var mer hans fel denna gång

   • Du pratar om en hypotetisk situation där en ambulans under utryckning möter en ryttare till häst. Menar du med detta att alla bilister ska få köra bil som en ambulans under utryckning?

   • nä de sa jag la inte. de som menas är inte häst jäveln tränad nog att inte bli rädd när den är vid trafikerade vägar håll den i stallet tills ni fått tummen ur arslet och tränat den

  • Snälla hästfolk.. Plocka upp skiten från era hästar på mina vägar.. Det är inte trevligt!

   Respektera oss andra innan ni kräver respekt!

   • Snälla medmänniska,

    1. Det är inte dina vägar. Det är ALLAS vägar. Även ryttares.

    2. Tänk vad fint om alla vi människor kunde BÖRJA med att visa respekt och omtanke till våra medmänniskor istället för att ha den attityd du uppvisar.

 75. Hatar allt jävla hästafolk! Ni tror ni äger hela jävla världen förfan! På vägen ska bilar rulla och då är det för fan ni som får anpassa er efter trafiken, idioter rent ut sagt det finns speciella ställen för er och era jävla hästar / en tjej som är väldigt trött på det galna hästfolket

  • Vänta, vi äger vägen lika mycket som alla andra? Den är till för att ta sig fram. Nästa gång du ska gå någonstans så kan du ju försöka gå utan att röra allmän väg, trottoar osv. Vi får inte rida på åkrar, måste gå på vägen för att ta oss fram!
   Enkelt egentligen att alla bara visar hänsyn oavsett vem man är!
   De speciella ställena du pratar om, är det ribanan typ? Som vi betalar själva för? Hur många tex fotbollsspelare, is-åkare, simmare, el-ljusspårspringare betalar flera tusen i månaden för att använda sina speciella ställen? Nej, det är typ alla andra än rhästfolk som tror att de ska få och få och få arenor och bidrag hit och dit. Vi ryttare bygger egen arena eller hyr in oss för vad det faktiskt kostar att driva anläggningen!

 76. Precis. Vi måste ha fel på våra lagar.
  För går jag som hundägare på en väg och min hund sliter sig och blir påkörd är det mitt ansvar som hundägare att ersätta ev skador på bilen.
  Men om en häst kommer på vägen då är det plötligt bilistens ansvar. Det är väl därför vi har så många ryttare på vägarna, för de är helt utan ansvar och tycker då att de har alla rättigheter.
  Min man mötte en häst med sin traktor som gör max 30km han saktade ändå ner så fort han såg dem där i kurvan med den ryttaren blockerad vägen med sin häst för att ge min man värsta utskällningen för att han körde för fort. Ja vad ska man säga.
  Å jag har hört av de ridtjejer jag känner att skithögarna på vägarna ska puttas i dikena. Men det händer aldrig på våra vägar, här blir det att sicksacka.
  Men det är väl våra lagar som skyddar alla ryttare från ansvar antar jag.

 77. Korta reflektioner:
  – istället för att klassa alla bilister som idioter, framhäv att det inte är majoriteten som beter sig som idioter
  – istället för att förfasa sig över de dåliga bilisternas beteende, upplys om att en lagändring vore önskvärd som snarare likställer häst med cykel (vilket gör det tillåtet att framföra den på cykelvägar)
  – var lite självkritiska och inse att alla som äger häst inte heller är några änglar; inte sällan hästtransporter ligger och kör över de lagstadgade 80 km/h på motorväg.

  Snarare än att ”alla ska anpassa sig efter oss med häst”, bör man försöka lyfta fram ”vi vill inte ha det såhär, vi behöver gemensamt se över regelverk osv kring hästars vistelse på väg”.

  Jag skulle aldrig vilja vara på en väg med ett ”fordon” jag inte har kontroll över. Då skulle jag vilja förändra det faktum att jag behöver vara på vägen, snarare än att alla andra måste anpassa sig efter mig.

  Ungefär som att man besiktigar bilen varje år – för att den ska vara trafiksäker.

  Tyvärr är väl en ”lösning” att helt enkelt använda sig av hästtransport. Förare av tävlingsfordon tvingas transportera dessa om de inte uppfyller trafiksäkerhetskrav. Och det gäller till såväl träning som tävling.

  Kort och gott; istället för att dumförklara alla bilister och hänvisa till lagtexter om vad man har rätt till och liknande – reflektera till hur man _vill_ ha det och försök gemensamt påverka det.

 78. Lustigt att höra många ryttare och hästfolk jämföra att möta en häst i trafiken med att möta en Älg ett rådjur eller ett vildsvin. Har ni så okontrollerbara djur som ni hoppar upp på och ger er ut i trafiken med? Då kan man undra vem som är oansvarig. Sen argumentet om att vi måste rida på vägen för att ta oss till ridhuset, skogen eller vad det nu är. Använd häst transport. Skulle vara ganska störande om alla crossåkare körde till och från crossbanan på allmänna vägar. Men de måste framföras på inhägnat område. Men en trettonårig tjej eller kille som inte får köpa en trisslott på macken får sätta sig på en 6-700 kilo tungt (opålitligt som ett vildsvin) djur och alla övriga trafikanter ska helst stanna och göra fri väg åt er. Var är då ert ansvar i det hela? Jag har mött många hästar i trafiken. Har saktat ner och på smala vägar även stannat. Men ändå har många av hästarna börjat dansa runt bilen. Kan säga er att jag är inte alls intresserad av att lämna in bilen på reparation eller lackering för att ni ska kunna hävda er uråldriga rätt att leka med era leksaker på allmänna vägar. För ni vet väl att hästen som huvudsakliga transportmedel är ersatt av bilen. För ganska längesen dessutom. Det finns många hänsynslösa bilister, men de drabbar även cyklister och andra trafikanter. Men att ge sig ut bland bilar, lastbilar och andra motorfordon på ett opålitligt och ibland skrämt djur. Eller ännu värre låta sina minderåriga barn göra det samma och förlita sig på att alla andra ska visa dem den hänsyn som ni kräver är helt vansinnigt.

 79. Ser ut som ate noen folk nesten syns st små unger på sykel som sykler til venna sine ikkje skal vistas i trafiken. uansett sku de dkje noe med heste i traffiken så er de uansett slltid bilføreren som får skylda, mister lappen, fengsel å bøter over ørene.. så tenk dere om to sek..

 80. Alla pratar om vad som är trafiksäkert och ej. Vad som hör hemma var och ej. Vem som har rätt till vad och ej.
  Kan bara säga en sak som den ryttare, bilförare, hundägare, cyklist, fotgängare och mopedförare mm. jag är…
  Att om du som förare har den attityden i trafiken, räknas du som en trafikfara själv och hör inte hemma i trafiken alls. Och om du inte förstår det så borde du fan inte ha rätt till att ens vistas i trafiken…hört talas om flingpakets-körtkort?!
  Vi har alla olika lagar kring trafiken beroende på vilket fordon eller djur vi framför. Vi ryttare med…sen finns det folk som inte följer dessa men det borde ju inte straffa alla. Isåfall skulle ju hela Sveriges befolkning förlora körkortet och bilen pga. ditt jävla kassa trafikvett!! Eller?!

  • fortfarande ett djur på flera hundra kilo jag som djur själv hade inte vela gå på en hög trafikerad väg med last bilar och andra fordon som gasar förbi en är de inte ni som häst ägare som ska se till att ni håller det ni har kärt säkert. och en häst på väg är inte säkert någon stans

 81. Till de som frågar varför vi anser oss ha rätt att vistas på vägarna, vill jag bara påminna om att hästen räknas som fordon….och har samma rättigheter och skyldigheter som vilken annan trafikant som helst.
  Dessutom vill jag minnas att hästar rörde sej på vägarna LÅNGT innan bilen ens var uppfunnen. …så egentligen. ..vad är det som säger att bilarna ska ha företräde inom ett hästtätt område?

 82. Jag och min bästa vän blev omkörda av en lastbil i 120 på en 70 väg, och strax därpå körde en traktor om oss. Hästarna skenade iväg men vi höll oss kvar och han som körde traktorn stannade direkt och stängde av motorn och gick ut för att kolla så att alla var okej.
  Men lastbilschaffisen fortsatte bara köra som om ingenting hade hänt trots att han såg klart och tydligt att en av hästarna nästa satte sig ner för att hon blev så rädd.
  Hade ju lika gärna kunnat vara ett barn som red på hästen och då hade det kunnat sluta illa.Jävla svin är vad de människorna är som inte ens bryr sig det minsta lilla, fyfan.

 83. Blir så jävla besviken när jag ser alla sandlådefasoner! Vägen är INTE enbart för bilister (bortsett från mototrvägen) sådan är lagen. Som bilist bör man visa hänsyn för sina medtrafikanter, gående, ridande, cyklande och andra fordon. Tyvärr fungerar inte dagens samhälle så. Man ser bara till sig själv och man ska fram först. Till Er som inte visar hänsyn : Jag hade en bekant för några år sedan som betedde sig precis som er, sket i alla andra och tyckte att det var Hen som bestämde på vägen. stressad efter att ha arbetat övertid satte sig hen i bilen och gasa hem en sen höstkväll för att äta middag med familjen och sedan ha litet minikalas för sitt barn, först motorväg och sedan ut på en vanlig landsväg. Nästan hemma ser Hen någon som går efter vägen, gasar vidare och skiter i allt vad hänsyn är. Hen borde saktat ner och hållit avstånd. Det hemska som hände vill jag inte gå in på i detalj men pga farten tappades kontrollen över bilen och Hen förlorade sin livskamrat som bara skulle gå några hundra m efter vägen mellan deras och grannens hus för att låna ett paket kaffe till kalaset.
  Det jag försäker få fram är att det är era nära och kära som kan befinna sig ute på vägen och det kan verkligen vara värt att låta resan ta någon minut längre än att ta ifrån en människa hela dens liv.

 84. Så otroligt hemskt att olyckan så tvunget måste vara framme innan människor ska förstå konsekvenser. Otroligt tråkigt också att folk inte kan ha lite respekt!

 85. Hej. Jag vill förstå båda sidor men har lite svårt med d ändå. När blev vägar ”bilvägar”? Alla ni som kör bilar därute, era far, farfar farfarfar.. har kört på många av dessa vägar med sina hästar. När har dessa vägär blivit vägär bara för bilar??
  Det är tyvärr så att människor har ingen kontakt med natur numera. Dom har ingen respekt för natur, andra människor eller hästar. Dom tänker på att nu vill jag snart hem/jobbet. Och kanske ser föraren en häst på vägkanten, okey det räcker väl att man vrider styrhjulet lite till vänster och sen har man kört om. Man tänker inte på det som kan hända eftersom dom inte vet! Dom har ingen respekt. Dom sitten och kör i sina tankar och lever inte i nuet. Såna människor är ofta inte empatiska och har mkt stress. Jag tycker synd om såna.
  Och om en olycka men häst inblandad händer så är det lättast att skylla på hästar och dumma ryttare som kommer o rider på vägarna.
  Haloo, vem kör bilen?? Vakna upp!
  Billister lever i sin lilla bubla i sin lilla bil. Dom kan inte vara omtänksamma ens mot andra bilister. Och om någon vill köra lite långsammare (vill säga om någon inte vill köra överhastighet) så dom tror att kör man riktigt nära denna bil så kanske börjar denna föraren köra fortare? Va fan??? Va är det fel med folk??

  • kan du nu använda de dära som åsikt kan du ju nu flytta in i ett sur torp någon stans kan du få se va din farfars far gjorde när han var ung. vi lever i 2000 hästen är sedan länge ersatt av de vi kallar bil. jag antar att du visste det.

 86. Man måste ta sitt ansvar som ryttare också. För det första, så leder man sin häst på trafikerad väg. Då har man avskyvärt mycket mer chans att kontrollera hela hästens kropp plus att hästen känner sig tryggare i dessa situationer om man själv är nere på marken, den tar även mer hänsyn och ser människan. Skulle Aldrig sitta uppsuttet även på 100% säkra brunte för även han har instinkter. Alla hästmänniskor VET att vägen är ett osäkert ställe att vara på. Alla hästmänniskor VET att alla bilister inte tar hänsyn till hästekipage. Det kommer alltid att vara så och det är inget vi kan ändra på. Tråkigt nog så år vi anpassa oss. Men jag anpassar mig gärna till idioter i det här läget. Säkerheten först!

  Eloge till alla som faktiskt saktar ner och till de som smygkör bakom tills man nästan får vinka förbi dem. Speciellt till lastbil och traktorförare!

 87. Angående varför fler lastbilar än bilar saktar ned så beror det möjligtvis på att lastbilschaufförerna är yrkesförare och därmed proffsigare och vana att behöva kompromissa i trafiken pga storleken på fordonet och förhoppningsvis för att de vet vad som kan hända om man inte är försiktig. Hur som helst är jag själv en övningskörare och djurvän och har visat så stor hänsyn jag bara kan gentemot hästar på vägen, speciellt när det var en häst som sprang lös, då stannade vi bilen helt och stängde av motorn en bit därifrån. Ömsesidig hänsyn är faktiskt inte så svårt. Dessutom har man inga rättigheter i trafiken, bara skyldigheter, så som att anpassa hastigheten i olika situationer.

  • Knappast, lastbilsförare visar oftast inte hänsyn för andra bilister, tror det mer handlar om att när man oftast möter en ryttare, så är det på en smal väg, och lastbilar är oftast mycket bredare än en vanlig personbil.

   • ”vana att behöva kompromissa i trafiken pga storleken på fordonet” precis som jag skrev, japp. Jag har övningskört över 300 mil nu och har mött flertalet hjälpsamma lastbilschaufförer på smala landsvägar, inte varit några som helst problem.

   • Och jag har mött flertal lastbilar på motorvägen till Malmö som fullständigt skiter i andra trafikanter, och även på smalare vägar.

 88. jag håller helt med om det du skrivit många bilister där ute behöver lära sig visa hänsyn till andra i trafiken som inte färdas med bil. Där emot så måste jag säga att detta är ömsesidigt det finns gott om hästfolk som även hade behövt gå en kurs i hur man säkrastr för sin häst i trafiken. Jag är själv hästmänniska och har haft en del hästar i mina dagar som varit osäkra i trafiken, Men ska jag korsa en stor väg med en häst som blir otolig av att stå still och vänta med en ryttare på ryggen förväntar jag mig aldrig att bilister på vägen ska stanna och släppa över mig först, utan hoppar av och väntar sidan om tills det blir fritt och går över och hoppar upp på nästa sida igen. presic som jag inte kan fatta folk som rider i grupp inte kan vänta med att rida över tills det finns möjlighet att få över hela floken. finns inget farligare än att ha hätarna på varsin sida vägen och jag annser inte man kan kräva att bilisten som kanske inte vet något om hästar ska veta det och fatta att hen ska stanna och släppa över de som är på fel sida vägen till resten av gruppen för att undvika en olycka där en häst blir skrämd och flyr över vägen för det är där hans vän står på andra sidan???
  jag för står att bilister kan bli riktigt kokta på oss som rider i trafiken, var ute och körde på små vägar en gång till ett strövområde då jag skulle ut och jogga med hunden, på detta område finns gått om fina ridväger utmarkerade, som på vissa ställen kanske är försmala för att rida ibredd på men vad gör det om vi inte kan rida sidan om varandra i två minuter??.
  nej då var det två som red i bredd på vägen till parkeringsplatsen(med ridstig precis sidan om), så jag saktade ner och tänkte dom går väl in till sidan (där fanns plats för dem i bredd och så att jag hade kunnat kryp rulla för bi) inget hände och ingen av hästarna verkade nervös .så ja tog beslutet att krypa lite nämre dem för att det skulle fatta att jag ville dom skulle gå till sidan, vilket gav resultatet att den ena tjejvände sin häst red fram till min bil ( så mulen nudda bilen) och skällde ut mig, och det var ingen liten utskällning heller jag var i hennes ögon totalt hjärndöd och värdens största idiot som inte fatta att jag hade kunnat skrämma hästarna!?
  I den sittvationen kände jag det som säkert många inte hästälskande bilister känner. och det var ”vad fan gör du där då” och när jag i frågasatte vad hon gjorde på ”bilvägen” och inte på ridstigen om hästarna var så rädda att dom inte kunnde släppa för bi mig. fick jag fint svaret att ”vi rider vart vi vill hästar få vistas i trafiken det är inget måste att rida på ridstigen”
  Nu är jag hästmänniska och vettig nog att fatta att alla människor är inte som henne, men om jag varit icke hästmänniska och haft svårt att tänka att alla är inte lika aroganta som henne hade jag nog fan också undrat varför man ska visa hänsyn till hästfolk på vägen??
  Respekt ger respekt så om vi respektera bilisterna så kanske dom kan respektera oss!

 89. Usch. Hemskt. Vidriga bilder. Som cyklist kan jag relatera till situationen – det händer att folk gör sport av att köra så nära oss som möjligt och emellanåt blir vi prejade och utsatta för allt möjligt omänskligt. Som att man slutar vara människa bara för att man transporterar sig på något annat vis än bakom en ratt.

 90. Jag blir lite bekymrad när somliga ser en hög med hästskit som ett stort problem. Se det som en gåva och ta hem den och lägg den på rabatten! Det bilismen ställer till med är väl snäppet värre….

 91. Jag håller helt med dig! Det är alltid med hjärtat i halsgropen man rider utmed en trafikerad väg! Kan inte förstå hur vissa människor tänker! Man blir både ledsen och arg:(

 92. here’s the thing. oavsett av vilken anledning vi är på vägen så har ALLA samma skyldighet till att undvika olyckor. alltså, bilister kan inte ta sig rätten att blåsa förbi varken hästar, människor, cyklister, andra djur ect.. u högre fart än vad man kan få stopp på sitt fordon i tid om det skulle behövas. kör man i 90km/h kan jag lova att oavsett hur hårt du nitar bromsen får du inte stopp på bilen ifall att det faktiskt skulle behövas. samma sak har man skyldighet att visa hänsyn, följa lagar och hålla avstånd, hålla hadtighet m.m. detta gäller allt och alla som vistas på vägar! INGA UNDANTAG! På samma sätt som bilförare måste göra de måste folk med hästar, folk med hundar, bara folk, cyklister m.m. också göra det. Jag har inte häst, rider nästan aldrig, men jag kör däremot bil.
  man kan inte försvara någon som kör i 100km/h på en 70 väg eller hur? det händer mer än ofta. ingen kan heller veta vad som finns längre fram på vägen, det kan ju lika väl va ett barn som en häst eller hund eller vad som helst. olyckor är hemska vad det än är som händer, därför måste vi ju alla hjälpas åt att förhindra dom, både dom som kör något på fyra hjul eller sitter på ett djur med fyra ben. varför skulle det va svårt för bilister att ta avstånd? och varför skulle de va svårt för ryttare att stanna sin häst och kanske ta sig så långt åt sidan de bara går? och varför som bilist hade de vart svårt att sänka hastigheten en smula för att förhindra att en olycka händer (som man dessutom måste göra enligt lag!!!!!!) så gott de går?
  om en olycka händer och det går till rättegång eller vad för nåt som helst hade inte något argument hållt och definitivt inte när man säger, ”dom har inte på vägen att göra!” vad har du på vägen att göra då som medvetet isf gjort risken stor att olyckan kunde hända?
  man blir rädd när man hör hur folk resonerar.. hur ska någon någonsin våga känna sig någorlunda säker i trafiken när folk medvetet kan försöka orsaka olyckor som man vet händer många gånger om dagligen…
  helt sanslöst och oerhört oförståeligt.

 93. Varför transporterar du inte din häst i hästtransporten? Är det för jobbigt att koppla på på den på dragkroken, leda upp hästen och vrida på nyckeln?? Då slipper du riskera ditt, hästens, bilförarens och de fyra eventuella passagerarnas liv. Hur kan du begära att bilförare ska köra förbi dig i 10km/h på en 70sträcka när du själv inte behöver stanna för en skolbuss vid en hållplats i den hastigheten.

  • Justus,
   Läs dom inläggen som redovisar att hästen har företräde framför övriga fordon.
   Du ska som annan trafikant ge hästen företräde och är ansvarig för ev. olycka.
   jag tycker att dom negativa inläggen visar en skrämmande okunskap om trafik, framförande av fordon samt om hästar

   • Du visar en skrämmande okunskap om trafik, för i verkligheten så ska alla visa hänsyn till varandra.

 94. Jag tror en del av problemet är att få känner till hästarnas situation. Att man skall vara uppmärksam för älg vet ju alla, men varför man bör sakta ned vid en ridskola är kanske inte lika tydligt. Mer information, mer spridning av sådana här bilder och mer förklaringar krävs absolut för att få alla att tänka lite extra.

  Sen hjälper det ju aldrig mot de idioter som inte bromsar för någonting.

 95. Denna post gav mig cancer.
  Folk har ju inte tider att hålla liksom, ska hela samhället sakta ner till 10km/h och rulla ut i diket för att 2meters avstånd inte är tillräckligt för er?

  Vägen finns väl till för att folk ska kunna ta sig fram, klarar ni inte av det så kanske ni inte har där och göra?

  Är man rädd för att sitt djur inte kan hantera bilar som kör på vägen… Ja då kanske man ska hålla sig där ifrån. Eller hur ska bilister /bussar med folk som har tider att passa ta sig fram, de kanske ska köra i hagen och på stigar i skogen, så kan ni ju gå ha vägarna ifred.

  För det är väl det detta eviga gnällande handlar om?

  Ger man sig in i leken för man leken tåla.
  På vägen finns bilar. Bilar låter och bilar rör sig. Är detta ett problem för dig och ditt husdjur, håll dig borta där ifrån.

  För att inte nämna dessa förbannade djupfrusna skithögar ni lämnar efter er när ni vistas på vägarna.
  Är det er sätt att respektera oss bilister?

  Suck.

  • Haha jag ska ta och skaffa mig en traktor o gladeligen åka framför din bil innan jobbet dag in dag ut! För jag vill också fram! 😉 haha detta va det sämsta och mest själviska inlägget hittills xD haha om man nu har så bråttom borde man varit ute i bättre tid 😉 och bara för att du är tidoptimist så ger det dig inte rätten att åka i 110 på en 80 väg eller att inte visa hänsyn till dina med människor! Sedan så får du nog skaffa glasögon då hon skrev att hon inte räknar med att folk skulle köra i 10km/h men att hon önskade. Sedan när va de förbjudet att önska sig saker? Så tror du ska ta dig en funderare innan du fortsätter med ditt liv för annars lär du vara farlig för dina medmänniskor om du har den inställningen! Tack för mig!

   • På tal om syn och glasögon så undrar jag då vart i mitt inlägg jag skrev något om att bryta hastighetsbegränsningen.

    Jag är även osäker vart i inlägget jag skrivit om något förbud eller påpekat att det skulle vara förbjudet att önska sig något.

    Hur som haver står jag fast vid att om era husdjur inte kan anpassa sig till omgivningen hör de inte hemma där.

    Tack för dig!

 96. Jag håller med vissa, på båda punkter men i allmänt så är det här ett ämne som gör mig förbannad. Är det en häst på vägen, då ska du sakta ner, försöka få ögonkontakt med ryttaren/kusken och hålla dig beredd. Samtidigt ska man inte ut i vägen med hästar som är helt livrädda för bilar.

  Jag rider och kör ut en hel del, och man hamnar mycket på vägar. Att köra fyra hästar och vagn är svårt att göra på skogsstigen. Då är det inte lika många dom blåser förbi, eftersom våran vagn både är bredare och med fyrspann blir vi betydligt längre. Därför brukar jag vinka förbi bilar när jag ser att vägen är tom på mötande. Likadant när jag tider brukar jag alltid vinka förbi bilar, och ALLTID tacka när de kör förbi med lugnt tempo.

  Alla hästar jag tagit ut i trafik har varit och är oerhört miljötränade, och vi har hamnat på smala byvägen och mött lastbil och traktor och mc på samma gång, varpå min häst inte rört ett öra.

  Men sen finns det de där gångerna man inte räknade med. Jag red en kompis häst, och hade två vänner med mig ut. Min kompis häst var väldigt rädd för bilar, lastbilar, traktorer, mc och till och med cyklar.. Riktig fegis. Han tog jag självklart aldrig ut i trafiken utan vi körde runt med fordon vid stallet och tränade. Men just denna ridtur så hände det oväntade, pga ansvarslös förare. Vi är på en traktorslinga i skogen, en väg dom strax delar upp sig i en del mot vägen och den andra in på en stig. De två andra som är med mig rider väldigt trafiksäkra, äldre och lugna hästar. 50m eller så innan vägen delar sig dyker det upp en stor fin SUV på traktorslingan – antagligen någon som kört in för att plocka svamp eller ta ut en hund? Man kan ju tro att han borde visa oss lite hänsyn i skogen men inte då, han dundrar på i ett sjuhelvetes tempo, trots att vi signalerar både sakta ner och stopp. De två lugna hästarna stiger direkt upp bland renar och rötter på sidan av vägen och står där lugnt, men hästen jag rider på blir rädd. Jag lyckas hålla honom från att vända och skena upp på vägen, men inte kan jag styra heller för allt han ser är bil och strålkastare, så han liksom ”dansar” baklänges framför bilen. Rädda djur och människor tänker inte alltid logiskt. Bilen bara fortsätter tills han tryckt upp min häst mitt ut på stora landsvägen. Där kom några bilar som dock alla hann se mig och tvärstannat, stänger av sina bilar varpå min häst börjar stegra. SUV kommer äntligen ut på vägen där han svänger, tutar och pekar finger ungefär samtidigt som vi går omkull baklänges ner i ett dike. Inte skadade men jag var så arg att jag ville skrika.

  I alla all – hästar har all rätt att vara på vägar för de är fordonsklassade, men man tar inte ut en nervig häst på vägen. Ansvaret ligger hos både ryttare och bilist. Men alla ska vara uppmärksamma på vad som kan ske och inte. Och många bilister har för bråttom och när man inte ens kan visa hänsyn inne i skogen.. Då har vi rätt att bli arga!

  Men synen på respekt i dagens samhälle blir bara värre, och inte bara i trafiken utan överallt. Folk håller inte dörrar när någon kommer precis bakom, äldre och ammande mammor får stå på kommunal trafik, lyssnar du på musik på tåget så använd hörlurar, och så mycket mer som vissa av oss anses bra en självklarhet finns inte längre i samhället. Och respekt för någon annan i trafiken? Existerar inte.

 97. BEHANDLA ANDRA SOM DU VILL BLI BEHANDLAD SJÄLV! Medmänsklighet o omtanke om din nästa…..? Ingen ”äger” fullkommlighet. HÄNSYN var ordet. / Ryttare OCH Körkortsinnehavare

 98. Försöker så gott det går att bara sänka farten om jag ser/upptäcker de i tid.

  Men vart på en show med Tobbe larsson. Hans ord var vänj hästarna vid mkt oväsen etc etc för hästarna vänjer sig. Så varför är det alltid vart tysta. Vänj hästarna vid massa oljud så de inte blir skrämda,

  Men självfallet skall vi när vi möts i trafik visa lika mkt hänsyn till er som övriga medtesfikanter. 🙂

  Och fler borde följa det du gör mkt reflexer, särskilt nu när det mörkes tidigt 🙂

 99. En sak jag tänkte på, som inte tas upp i inlägget här, men som också tåls att tänkas på.

  Det finns bilister som saktar in, men så fort de har kommit förbi gasar de rejält. Det skrämmer också hästar. Bilisten är utom fara, men människan på hästen ska lugna ner en panikslagen häst, det är inte alltid det lättaste.

  Så sakta in en bit innan mötet och öka hastigheten när ni är förbi, men tokgasa gärna inte så att det skriker i däcken.

  Och en eloge till alla bilister som tänker efter och tar hänsyn, ni är guld värda och får inte höra det tillräckligt ofta för att alla är så upptagna med att gnälla på bilister.

 100. Martin: Det är ju knappast ofta (om de någonsin ens har hänt) att någon dör pga att en hund attackerar en.. menar bara att hästar KAN vara oberäkneliga, och speciellt i trafik där bilar åker. och att det oftast är bilisten som får ansvara för att en häst fått spel o börja springa ut på vägen och riskerar både ryttare och förares liv tycker jag är väldigt fel. diskutera istället hur fel de är med folk som kör med droger i blodet.som att de är väldigt ofta hästar o ryttare blir påkörda jämfört med andra bilolyckor med andra bilar, älg/ren osv. Häst olyckor är väl knappast de största problemet.

 101. Bra skrivet. Självklart ska alla ta hänsyn till varandra i trafiken. Går själv längs en trafikerad väg varje dag med mina hundar. Vi bor i Avan ca 1,5 mil från Bensbyn. Vi har 30 km genom byn, ingen bil håller den hastigheten. Utanför byn är det 80 km där kör bilarna glatt 120-130 km/tim. I går hände en svår olycka på en liten grusväg några kilometer härifrån. Mamma med barnvagn blev påkörd av en bil som fick sladd, den 50 år gamla föraren höll uppenbarligen för hög fart i det hala väglaget. Mamman hamnade på Sunderby sjukhus. Den 3 mån gamla babyn fördes till Umeå univ sjukhus och därefter vidare till Astrid Lindgren sjukhus i Stockholm mycket svårt skadad.

 102. Jävla idioter! Varför är det så svårt att förstå att hästekipage ska också har lika stor rätt att vara i trafiken! Det kanske är för stenigt i skogen, för lerigt i hagen, på väg till ridhus, ridbana eller liknande eller helt enkelt inte har någon annanstans att träna sin häst, att utöva den sport/hobby som man älskar!

 103. OsTillåt mig börja med en kort presentation. 39-årig kvinna som haft häst i 30 år!

  All heder åt de bilister som faktiskt sakta r ner och visar hänsyn! Till er säger jag, stort tack och ett stort fång rosor till er!! Oftast äldre, de som själv har häst, motorcyklister och de som kör tyngre fordon. Av mig får ni alltid ett bländande leende och en vinknIng till tack!

  Jag är alltid noga med att tacka de medtrafikanter som är vänliga! Blir själv så himla irriterad på stroppiga ryttare som inte ens ger en så mycket som en blick och än mindre ett leende eller ett tack när man är vänlig och visar hänsyn! Skärp er!

  Sen bilister, SUCK! Vägarna ÄR inte gjorda enbart för bilar och framförallt kan ni ju till att börja med lära er att följa hastighet

  • ISFörlåt, min mobil krånglar lite. Skulle vidare säga börja med att hålla hastighetsbegränsningen! Möter allt för många som kör allt för fort. Vad spelar det då för roll om vi försöker hålla oss till de mindre vägarna?? Själv försöker jag alltid visa tillbörlig hänsyn i trafiken när jag är ute med min häst. Fast ut i åkern vågar man inte gå! Då riskerar man att bli hotad med älgstudsare. (har faktiskt varit med om det!) dessutom är det inte alltid så enkelt att gå ut med vagn, vilket jag ofta har bakom hästen när jag är ute. Men jag försöker alltid mitt bästa.

   Man ska DEFINITIVT INTE hålla på med mobilen när man är ute med sin häst! Själv svarar jag endast på samtal som kan vara viktiga och säger då bara kort: ute med hästen. Ringer upp dig senare.

   Vad gäller skyldighet vid olycka och ersättning, personligen hade jag stämt röven av den person som hade orsakat så att min häst blev skadad! Han/hon skulle aldrig haft ett öre över i resten av sitt liv! Och hade personen i fråga blivit skadad skulle jag stått och hånskrattat åt denna!

   I vilket fall som helst behöver vi bli lite vänligare mot varandra! Ett leende har aldrig skadat någon! Inte så vitt jag vet i alla fall!

   Och du! Det handlar inte bara om hänsyn, det handlar också om hur man själv vill bli bemött av andra människor!

   Kram på alla er som är hänsynsfulla och vänliga!

   /Linda

 104. Oavsett hur duktig en ryttare är och hur välbalanserad en häst är så…
  Hästar är nervösa och ett flyktdjur och springa från hotfulla saker är det enda de gör och kan.
  Bilar är utrustade med bromspedaler och de flesta som framför ett fordon är utrustade med en viss portion intelligens samt sans och vett.

  Ställ av eller sälj fordonet om du som människa inte kan eller är oförmögen att fatta det simpla i att framföra ditt fordon på ett säkert och balanserat vis bland andra trafikanter oavsett om de är till häst eller går med barnvagn eller barn.

  Hur svårt kan det vara?

  PS: Jag själv upplever en ritt i skog och mark som fantastisk och avkopplande men tyvärr är dessa marker så totalt begränsade och vägar råkar ofrånkomligt korsa lägen till och från dessa tillåtna terränger.

 105. Kära idioter som inte fattar vad respekt mot varandra i trafiken handlar om!

  För x antal år sedan så var en vän till mig ute på en instruktörsledd ridtur i SKOGEN med ca 10 ekipage, jag var inte med för jag jobbade tack o lov. Denna dag hade också en rallyförare bestämt sig för att ha lite kul med sina vänner ute i skogen med sin bil. Den här skogsvägen är utmärkt med skyltar att hästar kan komma. Rallyföraren startade sin körning på skogsvägen utan tillstånd och utan avspärrning och utan kontrollanter efter vägen. Denna körning resulterade i att fronthästen fick benen avklippta och ryttaren/intruktören ramlade av och fick div kot frakturer och dras med bestående men dagligen. Häst nr 2 fick även den benen avklippta när fordonet brakade in i ledet. Ryttaren bröt benen. Flertalet blev avkastade i tumultet och div andra skador uppstod på hästar och ryttare, ytterligare en häst fick senare avlivas.rallyföraren fick inga skador bara bucklor på bilen. Flertalet rider ej längre idag pga kvarstånde men och för att de inte vågar, några rider än idag men brottas dagligen med skräcken av vad som kan hända. Jag vill också tillägga att det var flertalet barn med på turen som drabbades av denna katastrof.Så frågan är Mats o alla andra som anser att vi ryttare inte borde va efter vägarna, anser ni att bilarna ska va även i skogen där ni vill att vi ska hålla oss? Det handlar om respekt mellan alla som vistas ute i trafiken, man kan inte skapa sig egna lagar och regler. Jag får som ryttare, fotgängare med barnvagn eller hund/cykel vistas efter vägen och ska kunna göra det utan fara för livet, jag ska kunna lita på att jag blir bemött med respekt av dig med fordon. Jag säger faktiskt med gott samvete att ni som inte kan visa respekt i trafiken gentemot andra och förstå att man kan möta både det ena och det andra på färden ni är riktiga IDIOTER!!!!

 106. Sist jag kollade så va de faktiskt hästarna som färdades på vägen först! Inte bilisterna! Så egentligen är de våra älskade hästar som har delat med sig av deras väg till bilisterna o dem borde vara mera tacksamma för det! Ditt inlägg kommer ut på fb nu hoppas det är okej. Tycker att många flera ska få ta del av detta! Mvh Erika!

 107. Nu har jag inte lästa alla inlägg. Men säg att det hade varit en älg som gått vid sidan av vägen… Undrar hur många som INTE saktar ner. Eller om det varit en häst utan ryttare… Jag tycker det är vansinne så som många kör, även när de kör förbi cyklister och andra som går uppefter våra vägar. Ta vara på varandra.

 108. De är egentligen ett väldigt konstigt fenomen det som flera säger, att de som kör motorcykel eller tyngre fordon klarar av att sakta ner men de som kommer i personbil, de verkar nästan som de gasar på lite extra. Jag har en sträcka på kanske 20 meter på trafikerad väg från vår galoppbacke tillbaka till grusvägen till stallet.
  Senast för två dagar sen så kom det en stor lastbil, min häst som är litt känslig för bilar är Väldigt känslig för tyngre fordon så när han börjar dansa och greja så stoppar och stänger mannen av lastbilen(supert!!!) ock så kommer de två personbilar som får stoppa bakom och vänta medan vi passerar lastbilen och så fort som vi är förbi och lastbilen startar så gasar såklart personbilarna om både mig och lastbil allt för fort och aaaaaallt för nära.
  Och idag så kom de en äldre man i cabbe som inte ens kunde hålla sig på sin sida om vägen när han såg att jag kom ridande. Ischa ve.

 109. Jag är ingen ryttare, jag har inte häst, men jag förstår det folk snackar om men det jag inte förstår är dom som kommenterar som det låter som om dom har fått körkort på pressbyrån eller något.
  Att rida är en hobby, jag tycker med all rätt att ALLA har rätt att ha sin hobby. Minns ni när man va barn och så kom syskonen eller föräldrarna och störde en när man lekte? Man hatade det, ännu värre var det om någon tog sönder ens favorit leksak! (Jag vet lite dåligt att jämföra hästar med leksaker eftersom dom har ett liv), men om ni kör för fort och hästen blir rädd och börjar skena, så är det inte säkert att ryttaren får kontroll över hästen, för det kan ju vara ett barn som rider på en ridskolehäst till exempel, så kan barnet ramla av, skada sig jätte mycket hästen får panik, springer för livet och kanske skadar sig på vägen, har dom då rätt att slå sönder er bil?
  Jag vet dåliga exempel men ni förstår vad jag menar, visserligen ni kanske har som hobby att köra fort, jag vet det är kul, det tycker jag med men respekt? Har ni misslyckats att lära er sunt förnuft? Det är inte så svårt att sakta ner när man kör förbi.. man kan ju gasa igen efter man har kört förbi.

 110. Det verkar råda förvirring hos flera av (de manliga??) bilförarna här … (Varför just de manliga förresten? Skulle män ha mindre sunt förnuft, eller? Tja … det visar sig väl här …)
  Vägarna är inte alls till för bilarna. De skapades för hästar och gående en gång i tiden – och dessa skall för alltid ha första tjing på vägarna – glöm inte bort det!
  Och ni bilförare som anser att hästar inte behöver befinna sig på vägarna, utan skall forslas fram och tillbaka via åkrar eller till och med hästtransport – till er kan man lugnt säga: håll er på motorvägarna, där ni hör hemma och försök inte krångla er fram på småvägar, där man måste ta hänsyn till annat än plåt och innehåll!
  Och ni som tjatar om att hästar inte har i trafiken att göra, eftersom de inte är trafiksäkra medan era bilar är det – till er kan jag bara säga: håll er långt ifrån ett fordon av något slag, för även om era fordon kanske är trafiksäkra så är inte ni det! Fordon består av minst 2 delar: förare/ryttar och exempelvis bil/cykel/häst etc. och om inte båda 2 är 100% trafiksäkra och kan alla reglerna har de ju enligt dig själv inte i trafiken att göra! Den viktigaste trafikregeln stavas HÄNSYN och om du inte begripit det så lämna genast ifrån dig körkortet, för det är DU som är trafikfaran.
  Om du sköter ditt åtagande, så sker inga olyckor! Du är ensam ansvarig för olyckor som DU orsakar genom att inte sakta ned och undvika att skrämma djur med motorer/tuta/etc.
  Det är alltid den som framför det snabbaste fordonet som måste ta den största hänsyn.
  Eftersom det tycks vara så många (manliga) förare, som saknar vett, föreslår jag istället att ni bygger vattentäta skott runtom och framför era fordon i rör, så att ni slipper titta ut och se var ni kör. Men ni behöver nog gå om körskolan, snarare, eftersom ni inte är tillräckligt mogna för att klara av att framföra ett fordon som går i mer än 10 km/h! Särskilt inte med passagerare eller på allmänna vägar! Håll er i garaget tills ni klarar att använda hjärnan!

  Och tack till alla er förare, som har normalt vett och förstår hur man framför sitt fordon på ett säkert sätt och tar hänsyn i trafiken!! Det är bara ni som har rätt till körkort!

  • Ska bilister visa hänsyn (som egentligen inte är en lag)
   Så borde kan ni ryttare också börja göra det? Inte tida sidled med varandra på smala landsvägar är ju en bra början, eller rida i mitten av ett körfält och inte visar någon respekt för andra trafikanter.

   Och snälla, använd inte argumentet att ”Vi var här först, anpassa er”. Det låter so otroligt barnsligt och får dig att se väldigt okunnig ut,

   • Naturligtvis skall alla visa varandra hänsyn – och jo, det ingår i trafiklagen. Kan du inte klara av att visa hänsyn har du inte i trafiken att göra – någonsin!
    Ryttare visar väldigt stor hänsyn till bilisterna – och måste hela tiden anpassa sig efter att det kan komma någon i full rulle trots att sikten är skymd.
    Att det är t.ex. en 50- eller 70-väg innebär inte att man är i sin fulla ”rätt” att köra i den hastigheten – utan det innebär att det är den maxfart man får hålla – UNDER FÖRUTSÄTTNING att sikten inte är skymd och att du kan hinna stanna om något plötsligt befinner sig på vägen – en älg, t.ex. Men det räknar man ju också med att folk begriper.
    Och om du menar en riktig landsväg – som är smal – så rekommenderas att rida 2 och 2, så att man får ungefär samma bredd som en (bred) personbil, så nu är det du som är ute och reser. Att rida i bredd med den trafikvanaste hästen ytterst är ett mycket bra sätt att förhindra obehagliga överraskningar. Dock brukar de flesta försöka ”krympa ihop” sig till en rad, om det är svårt att passera annars. För man vill ju helst bli av med bilar så att de inte ligger bakom och stressar djuren. Om det däremot är en besvärlig sträcka där det är svårt att rida åt sidan och svårt att köra om kanske man tvingas fortsätta en bit innan man kan vinka förbi bilisten.
    Och tydligen har du problem med att läsa innantill för kommentaren ”Vi var här först, anpassa er” är inte citerad från mig, och det jag skrev var avsett som en sarkasm till en av de barnsliga män som just låter så otroligt barnslig och får män att se väldigt okunniga ut (dina egna korkade ord!), när det tjatas om att vägar är till för bilar! Nästa gång kan du ju försöka förstå vad det är du läser! Det här fick verkligen just dig att framstå som en ovanligt okunnig och barnsligt egenkär kille/snubbe! Jag föreslår att du läser hela spalten innan du tror att du kan kommentera saker, som du tar ur sitt sammanhang!

 111. Jättebra inlägg måste jag säga. Verkligen viktigt!
  Har själv sysslat med hästar under många år och känner verkligen igen mig.
  Vet inte hur många gånger jag fått kasta ner både mig och hästen i diket vid möte av idioter i trafiken, även på skogsvägar!
  Enligt lagen anses hästen som ett Långsamt Gående Fordon men även som ett levande djur och ska därigenom mötas med respekt (Tolkningsfråga i mitt tycke).
  När jag möter hästar när jag är ute och kör så saktar jag alltid in eller rent av stannar, sänker stereon avsevärt och låter hästen passera. ( Kör jag en bil vars motorljud väsnas typ en gammal amerikanare så stänger jag hellre av den) Man vet aldrig vad som kan hända och det finns inga garantier för att hästen inte är rädd. Vet ju själv hur det är när man är ute med hästen och det kan ju alltid vara en unghäst som miljötränas eller en häst som inte är van vid trafiken.
  Hur ska man kunna lära hästen att det inte är någon fara om det kommer en bil i full fart som ses som ett hot?

  Jag jobbar som Lastbilschaufför och när jag gick utbildningen så rekommenderade mina lärare oss att alltid stanna och stänga av motorn vid möte med hästar. Sedan vänta tills hästen försvunnit ur sikte innan man startar igen då luften i lastbilen ger ett pysande ljud i tid och otid vilket kan skrämma hästen. Ingen av oss skulle vilja att en olycka sker om man kan undvika det! När jag tog bilkörkortet sa de bara att jag skulle passera hästen som om det var ett LGF-Fordon!!!
  Sist jag mötte en häst som leddes av sin ägare på en lite mindre väg så stannade jag och stängde av motorn. Hästägaren tackade mig och frågade om hon fick låta hästen titta närmare på lastbilen. Självklart fick hästen göra det. Har aldrig sett en så tacksam hästägare som lät sin unghäst noga undersöka lastbilen och konstatera att den inte alls var farlig =)

 112. Som folk tidigare skrivit, hästar är inte trafiksäkra. Därför bör ryttare och även andra ”LGF-fordon” vara medvetna om risken med att vistas på vägar (inte trottoarer) där hastigheter långt över en hästs förmåga tillåts och är lagstadgat. Jag kör alltid lugnt förbi, men om hästflickorna som skriver här någon gång kört bil själva på landsväg, så vet de lika väl som jag att det är de oförutsägbara händelserna som är de farliga. De flesta övriga fordon på vägarna har faktiskt en högre hastighet som de är anpassade för och tillåtna att köra i, även de LGF-fordon som finns har vidtagit åtgärder för att få köra på vägarna under relativt säkra förhållanden. Ex. backspeglar, blinkers, kraftfulla bromsar mm. De har dessutom genomgått en besiktning där styrreglage, bromsförmåga och mycket annat kontrollerats. Utrusta hästarna med blinkers och abs-bromsar och kör in årligen till besiktning så skulle jag känna mig mycket säkrare på bilvägarna utan extra oförutsägbara händelser gåendes vid vägkanten. 🙂

 113. Hej! Jag är faktiskt en häst tjej i grund och botten men jag kan faktiskt inte ha respekt för hästar ute på vägen, ni har alltid ett annat alternativ. Det finns en vägkant, och den är så pass lång att ni kan hålla er flera meter ifrån vägen. Men att folk ska möta hästar i 10 km på 10 meters avstånd? Nu får ni väll endå ta och ge er? Så ni menar att bilen ska behöva tvärbromsa för att komma ner i 10 km/h och sen köra av vägen några meter för att hålla sig ifrån era hästar? Nejdu, det kan du glömma direkt. Varför inte ha trafiksäkra hästar om ni vet att ni måste rida på väg för att ta er någonstans? För 10 km/h och 10 meter ifrån, in my ass!
  Och en sak till, man upplever det aldrig på samma sätt i bilen som utanför bilen! Kan lova att det finns hästmänniskor tex som svurit efter dig när du har kört förbil också.

  • Du har väl inte tänkt att även trafiksäkra hästar kan bli skrämda av bil. En gång red min kompis ute på grusvägen. Bakifrån kom en bil och framifrån också. Bilister var som blinda, dom mötte varann precis där var min kompis var med sin häst. Backspegeln av den här bilen bakifrån träffade häst på röven. Och då blev han skrämd. Det gick inte så illa ändå, hästen hoppade ner i diket som som tur var var inte jätte djup. Båda bilar körde iväg.
   Många gånger kör bilar förbi så att gruset flyger på mig och min häst. Är det respekt? Min häst tycker inte att det känns så kul. Jag tycker inte heller, det är inte kul att få stenar på sig.
   Trafiksäkra hästar behöver inte så många dåliga erfarenheter av bilar innan dom fattar att bilar är farliga.

   Som bilist man behöver läsa situationen och sakna ner i god tid om det behövs. Jag har inte så bråttom att jag inte skulle kunna sakta ner till 10km/h. Sakta ner betyder inte heller trvärbromsning..

   • Självklart kan hästar bli rädda för vad fan som hellst, som jag skrev, jag är uppväxt med dom så jag lär ha koll på läget. Men samtidigt, vadfan gör hästen på vägen? Det är inte ens speciellt bra för de stackars hästarna att ridas på asfalt! Nej, skäms! Ta era hästar till ett säkrare ställe om de betyder så mycket för er.
    Ja, gruset skvätter säkert på er, men gör det inte det om en annan häst rider framför er på grusväg? Jo!
    Nej, det är därför jag tycker att hästar ska hålla sig borta ifrån vägarna, för att de är så pass ”ostabila”.

    Men möter man en häst i en kurva eller backe i 70 blås så måste man tvärbromsa riktigt ordentligt för att komma ned i 10km/h.

 114. Jag har tyvärr samma problem hemma där jag bor. Måste rida knappt 1 km för att komma ut till skogen, brukar alltid ha reflexer även på ljusa dagen för att vara på den säkra sidan, när jag ridet där på vägen och märker att en bil kommer försöker jag alltid gå ner så långt det går i diket och räcka upp handen så dem ska visa lite hänsyn iaf, men iaf en gång när jag gick där så kom där en drös med bilar 4/5 visa hänsyn den sista bilen körde nog i 110 om inte mer och som grädde på moset så körde den även ner mot mig och min häst som stod minst 1 meter ifrån vägen. Tyvärr händer sånt här allt för ofta och jag tror nog billisterna tycker de är roande att försöka skrämma skiten ur hästarna…

 115. Vad är problemet att lasta hästarna i en transport och köra dom till skogen så det går och rida säkert? Har en vän som gör så då hon är rädd om både sig själv och häst.

  • Har man tillgång till transport och bil så tycker jag också att man självklart ska göra det! Eller ta en annan väg, lär inte direkt ligga vägar runt era stall. hehe.

 116. Jävla massa snack om att ni FÅR vara på vägen med hästen, bara för att ni FÅR göra en sak så måste man inte göra det? Är något farligt kanske man ska undvika det? Använd hästtransport?

   • Nu var det ju hästar det handlade om, hästar medför en stor risk i trafiken, precis som älgar och annat. Så varför inte undvika alla olycksrisker så gott det går?

 117. Tänkte just skriva samma sak om älgen.. Vilken jäävla idiot skulle köra rakt i en 600 kg älg!!?
  Det är precis samma med en häst, älgen e kanske värre eftersom den inte har någon ryttare, å om hästen ens lite litar på sin ryttare så behöver den inte bli rädd.. Det är oftast om bilar kommer i hård fart framifrån som hästen blir rädd, för att den ser dåligt rakt fram. Det är klart hästen är väl inte skapt för att ha ryttare på sig å vistas på ”farliga” ställen för den är ju ett bytes/flyktdjur så den flyr ifrån det som är farligt för den. Jag har tyvärr samma problem med bilister å andra fordon här i Finland på mina ridvägar, det är endast JAG å mina hästar som vistas dagligen ut efter dessa vägar här å jag tycker att i en liten byhåla där alla känner alla så ska man väl för faan som bilist kunna börja känna igen en å kunna sakta av för en liten minut!! Hellre komma lite för sent då dit man ska med bilen då än att ha skadat/dödat någon pga man inte kunnat sakta av för att man har så jävla helvetes bråttom! Tänk efter lite alla bilister som har lite vett i skallen förrän allt försvinner, vill ni leva med att ha dödat en annan människa!?

 118. En sak som slår mig, att här omkring där jag bor så finns det en hel del hästar(bor i skåne) och jag vet var dem oftast rör sej. Bra för mej som bott här länge och vet liksom! men samtliga ställen har inga skyltar som indikerar varning för häst eller liknande? och vägarna är 50/70 väg. Att man som hästägare inte försöker ta det initiativet att få ngn form av skylt uppsatt, så man kan varna folk(för folk behöver alltid påminnas haha) och bra argument om det blir bråk.. hänvisa till skylten och lagen så är saken klar! har lite erfarenhet av hästar(men lite gentemot många här, försöker inte hävda mej), så man försöker alltid alltid allltid ta det varsamt när det går ngt vid sidan om vägen. Oavsett vilket! folk behöver bli mer medvetna helt enkelt.
  Sen vem som var först på vägen är väl ändå människan? tänker det första som kom måste bli stigen, sedan grusvägen(folk gick mest förr, för vem hade råd med häst och vagn förr? det var ju lyx!) sedan asfaltsvägen. Oavsett, skall hänsyn visas på alla håll och kanter.

  Sedan en avstickare: ngn gick med sin hund lös… inte ok i min bok! den ska vara kopplad oavsett i det öppna samhället, var finns annars kontrollen? nej, bättre och motionera vardera djur för sig.

  • måste bara kommentera, skyltar som varnar om hästar och ryttare är ju bra. Vet inte hur det är i Sverige men i Finland vet jag att det tog nästan 11 månader för en kvinna för att få en riktigt hästtrafikskylt till sin hemväg. Visst kan man göra själv också någon typ av skylt.

 119. Jag tycker också att det är hemskt när folk inte visar hänsyn och saktar ner eller lägger sog en bit ut på vägen.
  Men jag var med om en sak som gjorde mig både arg och rädd förn någon vecka sedan.
  Kom på en 70väg det var mörkt så helljus krävdes.
  Upptäckte något vid väg kanten framför mig sådär en 50 meter fram. Kunte inte tvärnita dådet låg en bakom mig men fick saktat ner och svängt ut så gott jag hann.
  Blev lagom arg när jag såg att det var en häst med ryttare som gick där. UTAN någon som helst reflex eller lampa.
  Är det inte smartast för både dig själv och mig att du syns i trafiken?
  Det är jag som får straff om du blir påkörd. Mem tänk på att ni även får det, skadad själv eller skadad häst, kanske t.o.m död. Ja jag vill knappt tänka på det. Så snälla för allas skull. Använd reflex så ni syns. Ni är också trafikanter mwd skyldigheter när ni rör er på vägarna.

  • Jag tycker att alla (ryttare, fotgängare, de med hund, cyklister osv) oskyddade trafikanter borde se ut som julgranar så fort det börjar skymma det minsta. De borde ha reflexer från topp till tå! Det är superfarligt att vistas i trafiken utan reflexer och då har ju inte bilister en chans att se en. Så det håller jag helt och fullt med dig om.

   Däremot så kan du gärna skippa ni-och-vitänket. Jag är själv bilist, likväl som ryttare och fotgängare.

 120. hej, läskiga bilder, vill inte uppleva en sådan smäll själv, en kväll dök det upp något på vägkanten jag saktade ner eftersom jag inte riktigt såg vad det var och vi har rådjur här, när jag körde närmare var det en ryttare utan hjälm och reflexer, hon satt på en stor ridhäst och hade dessutom två st på släp utan ryttare, ingen hade reflexer. Som hästägare kan jag inte fatta hur man kan utsätta sina djur för något sådant, visa hänsyn till varandra, alla är lika mycket värda, även den mest väldresserade hästen kan bli skrämd.

 121. folk vet ju att hästar lätt blir skrämda så varför i helvete ge sig ut i trafiken då och riskera att både häst, ryttare och billister ska bli skadade eller kanske till och me dö…. ni ska va på grusvägar, hagar ellet i skogen…..
  Ni hästfolk, välj rätt ställen att rida på för vägar är till för billister och inte er….

  • Får man gå på vägarna,eller är det enbart bilar som får vara där? Hur gör vi med alla vilda djur som passerar våra vägar och blir påkörda? Du har nog inte förstått att dom rider inte på vägen av egen fri vilja, för att komma från punkt A till B måste du kanske ta väg C där du med din fina bil kör. Vilka ska man visa hänsyn för i trafiken tycker du?

 122. Ping: Tillhör du skaran idioter? | Johanna Mona Sofia

  • Människor som du, med den attityden, tycker jag borde hålla sig inomhus! Allt annat vore ju idiotiskt! Vägar byggdes för att ALLA skulle kunna ta sig fram lättare!

 123. Folk saktar konstigt nog ner för en älg men det är väl för att ingen rider på den. Hästen är en älg fast utan horn… Ni som rider kan omöjligt tygla hästen om den blir skrämt av en bil eller något annat så hur svårt det ska vara för en bilist att förstå det och visa hänsyn… Själv sänker jag farten och håller avstånd. Har inte samvete nog att köra ihjäl någon…

 124. Efter att ha läst den här texten, och kommentarerna, så kan man bara konstatera att det finns två kategorier av ”förbrytare”… Bilisterna som inte tar det lungt… Och ni hästtjejer som lämnar vett och sans, samt normalt kritiskt tänkande därhän när era hästar är inblandade…

  Jag är högst medveten om de regler som gäller i trafiken… Och jag har läst den folderns som har arbetats fram av hästägare, och som länkats på en två tre ställen i kommentarerna… Men har ni som länkat den faktiskt granskat den med en aning kritiskt tänkande?

  Jag är själv motorintresserad och kör cross. Och om jag skulle få för mig att köra den på vägen, bara 50 meter tills jag kommer till banan, så är det olagligt, eftersom jag kör ett fordon som saknar belysning, blinkers osv, och är oregistrerat. Om det så bara gäller att korsa en väg, så måste jag leda min cross. Samtidigt är det lagligt att vistas på väg med ett ”fordon” som saknar allt det, och därtill har en egen vilja och kan välja att inte lyda ”föraren” av olika skäl.

  Om jag kör moped på vägen, utan att ha rätt ålder inne, och numera även med krav på utbildning, så är det också olagligt. Samtidigt så är det lagligt att sätta en liten flicka (eller pojke) mycket yngre än så, på en häst, och släppa ut det ”fordonet” i trafiken. En häst rör sig betydligt fortare än 30 Km/h om den blir skrämd, så vitt jag vet. Men det krävs inget körkort eller någon utbildning för att vistas i trafiken med häst. ”Fordonet” är också oförsäkrat, och i princip oavsett vad som händer, så är det motparten som är ekonomiskt ansvarig, genom försäkring eller liknande.

  Mao, ni har alla ”rättigheter” som ett fordon har. Ni har all rätt i världen att vistas på vägen, helt korrekt. Men samtidigt saknar ni formella skyldigheter som andra avkrävs för samma rättigheter. Så om ni rent kritiskt jämför de reglerna med bland annat de jag jämfört med, är de då rättvisa? Jag anser faktiskt inte att de är det.

  En häst som drar vagn eller liknade i ett syfte att transportera någon eller något är möjligen ett fordon. En häst som är på vägen i syfte att motioneras, tillsammans med sin ryttare, är inte ett fordon, utan en ”leksak”, eller ”sportredskap”, på samma sätt som min cross är det. Och ryttaren bör då beläggas med samma skyldighet som jag. Dvs, led hästen över vägen, till banan/paddock osv. där ni sen utövar er sport. Samma regelverk som gäller mig.

  Ni är välkomna att tycka vad ni vill om min åsikt, men jag anser att regelverket borde ändras. Det borde till exempel vara olagligt att vistas i trafiken till häst innan man uppnått en tillräcklig ålder för att ha ”trafikmognad”, låt säga samma ålder som moped kanske. Och, för att vistas i trafik, med något som legalt räknas som ett fordon, bör man avkrävas en ansvarsförsäkring, på samma sätt som alla andra fordon.

  Och för er som vill kommentera det uppenbara, nej, inte på hästen, i det här fallet så är det helt klart mer logiskt att det följer ryttaren. Dvs gå på ridskola el dylikt, få intygat att du kan grunderna, och kan hantera en häst i trafiken, och få ett ”hästkörkort” i någon form, som visar att du som ryttare är trafiksäker, och har rätt att vistas i trafiken.

  Med det så får man bort 10-12-åriga tjejer som vistas i trafik med en häst som de helt uppenbart inte kan hantera tillräckligt väl.

  • Jag håller med dig i mångt och mycket, utbildning i trafikregler och varande i trafik borde vara något obligatoriskt för även ryttare/kuskar! Själv kör jag mycket med min häst och ska då ha reflexer bak och fram på min vagn+lampor vid mörker. Inga blinkers dock. Men hur i hela fridens namn ska man kunna ha det på en häst? Man kan ev ha reflexer som är vita framåt och röda bakåt, men blinkers? Speglar? Själv har jag en reflex längst ut på armarna så att det ska synas när jag räcker ut min hand och signalerar att jag ska svänga. För det är ju så vi ska göra i trafiken, vi ryttare, vi ska signalera som en cyklist i trafiken. jag brukar dock försöka stanna och vänta med att svänga tills det är fritt! Och sen tycker jag att om man har en lite nervösare häst, så bör man inte rida i trafiken. Då bör man leda hästen istället! Tack för mig!

 125. Kan berätta att min ponny Tellus blev svårt skadad av bil som såg 3 hästar, springa lös på vägen, 2 på ena sidan och 1 ensam på den andra sidan, istället för att stanna. Satsade han på att kör emellan dem. Slutade med svår olycka och min älskade ponny fick avlivas 3 dagar senare.

  • Får jag fråga vad i helvete dem gjorde springade & lösa på vägen?
   Ansvarslös ägare, såna som du borde inte få har djur.

 126. Varför inte gå sträckan du ska rida först och varna genom röda koner eller varningstrianglar? Skylt om häst på väg som du sätter upp medans du rider? Här i skogen har vi rejäla kurvor och en sur tjej på häst.. Hon rider i dessa kurvor i mörker utan ngn skylt eller något.. Och jäklar vad arg hon blir när man kommer i 70 som hastigheten är.. Hade jag sett varningar hade jag saktat ner men utan ngt och en ryttare med häst som helt plötsligt dyker upp bakom ett krön eller så kan man knappt klandra sig själv för.. Nej även ryttare ska dra sitt strå till stacken för ni kan ju märka ut att ni är där.. Och hunden plockar jag upp efter.. Så jag avstår gärna att behöva köra i hästskit med!

 127. Jag har nyligen tagit mitt körkort och vad jag fått lära mig så är de inget måste att blända av, för att både häst och ryttare kan vrida på huvudet och undvika lyset. Men sänka farten och köra 30 förbi om inte lägre är en sak som sitter i ryggmärgen

  • Det är en fördel att blända av, hästar tänker inte som vi människor och viker inte bort huvudet eller håller för en hov för ögonen som vi kan göra med en hand. Dessutom är det mycket säkrare att blända av så att både häst och ryttare kan möta dig som bilist även med blicken på ett säkert sätt.

   • Ingen häst expert men ser inte hästar åt sidorna och inte rakt fram och blir därför inte bländade ?

  • Det tillhör vett och etikett att man bländar av för alla levande varelser!
   Som cyklist exempelvis kan du ju inte cykla omkring och hålla för ögonen eller titta bort medan du cyklar. Så är det när man rider också.
   Och det som sker när man blir bländad av helljuset är att man blir just helt bländad och förlorar det mesta av sitt seende, så i mörkret där man behöver sitt mörkerseende som bäst ser man bara små lila ljuspunkter och inte ens vart man skall.
   Därför är det enda raka att blända av direkt om man exempelvis möter älg, rådjur, rävar, harar, hästar, människor, etc. Då har människan/djuret en chans att ta sig den väg de hade tänkt sig, istället för att vingla ut i sidan eller i fel riktning. Bländade djur kan mycket väl i blindo rusa rakt mot bilen – så blända alltid av! (Konstigt att de inte informerade om det på din körskola – det informerade de om på min – och det stod i körskoleboken, dessutom!
   Trevligt annars att du visar hänsyn och saktar ner! Tror att du blir en utmärkt förare! Lycka till!

 128. Tillhör DU skaran idioter som rider sidled med varandra på smala landsvägar där ni ryttare tar upp hela körfältet och ignorerar trafiken bakom er? Det händer lika ofta att ryttare har noll respekt för övriga trafikanter, som att bilister visar ingen respekt för er ryttare, men detta är så enkelt bortglömt för det gynnar inte eran diskussion.
  Vet inte hur ofta jag har stött på samma ryttare i trafiken som rider mitt i vägen på en smal landsväg som jag måste ta för att komma in till stan, jobb osv, Och denna ryttaren har noll koll på vad som händer bakom en utan rider, lyssnar på sin MP3/Mobil, och söker inte ens ögonkontakt med andra trafikanter. Tro fan att olyckor händer, när båda parterna inte visar hänsyn för varandra.

 129. Om hästar ska vistas i trafiken röstar jag på att det skall utrustas med: hel/ halvljus, blinkers och bromsljus. Kör lastbil och är mycket ute på landsbygden och kör och nästan varje dag ser man några stolpskott som rider i bredd på någon smal väg. Jag kör inte för fort men det skrämmer mig att hästfolk håller så hårt på sin *rätt* att vara i trafiken att de riskerar sitt eget men framförallt hästens liv för det. Hästen är som bekant ett djur och behöver varken asfalt eller grus för att ta sig fram. Måste ni ta er till ett ställe med häst så lasta in kraken i en transport eller rid i diket/brevid vägen. / Johan

  • En vän till mig var ute och gick med sin häst idag, tvungen att gå en kortare bit längsmed vägen och valde att gå nere i diket. Dessvärre tyckte postbilen att det var helt ok att dundra förbi i full fart (ca 80-90km/h) varpå min väns häst som i vanliga fall är trafiksäker blir skiträdd, flyger upp ur diket och måttar en spark mot bilen. Som tur var missade hon och inget hände mer än att häst och människa blev rejält rädda och skärrade.
   Om vi ska vistas i diket de korta bitar vi behöver ta oss längs trafikerade vägar, fullt utrustade med både reflexer och lampor, varför kan inte bilförare då sakta in ordentligt? Det handlar om hänsyn och respekt för andar människor, INTE vem som har rätt att vistas var. Visst, lagen säger som lagen säger, men var fasiken tog omtanken om andra människor (och djur) vägen??!

 130. Hästen äger vägen enligt svensk gammal grundlag, har själv tränat hästar o vet man själv att man har en opålitlig häst efter vägen borde man lösa saken på annat sätt. sen finn det 2 sidor på ett mynt både för bilägare o hästägare men det trevligaste o billigaste är att visa respekt till varandra.

 131. Hästkörkort är ingen dålig ide! För många gånger ser man unga flickor rida mitt i vågen i kurvan. Dom som rider bland trafik ska veta regler.
  Kanske man ska inte tillåta hästar ridas på vägar över 70 hastighet eller liknande?
  Jag själv som hästmänniska vill helst inte rida på stora vägar eftersom jag vet att många bilister bryr sig inte om hästar. Men grejen är att jag tänker på safety i första hand och vill inte riskera att gå på vägar även om jag vet att jag rätt att göra det. Bilar far så mycket fortare nuförtiden så kanske det är dags att uppdatera regler på det sättet att inte låta hästar gå på större vägar (typ 90 km/h). Även om hästfolk känner att dom förlorar här så är det väl allas säkerhet som ska tänkas. Sedan på mindre vägar skulle hästar kunna gå bland bilar. Men har svårt att tro att bilister skulle visa hänsynn. Vet ej.

 132. Man ser ju ganska klart och tydligt här i kommentarerna att respekten inte är direkt ömsesidig. Om man ska ta alla resonemang som florerar här i kommentarerna och göra en soppa av dem skulle det resultera i något som liknar:
  Alla ska knäböja hästarna i trafiken eftersom att hästen kan göra lite som den vill. Det är inte ryttarnas ansvar/problem att hästen kan flänga över hela körbanan utan det är något som rör andra trafikanter helt och hållet. Desutom är alla bilister likadana och det är förövrigt männen som gör fel.

  Ett klockrent exempel är ryttarnas svar på när någon lite längre upp kommenterade om bajset som hästar sprider över allt. De flesta reaktioner gick som följer ”äsch, det är natturligt, bit ihop” och när en kom med ett exempel där han hade skadats av hästbajs på vägen blev ryttarna arga på denne! Hästbajs är inget jag vill ha utanför min infart. Det kanske är ok för mig att bajsa i ert vardagsrum eftersom det är så naturligt? Med era resonemang hör hästar hemma på motorvägen likväl!

  Nej, nästa gång ska jag forma er efter er (trots att ni aldrig kan forma er efter någon annan), jag ska lägga mig bakom nästa häst och vänta med att köra om tills hästen svänger av. Vill inte riskera en häst i framrutan för att den blir rädd för en plastpåse i diket!

 133. 10km/h på 10m avstånd? Är du galen eller? Visst att du kanske har rätt att gå på vägen men vi har lika rätt att ligga i den hastighet det står på vägen, om ni orsakar så mycket problem kanske ni bör se andra alternativ

 134. Det åberopas lite i diskussionen om lagen och där är lagen entydig. Häst har större rätt att vistas på väg än bilist, bilister ska enligt lag ta hänsyn till häst på väg. Visserligen en mycket gammal lag men den är fortfarande i bruk. Så alla ni som får skadade hästar, eller om hästen skräms så den springer i diket och skadar sig, gör en polisanmälan.
  Och förslaget om att ta bilnummer på de som inte kan föra sig i trafiken var ju otroligt bra. Ring dem eller anmäl dem.
  Det är närmast oundvikligt att hästägare måste delvis rida/köra efter allmän väg för att komma till sina ridvägar, ridskolor mm. Och som sagt, de har lagen på sin sida.

 135. det största jävla problemet är när man ska sakta ner från 70 till 10 och gå ut 1.5 meter åt vänster för att komma om och riskerar att bli påkörd bakifrån eller fronta med någon.

 136. Hejsan hejsan, bra inlägg men förstår inte riktigt hur du tänker med att man ska ha 10 meters avstånd, är vägen ens så bred?

 137. Och enligt Svensk lag och allemansrätten har jag rätt att gå in i en hage med hästar och riskera att bli sparkad och biten och att häst ägaren då blir skadestånds skyldig om detta sker. Men mitt sunda förnuft gör ju att jag låter bli detta och väljer ett säkrare alternativ ..

 138. Många både kloka och mindre kloka kommentarer här, ska vara ärlig och erkänna att jag inte orkade läsa alla.
  Man får ju tycka vad man vill om huruvida hästar, hundar, barn mm har på vägen att göra men sanningen är att vi alla har rätt att vara där. Har själv hundar som vi rastar efter byvägen med 50 som fartgräns. Tyvärr tycks många tro att det är lägsta tillåtna hastighet och att vi om vi får hundarna eller oss själv överkörda ”får skylla oss själv”.
  Men tänk gärna ett steg till, om ni skulle köra över och döda eller skada en annan människa på grund av egen eller faktiskt även den överkördas förskyllan, skulle ni klara av att leva med det resten av ert liv? Sen kan ni ju faktiskt hamna i rullstol själv också.
  Nej, det kostar inte så mycket mer än några sekunders restid att ta hänsyn och slippa få en annans liv på sitt samvete.

 139. En viktig sak att komma ihåg är att ett hästekipage enligt lag är en oskyddad trafikant precis som fotgängare och cyklister vilket innebär att vad som än händer i trafiken är det motorfordonets fel när en olycka uppstår samt deras skyldighet att undvika olyckor. 100 % ansvar på bilister, motorcyklister med mera. Så ni som gnäller på hästekipage borde läsa Sveriges rikes lag bättre.

  • Och det borde ni som kör hästar med bil och kärra också ! såg för något år sedan en undersökning där ca 75 procent av alla stopade hästtransporter hade förare som klart och tydligt inte vet vad de syslar med då de inte hade rätt utbildning för att framför ekipaget på allmän väg dvs, E körkort! Dvs för tungt för att dra med endast B körkort!!!!!!!

 140. Hur i hela friden kan man INTE begripa att man är skyldig att visa hänsyn till andra i trafiken? Om man inte ens kan TÄNKA sig att sakta ner för att inte skrämma hästen, utan måste stå på i hög fart och sen skyller eventuella olyckor på hästägaren, bara för att man inbillar sig att bara bilister borde få vara på vägarna… då är man inte bara totalt okunnig om lagen, man är också en självisk dumskalle som borde gå i terapi och lära sig VARFÖR man ska visa hänsyn!!!

 141. Ni hästkramare skriver ofta att djuren blir skrämda av trafik, vet inte men tycker att det låter som ett farligt fordon att framföra på allmän väg. Tror inte min bil skulle vara godkänd att framföra på väg om den höll på att tvärnita, gasa och stegra sig av sig själv när jag fick möte/ johan

 142. Hör dig. Så himla frustrerande att bilister inte förstår ansvaret de har i trafiken. Min lillasyster och häst blev påkörda av en bil i april. Min lillasyster klarade sig oskadd fysiskt men inte hästen. Han fick en rejäl smäll på bakbenen och rehabiliteras fortfarande. Det går framåt men det har tagit tid och än idag vet vi inte om han kommer bli 100% återställd. Vill också vara med och uppmana alla att ta sitt ansvar i trafiken. Tillsammans kan vi göra skillnad och på så sätt rädda livet på både djur och människor.

 143. Hästar ska fan inte vara på vägen så lägg ner för fan! skyll er själva om ni ska ut med en häst jävel mitt i vägen! rid på en bana och sluta rid på vägen! ni plockar ju förfan inte ens upp häst bajset som man sen kör i! vill du ha massa jävla skit på däcken eller? idioter rent ut sagt! dina argument är så otroligt dåliga så vet inte om jag ska skratta eller gråta. bara patetiskt jävla inlägg, hoppas det blir hästförbud på vägen.

  • Sådana som du ska inte vara på vägarna och framförallt inte bakom en ratt eller ett styre!!
   Så då säger jag som du själv (dina egna ord): skyll dig själv om du ska ut med ett bilskrälle mitt i vägen! Kör på en (racer)bana och sluta kör på vägen! Din bil sk-tar ned så mycket att vi alla blir förgiftade. Se till att strypa avgaserna från din giftutsläppande bil och torka upp den giftiga olja och de giftiga bensindroppar du/den spiller – varje gång!
   Vill vi ha en massa sk-t i lungorna, eller?
   Idiot rent ut sagt! Dina argument är så otroligt dåliga så man inte vet om man skall skratta eller gråta. Vilket patetiskt idiot-inlägg! Hoppas att det blir förbud för sådana som dig på vägen!

 144. Allt handlar ju om samspel, visst ska man visa hänsyn och sakta ner eller t.o.m stanna om man vet att hästen eller ryttaren ifråga är lite skrämslig av sig .
  Där jag växte upp (på landet, vi hade även 2 hästar själva) mötte jag ofta en sådan häst med en ryttare som inte lyckades få den nå trafiksäker under de år jag körde där men evisades att vara ute på vägarna ändå…förvisso grusväg men ändå. Men iaf då lärde man sig att det går knappt att ens mjukt ta sig förbi utan det var bara att stanna även fast man hade bråttom till jobb eller annat, Som någon sa tidigare är de djur och går inte att lita fullt ut på, visst är det så men det betyder ju också att vi måste ta det fulla ansvaret att framföra alla typer av fordon på ett sådant sett att risken för en olycka minimeras.
  De som skriver inlägg som ”hästar har inget på vägarna att göra” är ju bara att ignorera då dom inte för ett argument för något eller ens kommer med någon vettig kritik. Hästar är underbara och hästfolk är ofta nästan lika underbara 😉

 145. Ping: Med livet som insats. | Lipan | bonnaliv

 146. det jag älskar(läs hatar) med diskussioner som denna är att det aldrig är någon som vinner..jag förstår helt och fullt vad hon menar i sitt inlägg, jag är uppvuxen på landet, men fick lika fullt leda hästen ett par hundra meter efter en väg där det kör mycket lastbil för att komma in i skogen. Det handlar inte om vems vägen är, utan det handlar om hur vi kan samarbeta på den väg vi delar. Jag gör mitt bästa för att hålla hästen lugn, och förväntar mig bara att bilföraren ska vara uppmärksam, inte nödvändigtvis sakta ner, men på något vis visa att han ser oss. Och det har aldrig vart något problem i vår lilla by!

 147. Usch vad hemskt! Min mamma bor inte så långt därifrån och jag gick promenader där med mina hundar när jag var och hälsade på i två veckor. Många kör som idioter!! Jag tycker det var hemskt att möta bilarna som gångare så på häst hade jag blivit riktigt förbannad!! Det som är så idiotiska att de kör på det sättet är säkert aldrig ute i trafiken på annat sätt än i bil och fattar förmodligen inte hur illa det kan gå!:(

 148. Jag ar inte en hastalskare, men inte emot dom heller, sa jag tanker inte delta i hela diskutionen som handlar om hur mycket respekt man ska ge hastar. Daremot tycker jag att oavsett vad man tycker om hastar, borde det vara i ens eget intresse att sakta ner och inte skramma djuret. Om en alg skulle ga vid sidan om vagen, skulle jag vilja se hur manga som skulle kora forbi valdigt nara i 100km/h. Formodligen skulle du inte gora det – for det ar i ditt eget intresse att inte bli inblandad i en sadan olycka – varfor skulle hastar vara annorlunda?

 149. De som skrev att ni inte hade på vägen att köra förstår precis vad som kan hända.. bilen kan få repor eller ännu värre bucklor. Sluta gråt o gå brevid vägen/skogen/hagen eller sälj skiten till donken ..

 150. Många verkar missa poängen: Det är lagligt att framföra häst på allmän väg, men det är varken lämpligt eller överensstämmande med vad folk i verkligheten anser ska vara lagligt.

 151. Tycker att i flefta fall är det hästen som blir rädd och s¨blir det sådär ! SKYLL INTE PÅ BILISTER ÄR DET SÅ JÄVLA SVÅRT ATT TA HÄST JÄVEL OCH RIDA I SKOGEN ?! sen att sånt händer är ju så klart inget roligt men tänk nu efter! samma grej med personer på vägen med djur utan REFLEX ! sj har jag nästan krockat många gånger. Det farligaste ögonblicken är då man få möte sammtidigt Hoppas ni kan tänka lite mer ANDVÄND reflex undvik att vara på vägen

 152. Nu är det så att enligt lag så har bilisten en skyldighet att till och med stanna om hästen verkar orolig och enligt lag skall man då även hjälpa till att lugna hästen, hur många av förarna vet eller klarar detta dessutom har häst ekipage förkörsrätt.

 153. Jag är inte en av de respekt och hänsynslösa som du skriver om men detta fick även mig att tänka till ännu en gång och jag kommer att vara ännu mer försiktig i trafiken från och med nu! Speciellt när jag kör bil. Hoppas fler läser och tar till sig det du vill framföra både för sin egen och andras skull!

 154. I mitt fall behöver jag inte bege mig ut på vägarna när jag ska rida ut på min travare, men det är bara om jag ska ta en kortare ritt och rida på ”gärdena”, annars är jag/alla andra tvungna att rida på vägen. Jag har mött många tanklösa bilister som blåst förbi mig och Calle i 70km/h, senast var för två veckor sedan. Nu har jag turen att min häst är någon av de tryggaste hästarna som finns, men även den lugnaste häst kan bli skrämd, och vad är det då som säger att hästen hoppar bort från bilen som kommer om mot det där läskiga bandet som fladdrar i vinden, i en sådan situation ser hästen bilen som det minst farliga. Jag säger inte att ryttare uppför sig exemplariskt i trafiken, men till större delen så är det bilisterna som måste dra ner på farten och tänka sig för. Jag har varit nära på att bli överkörd av en bilist när jag stod på vägen med min förra häst, och han vevade ner rutan och skällde ut MIG! (när det var han som kom körande mot mig i 70km/h, allt jag försökte göra var att få bort hästen från vägen innan han körde på oss, och då befann vi oss ändå på väggrenen.)

 155. ge man sig ut i trafiken så får man räkna med vad som kan hända. risken ökar när det är mörkt ute. är du medveten om det?
  bilföraren som blåste förbi i 90km/h visste kanske inte att det låg ett ridhus i närheten och har ingen aning hur illa det är att köra om ryttare. är du medveten om det?
  att göra en omkörning är också en risk. eftersom en väg är inte hur bred som helst och det kan komma möten? är du medveten om det?
  självklart var det inte bra att föraren låg i 90km/h på en 70-väg. men kan du lägga handen på hjärtat och säga att du aldrig har kört för fort någon gång eller brutit mot någon trafikregel?

  btw, ingen tvingade dig att lägga upp bilder på några olyckor??

 156. Usch vet exakt hur det är för har själv varit med det. Hade en häst jag älskade väldigt högt. Han hade varit min bästa vän hela livet. jag var ENDAST 8 år. vi var på en grus väg och där kom det en bil som började tuta. min häst blev rädd och slängde av mig och drog iväg och max hundra meter efter blev han påkörd hans skador var så allvarliga att det aldrig skulle gå att rida han igen så jag förlorade min bästa vän.. Det var min enda vän för var mobbad i skolan och hade inga andra vänner. och om inte bilen hade tutat så hade jag haft kvar han än idag men det fick jag inte pga det. Nu är jag bara 13 och saknar han väldigt mycket men har fortfarande häst och är ute och tävlar men min saknad för han kommer alltid finnas kvar.

 157. Numera…när jag möter en häst…så ställer jag min bil tills hästen passerat..och kör aldrig om en häst! För jag har verkligen ingen aning om hästen är van vid trafik eller inte! Och skulle något ”hända” hästen sparkar sönder min bil…oavsett så är det alltid mitt fel, hästen och dess ryttare går alltid skadelös?! Så tänker/tror jag numera…ger mig alltid av med trettio minuters marginal till jobbet, med tanke på alla hästar på vägen…

 158. Det är väl ändå du som inte förstår hur farligt det är att rida på trafikerade vägar, då 99 % av alla olyckor med hästar beror på att ”ni” inte behärskar hästarna.Det kanske har undgått dig att trafikerade vägar är till för fordon.Dom flesta som rider på vägar tror att de äger vägen. Mitt råd är att leda hästen på vägar och att betala vägskatt för erat ”fordon”annars kan ni hålla er på ängar och skogar. Hälsn. Fd ryttare.

 159. Men sluta nu! Nog fan saktar man in om det är gående, cyklister, barn, hundförare, djur, mopeder eller framför allt ryttare på vägen!!!???
  Så jävla bråttom har man inte att man är beredd att riskera andras och sitt egna liv! Jävla dumheter är vad det är!
  Ett hästekipage har rätt att vara på dessa vägar lika mycket som en bilist och hänsyn från bilisten är dess skyldighet!
  En ryttare är oftast utsatt då hästen kan reagera olika (det är ett stort djur, ingen robot)
  Borde behandlas precis som när man ser vilt i trafiken, inte fan kör ni förbi en älg i 90 knyck????!! En häst som skräms kan orsaka samma skada om inte mer och då har vi ryttare på ryggen att ta hänsyn till med och kanske barn i bilen!
  TA TID FRÅN DET SOM ÄR BRÅTTOM TILL DET SOM ÄR VIKTIGT!!!!!

 160. Man kan ju vända på det och använda bilderna som en varning för vad som kan hända om man tar hästen ut på en trafikerad väg. Hästar har ingenting i trafiken att göra. Ni är medvetna om riskerna och ger er ändå ut. Gilla läget eller lämna hästen hemma. Kanske skulle kunna bygga stallen där det finns ridvägar och skog att leka i utan att behöva ge er ut i trafiken.

  • Att man ska ta hänsyn till alla som bor eller förhåller sig vid vägen är bland det första man får lära sig när man ska ta körkort. Men å andra sidan, de flesta som har körkort idag skulle bli av med det om en obligatorisk omprövning infördes.

 161. Trodde vägar byggdes för bilar?? Hur som helst, jag gillar hästar och ja det är väl inte så kul att få en bil som åker förbi en i flera hundra km i timmen, MEN! Man ska inte tänka att dom åker som dårar för skoj skull, man kanske hade bråttom till arbete eller andra saker.
  Och när jag läser alla kommentarer så får det ju att se ut som att alla ”häst” personer hatar bilar och bilister, och att dom bara tar sig runt med häst.
  Det kommer tyvärr fortsätta ske sådana saker i samhället, jag skulle tycka det var bra om man skrev till kommuner eller svenska vägverket och så man kan börja bygga sido vägar för cyklister, hästar och andra, för jag ser vägen som en plats för bilar.. :/

  • Och sen får man inte glömma en till sak, bilderna ser otäcka ut, och troligtvis så är olyckan dödlig för bilföraren och hästen alla olyckor med häst sker inte bara för att bilar kör galet, en del hästar kanske blir skraja när en bil närmar sig och börjar hoppa omkring och blir påkörd..

  • Bråttom till jobbet?? Öh du, jag hade bråttom hem igår med min häst, och drog förbi ditt barn med min travare i 60 km! Låter det kul?!?

 162. om en bilist råkar in i en olycka med en häst och ryttare på en landsväg så ska bilisten veta detta: skadorna som uppkom vid olyckan, alla bucklor på bilen, får bilisten betala….! Sån är lagen! Därefter ska bilisten klara av att hantera det mentala såret, pinan i solar plexus, att veta att man skadat och kanske dödat någon, lemlästat……

 163. Får inga gång eller cykeltrafikanter vara där heller då? den byggdes ju för bilar, trångsynt inser ni förhoppningsvis själva.
  Hänsyn till andra trafikanter gäller på alla vägar!

 164. A,B,C,D och E Borde betyda något för alla. Moped körkort krävs också. Ingen under 15 får framföra ett fordon på vägen om det inte är en cyckel! Enligt lagen klassas ett häst ekipage på vägen som fordon och ska alltid framföras på höger sida av vägen. Ser dagligen tjejer och killar till häst då jag har ett stall inte mer än 50meter från min ytter dörr! Tycker och hoppas att jag vissar tillreckligt mycket hänsyn mott dessa medtrafikanter! Tycker dock att det än mycket konstigt att man utan kunskap om gällande trafik regler får framföra ett som någon sa 600 till 700 kilo tungt djur som har en egen vilja på trafikerad väg men inte ha ett KÖRKORT för detta!!!!!!!!!! Argumentet jag har ju körkort för bil räcker inte!!!!!! Jag hade B körkort men inte faaaan fick jag köra lasbil för det var tvungen att ta ett körkort till,för lastbilar reagerar tydligen inte som bilar i trafiken och det gör inte vad jag vet HÄSTAR heller! Fram för körkort för HÄSTAR. Vill påpeka att jag ridit i ca15 år. Tycker dock ändå inte att någon kan säga att de kan garantera att inte en häst gör som den vill !

 165. Jag har för mig att vare sig det är hästens eller bilistens fel, så blir det alltid bilisten som får stå för kalaset. Fel uttryck kanske. Men anses alltid vara bilistens fel.

 166. just på vägen var hästen långt före bilen, bilisten är ALLTID skyldig, stanna eller kör ytterst försiktigt förbi hästekipage ingen vill väl skadas av eller skada någon
  Lajla som har alla körkort och alltid tar hänsyn och hinner alltid i tid

 167. Gång eller cykeltrafikanter som blir rädda och börjar springa ut i körbanan när det kommer bilar bör avhålla sig att vistas på trafikerade vägar, ja.

 168. Ping: ”Med livet som insats” | HEVONENS

 169. Jag rider inte själv och är allergisk mot hästar men jag kan inte förstå varför man inte kan sakta ner när man kör förbi häst med ryttare, det står dessutom oftast varningsskyltar på vägar när ridskolor eller stall. Medmänniskor ( om man ens vill kalla dem för det) Ta ansvar och visa hänsyn för vad som rör sig på eller bredvid vägen!!!! Så trött på dessa onödiga olyckor pågrund av folk som inte kan få in i sin skalle att detta är snälla och oskyldiga djur!

 170. Det värsta är nog ändå när det ligger ridskolor nära högt trafikerade vägar, just för att en häst kan lätt slita sig och vips så har du en olycka. Jag går på naturbruksgymnasiet i dingle och våran häst anläggning ligger knappt 1km från gamla e:6an där det egentligen inte är så hög hastighet längre, men folk kör på i 100 – 110km/h och det är samma sak i samhället, för det är många som gärna rider inne i där också, men det är ju ingen som tar hänsyns till något någonstans längre. Den enda gången dom faktiskt tar hänsyn det är nog fasiken när man är fler än en person, vi brukar ibland dra ut med alla hästar på skolan (17st) med häst och ryttare samt häst och vagn och då jäklar, då stannar dom till och med. Men sen finns det ju rötäggen som gärna står och gasar på utan någon anledning alls. En bra sak med ”olycker” som sker är att det aldrig är ryttarens fel om bilen går sönder av att hästen t.ex sparkar mot bilen, för det tyder på att då är bilen alldeles för nära!! 🙂

 171. Håller med dig helt i allt du säger. Jag saktar alltid ner till 10 – 20 vis passerande av ryttare.

  Har själv ridit så vet hur det är.
  Blev riktigt illa berörd av dina bilder 😦 stackars djur

 172. Bra ord tycker jag! De e fan inte lätt o vara ute med ett stort djur som faktiskt lätt kan bli uppstressat. Jag rider själv och jag är inte så gammal, när jag hade en medryttar häst så behövde jag rida bredvid en stor väg där bilisterna körde som dårar och ja hästen blev lätt uppstressad så jag fick antingen välja på att rida tillbaks eller hoppa av och lugna ner hästen! Men ibland var de vissa som faktiskt saktade ner och tog hänsyn o dom blev man väldigt glada över! Så bra sagt för de är riktigt svårt och jobbigt om en häst stressar upp sig för mycket, för då kan faktiskt vad som helst hända. Det är ett stort o starkt djur o de borde faktiskt nästan alla förstå.

 173. Onödigt att ens diskutera. En riktigt bra anledning till att sakta ner och ta hänsyn är väl att hästar är det äldsta fordonet vi har i bruk?!

 174. Jag och min väninna var en dag ute och red på en landsväg då kommer där en jävla idiot och kör förbi oss i en jäkla fart. Båda två blev förbannade och jag räckte finger åt han. Då backade han tillbaka och frågade om vi hade problem nej sa jag men du måste ha jävligt stora problem som kör förbi två hästar i en jäkla fart. Då klämmer idioten fram att jag körde bara i 70 undrar om han sagt lika dant om han hade råkat köra på ett barn. Jag tror dom föräldrarna hade slagit ihjäl han. HÄSTAR är ett flykt djur och man ska köra förbi i en kontrollerad fart det får ALLA lära sig när man tar körkort.

 175. Fy fan man får ju mardrömmar av att läsa vissa kommentarer här…
  Skit i vem som har rätt och vem som har fel. Se bara till att inte döda någon tack!

 176. Skrev ett långt inlägg som jag sedan råkade trycka bort… 😦

  Anyway, bra skrivet! Och riktigt otäcka bilder, blir gråtfärdig (trots att jag bläddrade förbi dem snabbt…)

  TILL ALLA SOM SÄGER ATT MAN KAN GÖRA SINA HÄSTAR TRAFIKSÄKRA: Min häst är 99% trafiksäker (ja, bara 99% eftersom hon är ett levande djur med flyktinstinkt!) Hon rör inte på öronen åt skördetröskor, bilar, traktorer m.m. Presenning över huvudet, no big deal. Men hon är fortfarande ett DJUR MED FLYKTINSTINKT och alltså kan hon bli skrämd av något, tänk den dagen hon blir skrämd av något och det samtidigt åker förbi en bil… ”Men jag körde ju bara i 70 km/h…” Se min familj i ögonen och upprepa det, är du snäll…

   • Tack! 🙂
    Hoppas att vi kan nå ännu fler bilister och att vi lyckas få någon av dom att tänka om. 🙂

  • ” hon var ju påväg på de där viktiga uppdraget med hästen” och transport kan man ju inte kräva att nån som skaffar häst ska skaffa, bättre dom utsätter sig själv, hästen och bilister för livsfara ist för att ta ansvar och lasta hästen i en transport, de kan ju inte ligga på dom att ta ansvar för sitt djur

 177. Ping: Jennifers villablogg

 178. Hej!
  jag för står dig till fullo. men jag stöter på i bland hästägare som är ute på vägarna som inte har å göra där för deras hästar är inte säkra på vägen, hästar som tvär som bara sticker i väg och det blir då en fara för bilist, ryttare och häst och de är tråkigt att de händer så. men sänka fart hålla avstånd är viktig men att ryttarna har på sig reflex väst och även att hästen har nått liknande så vi bilister ser er. Även en viktig del som inte så många gör en tyvärr, ett stort plus till dom som gör det.
  MVH Ingemar C

 179. Är de 70 ska man ju köra 70…. är man så jävla dum och går med en häst som inte är trafikvan/rädd får man skylla sig själv. Dessutom är man grymt självisk som utsätter hästen och inte minst bilister för en grymt onödig fara punkt slut.

 180. Självklart krävs ömsesidig respekt mot allt och alla i trafiken, och som bilförare har man alltid störst ansvar!

  Tråkigt bara att i mitt hemområde bedrivs ridskola där många småtjejer som knappt lärt sig trafikvett på cykel, ändå sk ge sig ut på vägarna med ett enormt stort djur!
  De allra flesta bemödar sig inte ens att sätta reflex på sig själv eller djur!
  Inte alls ovanligt att de helt plötsligt bara ”dyker upp” framför bilen nu när mörkret kryper sig på!

  Att dessutom ta ut instabila hästar på vägen känns ännu sämre omdöme bland ryttare.
  Förra veckan så mötte jag häst och ryttare, höll gott avstånd, LÅG hastighet men precis när jag passerar vänder sig hästen och gör utfall mot min bil (!!)

  Så va begär ni från mig som bilförare i dessa lägen!!?

  Tråkigt att hästmänniskor bara skyddar sina ”egna” i detta forum! Hästägare, bilister övrig trafik är lika stora klåpare allihopa!

  Dessutom så får människor, hundar osv inte lämna avföring på allmänn plats, häst får göra som de vill! Ser enormt ofräscht ut när hästskiten ligger spridd över hela vägen!

 181. Klarar ni inte av att konrollera hästen när ni får möte i den hastighet som det skyltas med så har ni helt enkelt inte på vägen att göra. Hästar är inget undanttag, kan man inte framföra sitt ”fordon” säkert så stanna hemma.

  Klarspråk: Om du är för kass för att hålla kontroll över din häst i normal trafik så kan du rida på gräsmatttan hemma.

  • Vad kul att du tänker så. Du tänker säkert att det kul om någon dör bara för att du inte kan visa lite hänsyn till ryttare. Bara för att du tycker du har rätt o köra så fort som vägen är skyltat. Skyltar betyder faktist max hastighet, det menar inte att man måste köra så fort.

 182. Inte många med rätt siffror i huvudet här inte, ytterst tråkigt att ens komma på tanken att skriva ett inlägg här i stil med ”håll hästen hemma på gräsmattan” eller ”skyltad hastighet ska följas” den skyltade hastigheten är ett övre gränsvärde för vad som är tillåtet på just den delen av vägsträckan JA men den får överskridas, jag tänker INTE gå in på detaljer runt det ämnet då sidan inte handlar om det, dom delarna får ni googla på själva.
  ”personliga påhopp” (mot specifik grupp eller åsikt) anser jag vara ett stort tecken på omognad eller ett ordfattigt medialt leverne, och då kan man lika gärna låta bli att ens ”kladda” ner något som uppfattas av andra som nedvärderande eller kränkande.

  GIVETVIS ska hästarna få vistas på våra vägar, det är dock inte det bästa underlaget för en häst att skritta på asfalt eller hårdpackad grus så de flesta väljer att hålla sig till den gröna kanten utanför men inte alltid det är möjligt, vissa hästar är mer ”lättskrämda” än andra och kan hoppa långt i sidled bara av ett prasslande löv eller något skräp som blivit kastat från fordon.

  Jag passerar ofta ridvägar där jag bor och även om jag ibland har fruktansvärt bråttom till ett möte eller jobbet (orsaker kan vara många) så har jag aldrig tvekat en enda gång att antingen stanna bilen eller dämpa farten så pass att det skulle gå att promenera bredvid, det handlar om sekunder eller med lite otur en minut eller två, det har jag råd med, mitt samvete skulle aldrig ha råd med att en människa eller häst skulle få lida för min dumhet.

  Till er som nu rider på vägarna skickar jag en önskan, se till att TACKA ordentligt och TYDLIGT när en bilist verkligen tydligt saktar in eller stannar, jag har vid två tillfällen sett att hästen var väldigt orolig för fordon och valde att backa 50 meter och stanna i en infart och stänga av bilen, den ryttaren passerade utan att ens nicka på huvudet, det är ohyfsat, lika mycket ohyfsat som dom idiotiska/omogna inlägg som finns med här.

  Tack för ordet!

 183. Ping: Men du då! | Lipan

 184. Att vi hästfolk håller oss på vägarna är ju för att vi måste få komma någonstans med våra hästar. och dessutom.. en häst var ute på vägarna innan bilen ens fanns så alltså har vi ju rättighet att också hålla oss ute på vägarna. Och oftast är det så att ser man en häst på vägen så är den trafikvan. Men det är inte alltid bilarna som skrämmer hästen på vägen. Det kan va något i diket eller en fågel eller vad som helst. Det finns inte en ända häst som aldrig blir rädd för något och det är precis samma sak som att vi människor är också lättskrämda ibland. Så kom inte och sög att vi inte ska få vara ute på vägarna för vi har precis lika stor rättighet och va där som en bil.

 185. Väldigt bra blogginlägg!
  Jag är både hästmänniska och bilist. När jag möter gående med häst/hund/barnvagn, ryttare med häst, you name it, så saktar jag in och håller avstånd. Det känns grymt skönt att få ett leende och en vink av vederbörande.

  När jag själv rider längs vägen, vilket jag helst låter bli men måste ibland, så försöker jag hålla mig så långt ut i vägkanten jag kan, och om det finns en infart någonstans och jag vet att jag hinner dit innan mötet med bil/lastbil/traktor så försöker jag ta mig dit så fort som möjligt så jag håller mig ur vägen.

  Jag har många olika erfarenheter av hur folk beter sig i trafik. Många hemma hos oss är väldigt trevliga och bromsar in och håller avstånd, och jag visar alltid min tacksamhet med att le och vinka, och jag får oftast samma svar tillbaka vid dessa tillfällen. Sen finns det alltid mindre trevliga trafikanter. När jag var i 16-årsåldern och red längs vägen i byn vi bodde i då så mötte jag en traktor. Det fanns en avstickare som jag kunde rida in på för att underlätta mötet då vägen var ganska smal. Detta hade dock inte traktorchauffören i huvudet, utan han brummade på i samma hastighet hela tiden så vi möttes ca 5 meter innan avstickaren, och min häst tvärvände i ren skräck då traktorn brassade förbi i ca 30 knyck bara metern ifrån henne. Det läskiga var inte att hon vände, utan det var diket hon vände runt mot. Ett snedsteg så hade vi dundrat ner i ett över metern djupt dike och troligtvis brutit nacken av oss båda två. Jag grät hela vägen hem den dagen.

  Jag har även hållit på att bli påkörd bakifrån av en mobilfifflande bilist i närmare 90 knyck på 70-väg, jag red i vägkanten, så hade han inte tittat upp i rätt ögonblick hade han nog själv orsakat en olycka oavsett om det var en häst där eller ej.
  Jag har blivit tutad på av ett gäng yngre killar som trodde dom kunde skrämma hästen när dom körde upp bara någon meter bakom, kan tala om att dom gick bet på den.
  Och en gång hade jag kunnat sätta foten i sidorutan på en bil när den körde förbi i ca 70 knyck knappa metern från hästen.

  Jag har haft häst sedan 13 års ålder till idag (25) och jag måste få säga att majoriteten av bilarna jag möter saktar in och håller avstånd. Och det är jag väldigt tacksam över, ni är en förebild för andra trafikanter!!!

  Och ni som fifflar med telefonen, inte saktar in eller håller avstånd. Tänk på att ni sätter andras liv och framför allt erat eget på spel, och till vilken nytta? Några sekunder snabbare till slutdestinationen, om ni ens kommer dit….

 186. Tycker de flesta bilister kan ändå bete sig väl och det är minoritet som blir aggressiva när de ser en häst på vägkanten.
  Trafiken i sig är farligt. Oavsett om det finns hästar eller inte. Har ingen statistik men tror det är vanligare att krocka med en annan bil, älg eller hamna på blixthalka. Det är livsfarligt, speciellt gas i botten. Förmodligen finns det en grupp riskförare som hamnar mest i olyckor, på grund av för hög hastighet.
  I slutändan är det frågan om, tycker jag, hur mycket man respekterar andra. Om man ser sig själv viktigare än en annan, som dessutom är ryttare, och är redo att i värsta fall döda en medmänniska, så var så god. Tryck gaspedalen. Tuta.
  Känner också en olycka där ryttaren blev allvarligt skadad – utan att bilisten stannade ens.

 187. Ja, om man nu som bilförare inte tycker att en häst har på vägen att göra, borde ändå bilderna på hästar som varit inblandade i bilolyckor få folk att bli avskräckta att råka skrämma dem…

  Då de helt plötsligt inte bara handlar om en häst, utan livet på personerna i bilen också, DET, om något, borde få en bilförare att tänka en gång till, eller?

  Visst att man tycker att hästar har på vägen att göra (Med tanke på att hästsporten är Sveriges näst största sport i antalet utövare är det i relativiteten väldigt få hästar man ser på vägarna) så borde livet på sin käraste, mamma, dotter, son, vän som eventuellt sitter i bilen och sitt eget liv betyda än att man skiter respekten till en okänd människa och ett djur?

 188. Usch. Folk saktar inte ner farten när jag är ute o går på promenad med sonen i barnvagnen! Vi bor uppe i skogen o ja det är 70 där. Men dom som bor där vet att jag går där varje dag. Men ändå kör dom fort förbi och varje gång hoppas jag att dom inte ska köra ihjäl oss. Jag förstår att det är obehagligt och det ska inte vara så. Nu har jag svårt här jag bor att ha extremt avstånd mellan mig och gående när jag kör. För vägen är så smal att det nätt och jämt går att passera en annan bil. Men jag sänker hastigheten drastiskt och glider försiktigt förbi

 189. Mycket pekande med fingrar mot bilister här. Men jag skall säga att det finns massor med ryttare som är riktiga rötägg eller på ren svenska är dumma i huvudet. Har varit med om att möta ryttare som rider i bredd i skymda kurvor, ryttare som rider barbacka utan hjälm pratandes i mobiltelefon, ryttare med 6 hundar springandes lösa runt omkring sig, ryttare som inte vet att vi har högertrafik o ställer sig på fel sida av vägen eller i vissa fall en på varje sida. Listan går göra hur lång som helst.

 190. Det fånigaste med alla kommentarer här med temat ”skyll er själva om ni ska ut med hästarna i trafiken” är att ni fortfarande inte verkar fatta budskapet. Om DU kör förbi en häst i säg 70 km i h och får den genom vindrutan så är DU död! Hur svårt är det att förstå. Så om du nu skiter i hästen och kanske den 12-åriga flickan/pojken som sitter på, så kanske DU borde vara mer rädd om dig själv iallafall? Och som någon skrev tidigare…att man ska leda hästen när man går på vägen…Tror du på riktigt att jag kan hålla i mitt halvblod på 700 kg om han blir rädd för plastpåsen som fladdrar till i diket och hoppar ut framför din bil när du kör förbi?! Jag överlever förmodligen, men inte DU och inte hästen!

  • Jag har också väldigt svårt att förstå mig på de människor som kommenterar och inte verkar förstå vad det hela handlar om egentligen. 😦

 191. Djur är djur, man kan aldrig garantera hur den reagerar, vare sig det gäller en ”snäll” hund eller ”trafik van” häst. Jag tänker på mig själv i första hand, vill ogärna ha en häst på 500 kg inbrakandes in i bilen. Därför kör jag lugnt förbi, det tar inte så lång tid att krypköra förbi ekipage. De flesta gånger stannar ryttare med häst för att omkörningen ska ske så smidigt som möjligt.
  Bott på landet hela mitt liv, aldrig haft problem med hästar eller andra djur. Som det redan har skrivits här, ingen vill rida på asfalterad 70-väg, men ibland måste man. Tänk på detta ni som kör skoter på landsväg(vilket INTE är lagligt).:-)

 192. Lösning på problemet:
  1. kör max 50km/h
  2. köp en pick-up på minst 2.5ton
  3. köp pch montera en ordentlig kofångare
  4. skulle olyckan väl va framme så kan du snabbt och enkelt lasta och transportera hem din middag på flaket >:D

  Lösning nr 2:
  Montera varningsblinkers/saftblandare på din häst/ditt ekipage (blinkade oranga eller även blåljus är väldigt effektivt mot stressade bilister)

  Skämt åsido så saktar jag alltid ner oavsett vad det är för djur 🙂

 193. Jag tycker att det är självklart att man som bilist, mcförare, mopedist osv ska visa hänsyn till ryttare i trafiken, liksom man ska visa hänsyn till alla i andra trafiken också. Men jag tycker dock inte man kan skicka ut vem som helst på en häst i trafiken, stora tunga djur som kan vara svåra att ha att göra med, då säger det ju sig självt att man måste ha lite vett i skallen! En gång kom jag körandes på en vanlig landsväg i ca 70 km/h, då jag precis efter ett backkrön får syn på en häst med ryttare på som står på tvären mitt på vägen. Som tur var så höll jag hastigheten ganska väl så jag han bromsa in. Jag stannar, tjejen på hästen gör så att hästen går ut i vägkanten och hästen börjar sedan gå som vanligt (som de ska göra i trafiken). Ryttaren tyckte nog det var jag som var dum i huvudet och att fastän jag höll knappa 30 km/h så gjorde hon tecken på att jag skulle sakta ner, så man kan ju undra om hon verkligen hade kontroll på sitt djur.
  Så snälla, om ni ska ut på vägarna med era hästar, så se till att kunna hantera och kontrollera dem väl, både för hästens, ryttarens och de andra trafikanternas säkerhet!

 194. Usch vad hemskt!
  Människans är så jävla respektlös och tänker sällan längre än vad näsan räcker.. Djur är inte lika mkt världs i mångas ögon, vilket jag har svårt för!

 195. Jag är f.d ryttarinna och är uppvuxen med hästsport. Jag har själv under ridning ibland tvingats korsa större vägar för att kunna rida mellan olika skogspartier. Jag förstår inte varför hästägare vill försöka hävda sin rätt och ens tänker tanken att vilja ge sig ut på ”bilvägar” som trafikanter. Vet vi inte redan att den mest pålitliga trafiksäkra hästen plötsligt kan bli rädd (för allt annat än bilar) och en fara kan ske mycket plötsligt? Det kan gå hur illa som helst om hästen möter både bil och fotgängare. Hästen skulle kunna bli skiträdd för en barnvagn och sparka åt den när den passerar. Var finns det sunda förnuftet och självbevarelsedriften hos ryttare som är villiga att rida på ”bilvägar”? Givetvis kan man som hästägare hävda sin rätt, att alla har rätt att vistas på vägen. Men vi har ingen aning om det är en knarkpåverkad person som kommer körandes, eller om det är någon som kör rattfull. Finns ju statistik som tyder på att vi har flertalet olämpliga förare ute på vägarna, inte bara sådana som kör för fort eller brister i hänsyn. Jag tycker vi ryttare/hästägare borde ha mer respekt för trafiken. Likväl som vi låter bli att rida på ett öppet fält när åskan går. Låt bli att rida på vägar där bilar kör! De är inte alls till för hästar. Hästar ska gå på sand/grus eller skogsstigar, inte asfalt som kan vara både hal och för hård.

 196. Ibland börjar jag undra om människor tappar sin sans så fort dom får körkort. Hur kan man ha så förbannat bråttom att man inte kan stanna till eller sakta ner? SÅ många hästar kan ni väl inte möta på vägarna? Uppenbarligen inte för då hade ni haft mer vana. Jag bor också vid en väg som mest trafikeras av lastbilar. Jag har två hundar, varav den ena älskar att jaga lastbilar som kör fort. Han skulle kunna arbeta för polisen i jakt på fartsyndare, så träffsäker är han i sin bedömning av fart. Han jagar nämligen bara dom som kör fort. Utanför vår väg går en landsväg med maxhastighet 70, vilket innebär att bashastighet 70 även gäller på vår väg. Det innebär dock inte att man nödvändigtvis måste köra i 70 eller ens har rätt till det. Man ska anpassa sin hastighet till rådande omständigheter. En av chaufförerna har t.o.m medgett att han ökar farten när han åker förbi min tomt för att han tycker att ”det är roligt att retas med hunden”. Måste erkänna att jag blev så paff så jag blev stum. Dom här chaufförerna saktar inte in vare sig det kommer hästar, cyklister, barn eller människa med hund. NU äntligen har kommunen beslutat att sätta upp 50-skyltar på vår väg. Inte för att det är tillräckligt, men det minskar ju risken något för att någon av oss som bor här – människa eller djur – ska dödas eller allvarligt skadas.
  Att använda som argument att man inte bör ha häst om man inte bor tillräckligt skyddat är både naivt och helt genomkorkat. Det skulle i praktiken innebära att nästan ingen människa skulle ha häst eftersom vårt samhälle är uppbyggt efter biltrafiken. Hur många, som inte har sin häst stående i en ridskola/ridklubb, och som inte bor i landets allra mest glesbebygda orter, har möjlighet att rida ut med sin häst utan att någon gång bli tvungen att bege sig ut på en bilväg? Jag är ursprungligen från Göteborg, flyttade ut till landet för snart två år sen, och jag tror faktiskt att respekten för djur och fotgängare med eller utan barnvagn/hund var större i Göteborg. I Göteborg fanns dessutom cykelbanor, vilket saknas på landsbygden. Här kör man nämligen bil. Alla kör bil. Det är också en märklig iakttagelse att respekten för naturen tycks mindre i denna lilla kommun än vad den är i storstan. Det är som om folk inte kommit på tanken att man faktiskt kan låta bilen stå och cykla/gå eller rida dit man ska. Hade det byggts mer cykel och ridvägar hade problemet varit löst, eller nästan löst. Det är ofrånkomligt att vi cyklister/ryttare/fotgängare någon gång måste ut på ”stora vägen”. Hur man än letar småvägar måste man ändå nån gång ut på den stora vägen. Men Herrarna Bilister som vet Bäst – ni kanske tycker att vi ska leda våra cyklar också, bara för att ni inte ska förlora en minut av er tid genom att sakta ner?

  Jag brukar försöka vara könsneutral, men i den här diskussionen tycks det inte vara möjligt då dom mest egoistiska och korkade inläggen kommer från män, och dessutom med en ton som säger att ni tycker er veta bäst. En människas sanning är aldrig en absolut sanning. Inte min och inte din. Men oavsett sanningar och åsikter – den dagen då ni kör ihjäl oss – människor, hästar, hundar och ibland gruppen människor små barn, ja då kör ni ihjäl oss och era åsikter gapar tomt.

  Tack för ett bra och tänkvärt inlägg, även om jag snabbscrollade förbi bilderna.

 197. Kan inte låta bli att tillägga: kan man inte anpassa farten och sakta ner när det kommer en häst, cyklist eller fotgängare, då kanske man inte borde ha bil?
  Har man så bråttom att man inte skulle kunna stanna till, som en av männen skriver, ja då kanske man borde fundera på att byta ut sin bil mot ett privatplan?

  Varför har bilister alltid så bråttom? Jag hinner ju fast jag cyklar.

 198. Jag förstår dig precis eftersom jag själv haft häst och var tvungen att rida en bit längs vägen för att komma till ridhuset. Tyvärr måste jag också säja att en kompis till mig Carola krockade med sin häst och en Saab. Hästen skyggade för en presenning i diket (som de passerat 100-tals gånger tidigare) samtidigt som bilen körde förbi med en sväv, snabb omkörning. Biltaket skalades av, de två i bilen blev skadade, hästen dog på plats och Carola låg länge på sjukhuset då hon flög genom luften över bilen.
  Så min vän, stå på dej ang detta!! Bilförare borde tänka på att en häst är lika stor och väger i många fall mera än en älg. Och när de möter älgar är de minsann försiktiga!!
  Kram på dej.
  Bettan

 199. Ping: En positiv chock. | Lipan

 200. Ja…var man ska börja i sånhär oöndlig diskussion som många har åsikter som e så olika..
  nå, ja kan väl gör de helt simpelt..

  1. Ja nu e de ju så att ja ha alldri förstått värför vissa männskor är av den åsikten dom kan/får göra vad de vill utan konsekvenser. Tyvärr så är det så att när de gäller trafiken är de ens eget liv o andras som e på spel, ingen betydelse hur du färdas; gående, cykel, mopo, häst elr bilfordon. Männskan äger inte allt i denna värld.

  2. Ja erkänner ja är en bilist med tung gasfot som man säger, som för det mesta ”har brottom”, jag erkänner ja sätter mitt eget liv på spel ne ja kör hårt i mörkret o kan köra på en älg. Tar däremot hänsyn till allt annat i trafiken, cyklister, häst osv. De är int så mycket begärt då man möter elr skall förbi att sakta ner lite och inte köra fast i! De gäller även då man ska köra förbi mopeder (även om ja tycker dagens ungdom har väldigt lite hänsyn till resten av trafiken), har i den åldern själv fler gånger blivit omkörd (även om ja ren körde överhastighet) så nära att ja flera gånger trodde sidospegeln elr mitt ben skulle åka med.

  3. Som någo redan kommenterade har hästen funnits länge och att man i denna dag ofta hamnar rida en bit på vägar mer elr mindre trafikerade för att komma till en trevlig skogstig, ridplan etc. Där är vi männskor ju sen helt själv även skydliga till det. Vi gör möjligheterna själv mindre hela tiden och nu e de ju bara så att det antagligen kommer bli fler o fler ryttare som Hamnar gå vi elr nära vägar för att komma till sin destination. Igen, om ni ser ryttaren, cyklisten osv. specillt i dessa mörka tider då hösten kommer, sakta snälla ner. Att använda vanlit männskovett är väl inte så svårt. och det tar ju faktiskt inte länge.

  4. Jag är hästmännska sjlv. varit med om mycket otrevligt och kan säga ja int träffa på en enda hästmännska som frivilligt tar sig nära en väg. Jag blir sjlv lite nervös (vilker int gör sakn bättre) efter så många otrevliga insidenter med bilister även om hästen är lungnet själv. Den nyaste o som nog satt mest osäkerhet i mej var på min sista inlärning i arbete plats o vi var 3st, och gick på en mindre sandväg då de kom en bil fram ifrån minst 80-90km/h (sku alldri vågat köra så hårt där me bil sjlv) såg på hur bilisten körde att det även kunde gått dålit om en annan bil kom emot för han kom rakt emot mitt på vägen o alla 3 hästarna stegra o försökte kuta iväg åt andra hållet. Jag hoppas ennu i denna dag den bilisten blev så rädd att den skärpte sej med sin hastighet överlag på sådana sandvägar.. tur gick det inte värre annat än att jag fick världens skräckslag för ja tenkte ren när jag så hur bilen kom farande att nu går det dålit..

  Det här blev kanske lite långt, men de viktigaste är att bilister; ni är inte dom enda, tar int länge att sakta in för en stund, de e ju int så överdrivet ofta ni kommer på hästekipage beroende kanske myky på var ni bor 🙂 gäller inte bara hästekipage utan även alla andra i trafiken…
  Bilen är det snabbaste fordonet, men inte det enda. Kom ihåg det.

 201. Vist de gäller för både belister å ryttare att vissa hänsyn på vägarna till varandra. Men jag förstår att hon e frustrerad över hastigheten nära ett stall å så. Har själv varit med att dom kör rally på en smal å kurvig väg där dom vet att de va många som red till padoch,Backar å skog. Då jag va nära på att bli på körd jag å travaren jag tränade då vi fick nästan klänga oss ner i dicket. Visst dom travarna jag red va vana vid trafikcen å så men den bilen skrämde nästan skiten ur honom. Så de e ju så att man ska sakta ner när man kör för bi en häst. Man vet alldrig va som kan hända. Har själv suttit på en häst i trafiken som inte va helt trafik säker å hon vände runt på back benen å höl på att sparka sönder förar rutan å träffa föraren för han va dum i huvudet å stanade å när jag va just breve så började han gassa.

  • sant…förstår heller inte vad männskor överhuvutaget tänker då de tutar då de e precis vid hästen..alldri förstått vad i hela h*lvete de tenkt dm vinne på det annat än en olycka elr bula i bilen elr andra skador. Ungdomar med moped tycker det är rolit vilket jag int heller kan förstå vad som e så rolit i det.. de e väl ”rolit” till se ner hästen får fnatt, int så rolit sen mer när det påriktit går dålit o de händer någo.

 202. Först vill jag säga, underbart skrivet och vad snygg du är…..sen vill jag säga att jag håller FULLSTÄNDIGT med dig….är det samma personer som säger att hästar inte ska vara på vägen som går och föreläser för älgar, rådjur, harar, rävar, grävlingar och andra djur att dom ska hålla sig borta från asfallten….? Vissa förare borde få sitt körkort indraget med order om att dom ALDRIG får framföra snabbare fordon än en cykel då dom SJÄLVA inte kan visa dom TRE viktigaste delarna i trafiken: Omtanke, respekt & kärlek….för det krävs omtanke för att att se till att även om man inte har en bil så betalar ALLA för asfallten som ligger där och då får ALLA vara där (sen ska givetvis ALLA visa hänsyn till andra i trafiken och använda förnuft..)…det krävs respekt för att FÅ respekt….skiter man i att folk är oroliga i trafiken så behöver man heller inte tänka långt för att förstå att skadar man någon i trafiken för att man inte visat respekt och det blir rättegång så ska man inte tro att man får respekt från domare….det krävs kärlek i trafiken för att alla ska fara säkert i trafiken…vare sig man sitter i bil, på cykel, på häst, på moped eller går….
  Tack för ordet..

 203. Hästtransport??! ”måste ut på vägen” ja stoppa in eländet och kör till skogs då ? Så vriden lagstiftning kring hästar så man blir mörkrädd vad gäller ansvar för skador som eländet orsakar

 204. En av männens kommentar: ”Men som sista lösning är faktiskt att inte rida en möjlighet.”

  Och åter igen så ska kvinnornas nöje offras för männens ovilja eller oförmögenhet att rätta in sig i det allmänna ledet. Risken finns ju att kvinnor och män till slut kommer befinna sig på vägarna på, Gud förbjude, lika villkor. Risken finns ju att kvinnorna någon gång i framtiden eventuellt får vissa fördelar på de mansdominerade områdena. Nej herregud, det är lika bra att förtrycka dem och köra bort dem medan vi fortfarande kan…

  Hur svårt är det att visa HÄNSYN? Ödmjukhet från alla läger tack.

  • Sen finns de ju lika många områden som kvinnor ”äger” har fördelar av osv men dom är vell inte värda att räknas, gräset är ju grönare på andra sidan

 205. Hej jag har också hästar hemma och blir ibland tvungen att gå med dom efter vägen för att få dom till hagen mm. jag har turen att jag bor i en by där alla tycker det är underbart att vi har hästar. därimot kan jag ju säga att jag har bott i bensbyn på ridskolan för ett antal år sedan och jag vet hur man kör där och jag kan hålla med om att det är verkligen inte okey. och ni trafikanter som säger att man får skylla sig själv att ni kör 70 för att det är 70 väg har jag bara en fråga till hur gör ni om det kommer upp en älg på vägen kör ni förbi den i 70 ca 1m ifrån den fast ni ser den?

 206. Jag sänker alltid farten när jag ser att det är barn eller djur väldigt när eller ibland på vägen. När det gäller hästar sänker jag farten extra mycket, av en så enkel anledning att de kan bli rädda och när 700 kg djur blir rädd så har inte min bil mycket att sätta emot. Och tappa kontrollen över en bil kan vem som helst gör i vilken hastighet som helst.
  Men jag måste få berätta en lite lätt obehaglig historia över dem jag kallar ”idioter i trafiken”. Har i min lilla hemstad sett en och samma bil vid flertalet tillfällen komma körandes både fort och fortare, nära djur o visar aldrig hänsyn. Kapade nästan benen på en äldre herre vid ett övergångsställe, vilket gjorde mig så fruktansvärt upprörd, så en kväll för dryg sex månader sedan när jag nästa gång såg bilen då jag var ute med hunden. Idioten kommer i full karet, kör mot rött och håller ungefär 90km/h rätt genom staden. Jag tog upp en knapp matsked smågrus och hytta med näven som att jag skulle kasta för att få honom att sänka farten lite, de gjorde han inte. Så jag slängde gruset på vägen (siktade inte på bilen) två tre små stenar studsade upp på hans bil vilket gjorde fan skapt till idiot så förbannad, att han tvärnitar och ordagrant flyger ur bilen sätter full fart mot mig och misshandlar mig. Frågan är gjorde jag rätt eller fel i efterhand?
  De lär jag aldrig få svar på… Men jag har inte sett hans bil sedan dess!

 207. De flesta bilförare/hästägare här verkar tala om trafikerade vägar och hävdar båda parter att de äger alla dessa samt alla dess rättigheter. Hur fel detta än må vara kan jag ju dra en annan parallell, nämligen den ibland (för det mesta, sorgligt nog) fruktansvärt hänsynslösa hemtjänsten. Jag har mitt stall ute i skogen, enda anslutningen är en grusväg som det med all säkerhet inte är bra att köra över 20 på pga. alla dess skarpa svängar och små gropar. Det finns dessutom endast ett hus förutom stallet och den tillhörande gården vid denna vägen. Där bor en gammal änka som får hjälp av hemtjänsten flera gånger om dagen, och dessa personer kör med sina bilar i 60-70, ofta pratandes i telefon, samtidigt som de rider förbi mig och mina hästar. Här kan man verkligen inte som bilist säga att de har några som helst rättigheter att köra i denna hastigheten, och inte heller med den vårdslösheten som de faktiskt gör. Det är även en väg som sköts av en vägförening, och den gamla änkan är ju knappast kapabel att göra något. Vi står alltså även för underhållet, fyllning utav gropar osv. Detta håller inte heller länge pga. att de kör på detta fruktansvärda sätt. Har flera gånger nästan blivit påkörd utav förarna, och då har jag ALLTID på mig någon form utav reflex när jag rider och mina hästar är fullt trafiksäkra. Min unghäst på 4 år blev nästan träffad utav en kvinna som pratade i telefon och kollade sminket när hon körde tillbaka från änkan. Detta är ju ett tydligt exempel på hur otroligt hänsynslösa folk kan vara. Som ryttare är jag alltid väldigt noga med att ge mig ut i trafiken i minsta möjliga mån och med så mycket respekt som möjligt till bilar och annat, men jag skulle uppskatta att bli behandlad på samma sätt, på en väg som faktiskt vi ryttare har lagt ner tid på, och alltså (om man ska vara så trångsynt som många ovan) har ”störst rätt” till.

  Kan också lägga till att hemtjänsten gör ett beundransvärt jobb, och menar inte att dra alla över en kant.

  • Tack för din kommentar, men alltså fy tusan för de bilförare du tvingas möta på ”er” väg!

   Ibland undrar jag om det ska behöva hända en allvarlig olycka innan folk reagerar? Tyvärr tror jag ju att inte ens det skulle hjälpa. 😦

 208. Ping: 10km/h på 10 meters avstånd – en gång till. | Lipan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s