10 km/h på 10 meters avstånd.

Här kommer en liten vänlig uppmaning från Svenska Ridsportförbundet till hur du beter dig i trafiken när du möter häst: hit

Väldigt många bilförare verkar ha väldigt dålig koll på hästar och hur de fungerar så tänkte jag ge några lite mer konkreta tips på hur du möter/kör om en häst i trafiken:

 • Kör MAX 10-20 km/h.
 • Håll så många meters avstånd som vägen tillåter.
 • Vänta med att köra om ett hästekipage om det kommer en mötande bil.
 • Min häst till exempel är ca 1.7 m i mankhöjd, ca 2.5 m lång från svans till mule och blixtsnabb i sin reaktionsförmåga. Och då menar jag verkligen blixtsnabb! Jag skulle tro att det tar ungefär en millisekund för hästen att förflytta sig från den ena vägrenen till det andra och jag kan lova dig att du och din bil inte vill befinna er i vägen. En så stor häst väger minst 600 kg.
 • Hästar är flyktdjur och har en djupt rotad flyktinstinkt som aldrig går att träna bort. En liten plastpåse som kommer flygandes i vinden kan för en häst upplevas lika farlig som en lastbil som svischar förbi. Därför kan en häst alltså bli rädd för något helt annat bredvid vägen och hoppa rakt ut i vägbanan, fast du kommer där med din bil. De har inte samma logiska tänkande som vad vi har och förstår inte att fordon kan vara farliga.

Och vad du än gör – TUTA INTE! Det kan kanske tyckas roligt och skojigt i någons ögon, men tänk dig att du sätter ditt eget barn på en häst och ställer ekipaget på vägen framför din bil. Och sen tutar du och ser vad som händer. Fortfarande roligt? Det är människor, barn och vuxna, som rider/kör/handhar de hästar som ni möter i trafiken och jag hoppas verkligen att ni bilförare inte önskar skada dessa.

Lagen säger att ett hästekipage har lika stor rätt att vistas på våra vägar som vad bilar har OCH att man ska visa hänsyn till dessa. Vi rider/går/kör på höger sida och följer trafikreglerna som alla andra.
I de allra flesta fall av trafikolyckor med häst inblandade så är det bilföraren som är ansvarig. Till exempel om du kör för nära och får en hästhov insparkad i din bil, då är det med största sannolikhet ditt fel om inte ryttaren varit grov oaktsam.
De allra flesta som har häst vill inte rida eller vistas på vägen, men ibland måste vi det för att ta oss till våra ridvägar eller liknande samt för att våra hästar ska kunna bli så pass trafiksäkra som möjligt. Och bara för att det sitter en människa på hästen eller går bredvid och vi har väluppfostrade/trafiksäkra hästar så betyder det INTE att vi i alla lägen kan kontrollera våra djur.

Så snälla snälla alla ni som framför fordon och möter en häst på vägen – ta det lugnt och respektera om ryttaren höjer handen och ber dig att stanna eller visar att du bör sakta ner. Hen känner antagligen sin häst bättre än du, att den kanske är orolig eller stressad och önskar ännu mer än du att ert möte i trafiken ska gå lugnt och smärtfritt till. Tack.

Här kikar jag och Tenor på en grävskopa och även fast den står stilla och är avstängd så kan det vara nog så ”spännande” för en häst. 20130826-131555.jpg

 

I nästa inlägg spinner jag vidare på den ÖMSESIDIGA respekten vi alla borde värna om och svarar på en del kommentarer: Att krocka med en häst.

Annonser

107 thoughts on “10 km/h på 10 meters avstånd.

 1. Det där var kanonbra skrivet, delar den vidare. Lycka till med fortsatta ridningen i trafiken till dig och alla andra ryttare därute i vårt avlånga land ❤ till er alla.
  Från en fd. hästtjejj.

  • Åh vad glad jag blir, tack så mycket!! 🙂

   Känns viktigt att informera bilförare som inte har koll på hästar så att de förstår hur farligt det kan bli och hur viktigt det är att ta det lugnt. 🙂

 2. Ping: Som smör! | Lipan

 3. Jag håller med dig. Det är riktigt bra skrivet.
  Jag har en fot i båda läger: Hästägare/ryttare/kusk och innehavare av körkort/bil.
  Och tyvärr finns det idioter i alla läger.

  Jag har flera gånger stött på folk som tycker att det är helt ok att ”trafiksäkra” sin häst efter stora vägen -för det är bilisterna som ska visa hänsyn!
  Jag som bilförare har då ingen lust att, ofrivilligt, ställa upp som försökskanin åt deras unghäst som aldrig sett en bil tidigare.

  Det är sorgligt att det är såhär då det skapar osämja.

  • Tack! 🙂

   Tyvärr finns det idioter överallt och jag håller helt med om att vi hästägare/ryttare/kuskar absolut inte ska utsätta våra medtrafikanter för onödig fara för att träna våra hästar att bli trafiksäkra. Människor behöver över lag visa mer respekt för varandra, då skulle vi slippa alla dessa fejder. :/

 4. Jaha? Och vad gör ni på min väg med era hästar? Betalar ni vägskatt för era dumma djur? Nej.. Jag kör alltid försiktigt förbi hästar, men det finns fruktansvärt många ryttare som tror att dom äger vägen och i stort sett att bilister är tvungna att köra en omväg på en mil ifall deras lilla ponny är lite stressad.. Kör bil! Det är inte 1832 längre, vi behöver inte plåga djur genom att sitta på dom ute i trafiken..

  • Jag betalar vägskatt för min dumma bil och tycker att jag därför har rätt att vistas på min skattefinansierade väg med både bilen, hästen, till fots och – hör och häpna – min cykel också. Kan du tänka dig att jag inte betalar någon skatt för cykeln? Den har bara två hjul och, till skillnad från hästen, behöver stöd för att stå själv. Kan du tänka dig något vingligare och farligare att ha på en väg? :-O

   Skämt åsido, kunde jag rida direkt från stallplanen, in i skogen, utan att sätta en hov i närheten av en trafikerad väg, så skulle jag det. Tro mig.

   • Precis, vi ryttare vill ju inte gärna befinna oss på trafikerade vägar, men ibland har vi inget val och då gäller det ju att vi alla visar varandra respekt. 🙂

   • Jaha, är det så det fungerar? Men eftersom jag har två bilar, ska jag bara betala skatt för en av dom då? =)

  • Du kan väl inte vara allvarlig ? Betalar du skatt för att dina barn ska gå på vägen ? Ska bilister inte visa hänsyn till de barn som rör sig på vägen heller ?
   Spelar väl ingen roll om det är 1832 eller 2132, så länge hästar finns så visar man hänsyn. Men om jag får spekulera i ditt i liv så har du antagligen inga barn, kör omkring på en obesiktad/oskatt bil och får bidrag från oss skattebetalare för att köra den.

   • Jag har både barn och besiktar och skattar mina bilar. Har även ett jobb som betalar för alltihop. Och jag måste säga att jag inte låter mitt barn springa runt på vägen hur som helst, eftersom det är farligt.. jag värderar också en människas liv lite högre än en häst.. Nej, jag betalar inte skatt för att mitt barn ska gå på vägen, men mitt barn sliter inte heller på vägen, som en bil, eller tex. häst gör.. Härligt att du drar sådana grymma slutsatser, en äkta människokännare!

  • Det var det dummaste jag hört. det är inte DIN väg, den är VÅR. du betalar inte vägskatt, utan fordonsskatt. Enligt din logik får endast bilar vistas på vägar. Hur är det då med cyklister? Dessutom, det finns väldigt många bilister som tror att de äger vägarna, du verkar vara en av dem.

   Jag rider inte men tycker att det är viktigt att vi samsas och visar normalt hyfs mot varandra.

   • Jag skrev faktiskt att jag visar hänsyn, men att ryttare inte brukar göra det enligt mina erfarenheter.. Ett exempel: En häst sparkade på min bildörr (gillade väl inte färgen på bilen eller något), när min bil stod parkerad. Det blev en rejäl buckla som följd. Det tyckte inte ryttaren var konstigt alls och vägrade att stå för skadorna, för den stod precis bredvid vägen där hon skulle rida. (Detta var ingen ridled, utan en helt vanlig allmän väg). Så ursäkta mig om jag är bitter och överdriver lite, men med de erfarenheter jag har av ryttare i trafiken är det svårt att bli annat.

   • Bilist. Härligt att du är villig att riskera både människors och hästars liv med den attityd du har, endast på grund av att EN ryttare betett sig illa mot dig. Jag har svårt att förstå det själv att man inte respekterar ett djurs liv lika mycket som en människas, men! Vet du vad?

    Sitter du på eller bakom en skenande häst som går omkull eller bli påkörd är det STOR RISK att ryttaren/kusken skadar sig allvarligt eller avlider. Det skulle lika gärna kunna vara något av dina barn, din fru eller en arbetskamrats barn. Och jag tror att vetskapen om att man orsakat en annan människas olycka tar mycket längre tid att bearbeta än att laga en bucklig bilplåt.

   • Detta är ett svar till Beatrice… Är du inte läskunnig? Jag har skrivit flera gånger att jag visar hänsyn till ryttare. Jag kör jätteförsiktigt förbi dom, och jag tror inte att det finns någon hästmänniska där ute som tycker att jag har betett mig dumt i trafiken… Vems liv är det jag riskerar? Läs igenom inlägg innan du bestämmer dig för att göra bort dig..

 5. Jag respekterar och har alltid varit försiktigt kring hästari trafiken, men då vill jag att du/ni ryttare tänker på detta. Min lastbil är 24 metet lång, från nos till bak. Den väger 60.000 kg, är 2,6 meter bred och 4,2 meter hög. Trots dess storlek kan den ändå förflytta sig i 80 km/h. Stoppförmågan är bra, men knappast jämförbar med tex en personbil. Jag kan behöva använda en stor del av vägbanan vid kurviga partier och vissa vägar är så smala att jag vid möte inte har mer än 20 cm att avvara.

  Som du säger, hästar är flyktdjur och kan bli rädda för sitt eget bajs, ett prasslande löv eller en gullig kattunge. Om jag nu sänker farten då jag måste passera en häst och ryttare (om jag hinner utifrån vägens beskaffenhet), så kommer lastbilen ändå avge mycket oväsen och något så stort borde ju skrämma skiten ur en häst! Jag kan dessutom inte kontrollera alla funktioner på lastbilen, som tex avluftsdumpningen. Du har säkert hört ett kraftigt pysljud från tex bussar och lastbilar någon gång. Det kan ske lite när som helst.
  Så får din häst för sig att hoppa in mot lastbilen eller släpvagnen så spelar dessa 600 kg ingen roll. Ni riskerar båda stora skador eller om oturen är framme, död!

  Så vet du som ryttare att din häst är väldigt skvätten och att vägen du rider på inte är den största… fundera då lite över om du ens borde rida på vägen!

  Respekterar jag dig så vill jag se samma respekt från er sida! Hästens plats är inte längs tungt trafikerade vägar…

  Mvh

  • Säger som vi alla känner till det: Är man stor och stark måste man vara snäll.
   Sen måste även ryttare förstå att man inte ger sig ut på en väg som har hastighet över 70 km/h. Det blir för svårt för övrig trafik att väja. Men som inlägget tydligt säger: Ryttare förhåller sig gärna inte på trafikerad väg om de inte är på väg någonstans som kräver det.
   Tänk det som ett barn som cyklar efter vägen. Totalt oberäkneligt. Vart ska barnet? Är de uppmärksam på det 24 m från nos till svans långa fordon som måste passera?
   Det handlar om ömsesidig respekt och texten var riktad till ryttare likväl som till övriga trafikanter. Den skvätten av vägen som en häst tar är lik den som krävs för en motorcykel, och hästen väger troligtvis mer. Dessutom är det numera riktigt bra skyltat kring lantområden där hästar finns, så det borde vara ganska uppenbart att sänka farten på dessa landsvägar.

   • Jodå, ömsesidig respekt bör finnas. Försöker själv verkligen göra mitt bästa och jag måste hela tiden tänka på hur jag framför lastbilen. Får hela tiden tänka längre fram och vad som kan finnas bakom nästa krön, kurva osv.
    Ett barn kan jag göra medveten om min kommande närvaro genom att signalera med ljud. Men även där krävs yttersta försiktighet. Tyvärr kan jag inte signalera på samma sätt mot ryttare och häst. För tuta gör ju då saken lika farlig.

    Men jag vill bara få fram att ryttare måste förstå faran med tung trafik och hästar. Gemensam respekt var det…

   • Helt rätt, vi ryttare måste också vara medvetna om att särskilt tunga fordon inte alltid kan stanna/sakta ner osv som en vanlig bil kan och det är jätteviktigt att komma ihåg innan man ger sig ut på vägen. Olyckor kan tyvärr alltid hända hur försiktiga alla inblandade än varit, men jag tror att risken för dessa minskar om alla bilister och ryttare tänkte sig för en extra gång.
    Du verkar absolut vara en av dessa som tänker till och vidtar försiktighetsåtgärder i den mån det går och det gör mig jätteglad att läsa! Dessvärre finns det en helt drös med bilister som inte alls gör det, utan snarare gör tvärtom och jag hoppas bara att jag fått en eller två av dessa att tänka en extra gång på riskerna. Jag hoppas dessutom att alla ryttare och kuskar där ute även de tänker på riskerna och inte bara ”ska hävda sin rätt” för då kan det gå lika illa.

  • Hej hortn,
   Och tack för din kommentar! Jag håller helt med om att man inte alltid kan styra över situationen, särskilt inte när man kör lastbil och nej, då är 600kg häst inte så mycket att ”vara rädd för”. Som ryttare överväger jag alltid vilken häst jag sitter på och vilka vägar jag väljer/måste rida på och om jag bedömer mig att klara av situationen. Jag har haft häst i många år och är vuxen nog att avgöra detta även om inte jag heller kan styra över alla situationer.

   Jag skrev ett utförligare inlägg om den ömsesidiga respekten jag önskar se mer av här:
   https://lipan.wordpress.com/2013/08/29/att-krocka-med-en-hast/

   Mvh Li

  • Vilken tur att min ponny ÄLSKAR fordon! Har haft henne i 8 år och hon blir bara glad. Hon älskar att få sticka in huvudet i bilar, dyka ner med huvudet i sopbilen där bak, slicka på lastbilar, klia sig på traktorer och när järnvägsbommarna fälls ner med buller och bång, ja då är det julafton för henne! Jag brukar cykla med henne och jag kan säga att vi är inte trafikfarliga då utan det är alla bilister som glor när man kommer cyklandes med hästen på släptåg. Hon blev överlycklig första gången hon såg rullskidor, och plogbilen som plogade utan snö på vägen så det lät som in i var bara ett mysigt inslag enligt henne. Jag blir oftare rädd än henne.

 6. Ping: Att krocka med en häst. | Lipan

 7. Bilisten tycker att vi plågar dumma djur?

  Ja bilar är ju riktiga mördarmaskiner iaf, undra hur många djur bilisterna plågar per år de plöjer över diverse djur som får ligga o plågas i vägkanten innan de dör, om de inte hade ”lyckan” att dö direkt vid påkörningen.

  En häst kan ju liknas med en älg i storlek, tror INGEN gasar i 80 km/h förbi en sådan, men det händer väldigt ofta då man rider. Om hästen slänger sig ut i vägen i den hastigheten så har man både häst o ryttare inne i bilen någonstans i baksätet.
  Verkar inte som att man som otänktbilist fattar sin egen fara i att vara hänsynslös…

  Visst det är inte 1832 längre, men jag kan lova att på den tiden var människor mindre stressade o hade tiden att visa hänsyn för sina medmänniskor (och djur) på ett helt annat sätt än i vårat superstressade samhälle där alla har fullt upp med att ha bråttom någonstans.

  Ett tips till alla superstressade bilister; skaffa en häst och du kommer att hitta världens mest avkopplande hobby;)
  Vem vet, tillslut kanske vi kan avskaffa bilarna och gå tillbaka till häst o vagn? Både bättre för Miljön, hälsan o alla stackars plågade påkörda viltdjur.

  Ja, så tycker jag det blir. Men då måste all asfalt bort, det är för hårt för hästar att springa på:p

  Hoppas ironin i detta inlägg förstås.
  Eller så är det helt enkelt lättare om man bara att visa hänsyn från alla håll o att man använder skallen, både som ryttare o bilist!!!!

  • Haha, ja du häst och vagn skulle sakta ner samhällstakten avsevärt!
   Bilar dödar många människor och djur varje år och flertalet av dessa olyckor kan vi inte alltid påverka (förutom att sluta köra bil eller alltid köra väldigt sakta), men en del av dom går faktiskt att påverka och det är dessa bilister jag hoppas att jag når.
   Nej, skämt åsido, men det är den ömsesidiga respekten vi alla borde visa varandra som är den viktiga och det hoppas jag att alla kan läsa in i mina inlägg.

  • Haha, ja för att man kan köra över djur av misstag är ju ungefär som att rida på ett djur för nöjes skull… Sen är det inte så stor risk att det hade blivit så bra om man använde häst i arbetet va? Mååånga konkurser blir det =)

 8. Ja, information behövs verkligen. Trafikskolor tycks inte alls ta upp det. Vad man än tycker om hästekipage i trafik så har dom laglig rätt att befinna sig där. Som bilist ska man överhuvudtaget inte göra något annat än bedöma situationen och anpassa hastighet utefter det. Det innebär att försöka avgöra hur trafiksäkert ekipaget är är fullständigt galet. Att ta något som helst förgivet, tex att ekipaget kommer att hålla sig i vägkanten när man passerar är fullständigt tokigt. Som bilist har man inte en aning om varför ekipaget befinner sig på vägen. Hästen kan ha skenat ut från skogen, ett barn kanske just tappat kontrollen på hästen eller en snäll välartad häst plötsligt skräms av något i vägkanten. När ca 600 kg blixtsnabba muskler slår till är vi alla chanslösa, både bilförare och ryttare. När bilisten bedömer situationen med en häst på vägen gäller samma tanke som det stod en älg där. Dvs vad som helst kan hända. Som bilist anpassar man sin körning därefter. Kommentarer som att man inte har på vägen att göra om man inte har en trafiksäker häst kan lämnas därhän. Det är helt ointressant i sammanhanget eftersom bilisten omöjligt kan veta varför hästekipaget befinner sig där det gör i det ögonblicket. Som bilist har du bara att anpassa dig till rådande situation dvs kan vara farligt. Mkt låg hastighet, mkt stort avstånd. Ta gärna ögonkontakt med ryttaren.

 9. Fascinerande, kommentarerna från bilister och lastbilsförare är lika korkade som när de försöker ”diskutera” med/mot cyklister. Ingen som helst förståelse, idiotargument om fordonsskatt osv.

  /Cyklist utan häst

  (Som saktar ner vid möte med häst och ännu mer vid omkörning, kanske är bäst att tillägga.)

 10. Grymt bra läsning 😀 har nästan lust att spika upp det i området som jag och min syster rider genom då vi ska till ridbanan med en sköthäst vi har hand om 🙂 En del stannar eller kör lugnt förbi oss med bilen eller med skotern (under vintern).
  Delade med detta till stallet där jag rider så att alla kan ta del av detta 🙂

  • Härligt! 🙂

   Haha, jag lekte med tanken själv att jag skulle skriva ut jätteplakat och sätta vid vägen. Men det är nog bättre att alla får läsa det på nätet.

 11. Vet inte om någon skrivit detta tidigare, orkade inte plöja igenom allt. Men den största faran på vägen är just skräp som ligger i vägkanten och vem är det som kastar ölburkar, glasspapper, plastmuggar mm i vägkanten. En ölburk samtidigt som ett möte med en bil är ingen bra kombination.

 12. Ping: 10 km/h på 10 meters avstånd | Olof Wilhelmsson's blogg

 13. Håller med, men ryttare ska tänka lite på vika vägar dem rider, många rider gärna vid större 70-80 vägar och kräver att trafiken ska vissa respekt? på en stor 70-80km/h väg är det farligt att sakta ner till 20-30km/h, dem flesta borde kunna sakta ner till kanske 50, det kan vara svårt att köra över på andra sidan vägen för att ge utrymme pga dålig sikt tex, då kanske det bara blir 1,5 meter emellan bilen och ryttaren…
  Ryttarna som rider på dessa större vägar bör VERKLIGEN ha trafiksäkra hästar och rida ner i diket när bilen kommer så dem inte är på körbanan så slipper man problem.

  • Jag vet inte hur det ser ut i övriga Sverige, men där jag bor ser jag sällan eller aldrig någon som rider längs 70-80-vägar några längre sträckor. Det ser förstås olika ut i olika delar av landet. Men jag kan tycka att det är farligare att tex köra på ett hästekipage än att behöva bromsa kraftigt och ev få en smäll i bilen bakifrån. Kan man dessutom inte bromsa ner från 70-80 km/h till 20 km/h utan att få bakomvarande bil i ”rumpan” så kör bilarna alldeles för nära varandra. Visst, det är svårt att påverka de som kör bakom en, men då bör alla lära sig bättre trafikvett.

   Att säga att ryttaren ska rida ner i diket är en bra tanke, men tyvärr inte alltid genomförbart och det gör INTE att man slipper sakta ner eller slipper problem! Se till att sakta ner när det är hästar på vägen eller kör inte så fort att du inte klarar av att sakta ner till lämplig hastighet. Som någon annan skrev här nedanför; det finns många olika anledningar till att ekipaget befinner sig på vägen – hästen kanske blev skrämd av något i skogen eller liknande, sådant som inte går att påverka.

  • Det är ALDRIG farligt att köra långsammare, det är bara skitsnack. Såvida den som kör bakom en inte är en idiot då, men du får du bromsa tidigare så att den bakom hinner registrera din inbromsning.

   Diket är sällan en säkrare plats. Ofta är det brant, hästarna halkar i gruset och kastar sig upp på vägen igen.

   Ingen häst blir trafiksäker utan att få vistas i trafik.

 14. En liten undran………vad gäller ang ridning på trottoaren ? Och var placerar ni bajspåsen, ni vet den man binder i hund-kopplet.

  • På trottoarer får man i regel inte rida.
   Rider jag på väg och min häst bajsar så försöker jag styra den åt sidan, alt hoppar jag av på vägen hem och puttar/sparkat ner det i diket. Men jag antar att du inte var särskilt allvarlig i din fråga.

   • Ja det kan du göra, men det tror jag inte att du vill då du antagligen inte vill få hundskit på skorna som du sedan ställer i din hall när du kommer hem…

  • Jag är väldigt seriös, och tycker lite synd om dessa 10-13 åriga (oftast) tjejer som får låna nån häst av ”snälla-farbrorn” som är för lat för att själv motionera sina hästar, och självklart är det tvunget att rida in i samhället för att visa upp sig för kompisarna. Den skit som dessa lägger kvar på trottoaren måste bli väldigt tungt för tjejerna att bära till stallets gödselhög där den hör hemma. Att dessa barn sen har laglig rätt att vara på vägen och riskera sina och andras liv kommer jag inte att kommentera , men jag undrar vems försäkring som gäller om hästen springer ut i vägen och lägger sig på huven till en liten Smartcar?

   • Ja ja …….när nu ingen ville ta i försäkringfrågan så har jag kollat detta själv, och det gör mej ännu mer fundersam. Om en häst ute på vägen sparkar in dörren på en bil så är det bilägarens fel, om en häst skenar ut i trafiken och blir påkörd av en lastbil som bromsat ( då kommer alltid det där pysset från bromsarna som skrämmer hästen)så är det lastbilsägarens fel. Jag undra vems fel det är om någon av dessa små tjejer jag nämnde i tidigare inlägg skulle förolyckas efter att de mist kontrollen över hästen av någon anledning??? Huu! Å fy fan för denna tanke , för jag vet iallafall vem som skulle bli dömd och skylld från ”hästfolkets” sida. Detta skulle alltså vara mitt fel även om jag varit på besiktning och kollat styreleder,styrservo,bromsar på hela ekipaget,alla ljus, ljuddämpare,mönsterdjup i däcken mm, ja ni fattar. Detta har jag gjort för att jag respekterar mina medtrafikanter på vägen,inkl dom som åker häst. Jag har också, när jag blev 20 år, tagit ett trafikkort på lastbil mm. Då undrar jag följande. Skulle det vara helt tokigt att begära någon typ av test (besiktning) för de hästar som ni kallar trafiksäkra och som säkert är det också. Då skulle man ju säkert känna sig mycket tryggare som förare av detta fordon (som hästen kallas i trafiklagen) när man vet att den svänger dit man vill och stannar när man vill. Sen kanske det skulle vara på sin plats med någon typ av körkort för att framföra en häst på vägen eller åtminstone en ålders gräns som är satt så man är säker på att föraren kan höger och vänster. Det blev lite att fundera på, med jag vill inte bli ignorerad en gång till, så låt höra vad ni tycker om mina idéer . Kanske kan vi komma fram till nått så att vi alla kan få utföra våra jobb och utöva våra hobbys på ett säkert sätt! PS. Men bara om små tjejerna plockar med sig bajset på trottoarenDS.;). Mvh Lis

   • Om du slutar referera till ryttare och hästfolk som småtjejer, vilket är så otroligt nedlåtande, så kanske någon kan tänka sig att föra diskussionen vidare på en vuxen nivå.

   • Ja självklart, men nu är det barn i 10-13 års åldern det gäller i mitt samhälle som rider på trottoarerna och dom kan väl inte gärna kallas vuxna ryttare? Sen är det i det fallet inte ryttarna jag vill ge nån skuld, utan jag tycker att ansvaret kanske ligger lite på föräldrarna också. Eller? Lovar att tänka på det i fortsättningen. Mvh Lis

   • Angående dina funderingar om vems försäkring som gäller när en häst springer ut i vägen och blir påkörd av en Smartcar: ja det är bilförarens försäkring som löser ut även om det inte var dennes ”fel” förutsatt att hästägaren/ryttaren inte släppt ut hästen på vägen på jäkelskap vilket typ aldrig händer. Alltså, summa summarum, kör ÄNNU långsammare när du möter en häst i trafiken så slipper du köra på den och få plåtskador och tvingas betala självrisken för att få det lagat! Med dessa bestämmelser så kanske bilister lär sig att köra låååååångsaaaaaaamt förbi hästar och hästekipage så att de slipper plåtskador och dyra kostnader på sin bil. Utmärkt system tycker jag, synd bara att de värsta rötäggen i trafiken inte verkar ha en susning om vem ansvaret ligger hos.

    Angående din fundering om bajshögarna, det går ju bra att öppna munnen åt dessa tjejer också och anmärka på att de lämnar hästskit efter sig på gångbanor eller vad det nu kan vara och det inte är särskilt trevligt. Ogillar du något så säg till direkt till berörda personer, sitt inte och gnäll i ett kommentarsfält på nätet! Skiten försvinner inte automatiskt. Om föräldrarna skiter i att uppfostra ungarna så är det ditt samhälleliga ansvar att göra det åt dem! Eller säg till föräldrarna om du inte törs ta det direkt med tjejerna.

 15. Men jävla idioter, hästarna hör hemma i sina små områden ute i skogen eller på MCDonalds, en häst ska inte röra sig i trafiken om bilisterna måste påverkas av att en småtjej plågar djuret och tar den där den kan bli skrämd.

   • 1. Ofta blir hästarna inte rädda eftersom att man vant dom vid trafiken.
    2. Det finns i princip inga (finns på ett ställe i Luleå, vid Luleå Ridklubb), så vitt jag vet, av Kommunen anlagda ridvägar där motorfordon är förbjudna. Alltså kommer vi ryttare att behöva rida ut i skog och mark och säkerligen korsa en trafikerad väg eller färdas en bit efter en trafikerad väg, för att komma till våra ridvägar.
    3. Och helt seriöst, hur ofta behöver trafiken påverkas av hästar i trafiken?

  • Men vad tror du? Jag är 12 år och inte tycker jag att det är kul att rida i ridhus efter skolan då det tar 30 min dit! Dessutom är det mer troligt att man hellre rider i skogen om man har de vägarna..

  • Och så var det småkillarna med sina mellanstadiekommentarer om hamburgerkött o.s.v. trots att de i själva verket extremt jättegärna skulle vilja hänga på ridskolan bland alla snygga tjejer…

   Hur var det nu med hästköttslasagne förresten? Folk verkade bli ganska upprörda över att det förekom så McDonalds aktar sig nog väldigt noga för att blanda in något dylikt i sin färs… Uttrycket är med andra ord ganska så förlegat och tyder på att man inte håller sig uppdaterad mot omvärlden…

 16. bilarna etc påverkas ju ganska mycket om dom måste sakta ner , väja och typ köra 10 km förbi en häst. dom som lägger ridvägarna måst ju vara idioter som lägger dom över trafikvägar. hästarna kan väl promenera i skogen eller något där dom inte stör andra. sen så är alla hästar inte kontrollerbara och kan bara skena iväg som en raket ut på vägen och orsaka olyckor, nejnej säger jag, djur som hästar hör hemma i skogen och inte på vägen.

  • Och hur tror du att man ska komma till skogen? Flyga? Nej, det brukar innebära någon form av väg för att ta sig till tex skogen. Undviker trafikerade vägar som pesten men landsvägar, mindre vägar, grusvägar osv är omöjligt att undvika. Måste korsa en väg för att ta mig till min paddock. Men ska genast börja försöka avla fram pegasii så är ju det besväret löst…

   • Jag har en helt galen idé här… hör och häpna… Vad sägs om att man förvarar hästen där man ska rida!? Vet att det låter galet, men tänk efter! Det är ju så dom gör med flygplan… dom har planen på flygplatsen, för att piloterna ska slippa köra planet dit själva… tycker det är en ganska smart idé faktiskt…

   • Stallen låg alltid där man kunde rida, förr i tiden. Men så kom det stadsmänniskor ut på landsbygden som såg hur härligt och fridfullt det var att bo på landet och tjatade på gårdsägarna om att få stycka av och köpa sig en tomt på markerna. Stadsborna blev fler och fler, för det var ju så härligt att bo på landet, och hästägarna (dåtidens markägare och bönder) de var snälla och styckade fler och fler tomter där stadsborna kunde bo och trivas i sann gemenskap med kor, hästar och får. Men sedan längtade stadsborna tillbaka till staden igen eller hade sin försörjning där så då började man åka bil till och från staden. Plötsligt blev en bonde och hans häst eller en ryttare och hennes häst ”en belastning” för den stressade stadsbon och som tack för att hästägarna avstått en del av sin mark för att stadsbon skulle få ett hem i en härligt grön och fridfull miljö så började man försvåra för hästägarna att vistas ute i den allt snabbare trafiken med bortförklaringar som: ”hästen är 1800-tal, ni har inte på vägen att göra, rid någon annanstans” etc. etc.
    Ja visst kan jag rida någon annanstans, jag kan börja med att rida över DIN TOMT när jag behöver komma dit jag kan rida ostört och säkert, så slipper vi ses i trafiken om du har så fruktansvärt bråttom…

 17. Lustigt känner tyvärr igen situationen allt för bra .Vi här har travet och ridskolan på varsin sida vägen i ett visst område. Trots att det finns en tydlig skyltad övergång till tränings/ridvägarna så har det ändå inkommit klagomål till kommunen om att kuskarna/ryttarna borde se sig för,
  Ridskolan kan jag inte se ha några problem alls med det här eftersom det finns en asfalterad gång/cykel och ridväg längs efter då et ligger en skola inte så långt bort så det när nog mest travet på andra sidan som blir drabbat
  Nu tror jag verkligen INTE att kuskar/ryttare är oförsiktiga heller när de ska korsa en 70-80 km/h väg heller. utan snarare väldigt långt ifrån.Fast det finns ju såklart alla sorters människor men man borde gå halva vägen var mer så att säga.

 18. Jag visar alltid hänsyn för ryttare och hästar i trafiken. MEN, jag ser aldrig att hästfolk visar alla dom som har allergier hänsyn. Att gå in med hästkläder i en affär är faktiskt väldig allvarligt för dom som är utsatta. Man kan ta hänsyn på flygplan för dom som är allergiska mot jordnötter men inte i en butik för dom som är allergiska mot häst.

  • Alla som har katt och hund då? Jag är väldigt allergisk mot katter och träffar ofta på människor som har kläderna fulla med katthår. Ska jag skälla på dem och be dem rolla kläderna då?

  • Det finns medicin mot sådant, har man en åkomma som andra inte är skyldiga till att man har så får man lov att använda de preparat som finns. Ska jag som är lång kräva att alla anpassar sig efter min längd? Det skulle bli riktigt jobbigt för de som är korta!
   Men eftersom du likställer livsfaran i att köra oförsiktigt förbi en häst i trafiken eller nötallergi ombord på ett flygplan med din pälsallergi så antar jag att du verkligen är DÖDSallergisk mot pälsdjur då? I annat fall, hur är kommentaren relevant för ovan artikel?

   Men tack iallafall för att just DU ändå visar hänsyn i trafiken när du möter en häst! För vissa är det självklart men inte för alla så jag passar på att tacka här och nu så att du inte känner dig försummad för att du visar vanligt folkvett och ingen tackar dig… 🙂

 19. Och jag som trodde att det fanns särskilda häststigar, ryttarbanor, paddocs, hästhagar, vandringsleder, skogspartier och andra hästvänliga banor. Vi bilister har ju bilvägar och sånt. Gud va bra.

  • Det finns väldigt sällan särskilda ridstigar, utan vi ryttare får använda skogsvägar som alla andra. Det som ofta är grejen är att där kan man möta en bil då och då och för att ta sig till dessa vägar behöver vi ofta korsa en bilväg eller färdas en kortare sträcka efter en.
   Det hade varit fantastiskt om det fanns särskilda ridstigar som kommunen stod för.

 20. Då häst fan inte betalar någon miljöskatt för att fjärta på ängen. Så ska den inte vara på någon väg alls utan hästtransport. Denna idoti med att dra ut häst kräken på vägen finns ingen pardon för. Då vänder man sig till hela ryttar eliten, om ni så promt ska ut och rida på 50 70 90 och 110vägar så får ni skylla er själva lycka till med att stanna 60ton lastbil.

  • Nope, vi omsätter ca 2,5 miljarder kronor årligen inom detaljhandeln/tjänstesektorn varav 25% moms går direkt in till stadskassan, så vi betalar indirekt för att lastbilschaufförer ska få adekvat utbildning vad gäller att kunna stanna 60 tons lastbil om det krävs vid passage av en häst på vägen samt att därtill bete sig som folk. (samt även att lastbilschaufförer bl.a. ska kunna skriva ihop ord som är sammansatta, men nu ska vi inte vara småaktiga…) Lycka till med att behålla körkortet om inte den 60 ton tunga lastbilen håller en hastighet motsvarande rådande trafiksituation d.v.s. 10 km/h förbi en häst på allmän väg…

 21. Rent generellt kan jag ifrågasätta att folk ska kommentera saker & ting de uppenbarligen inte är insatta i eller vet ett skit om. När man läser vissa kommentarer här blir man ju rent av mörkrädd. Jag har ridit större delen av mitt liv & kommer från Sveriges 4:e största stad.
  Det vore FANTASTISKT om det fanns en skog & ridvägar precis bredvid stallet. Men guess what? Det gör det inte! Vilken värld lever ni bilister & allmänna idioter som kommenterat i?
  Har ni någon gång satt foten i en ridanläggning? Då kanske ni skulle inse att man måste förr eller senare korsa en väg för att ta sig till en skog/ridväg (som förövrigt är ovanliga – där vi har våra hästar finns inte en enda speciellt anpassad ridväg, ist får man korsa åkrar & småvägar för att ta sig ut till skogen). Läs på kommentera sen. Öppna en lagbok eller se över trafikförordningarna. Läs på en bok om djur och miljö. Läs på stadsplaneringen. Tack på förhand.

  Vad gäller gemensam hänsyn – ABSOLUT! Jag rider två hästar, den ena väldigt trafiksäker. Henne rider jag på småvägar (korta sträckor & enbart för att jag måste!) samt att jag ibland måste korsa en landsväg. När jag korsar vägen är det JAG som har väjningsplikt & får snällt stå & vänta tills det inte kommer några bilar, då kan jag trava över vägen lite snabbt. Har aldrig varit ngt problem.
  Unghästen däremot kan jag bara rida runt ett par åkrar där vi bara riskerar att träffa enstaka bilister och traktorer. Varför? För att han är inte trafiksäker nog att ta ut i trafik. Så absolut så har vi ryttare också ett ansvar.

  Jag VET att det finns fantastiska bilister som visar hänsyn – samtidigt som att det finns idioter där ute som rent av TUTAR på ett flyktdjur. Inte för att hästen ens var i vägen, utan för att det var lite roligt. Ungefär som att vissa killar tycker att det är skit kul att tuta på unga tjejer.
  Det är DETTA jag vänder mig emot. Eller folk som försöker vara tillmötesgående och saktar in framför hästen – men rivstartar precis bakom hästen vilket skrämmer livet av den mest coola häst.
  Givetvis har inte hästar någonting att göra på hårt trafikerade vägar där bilarna kör fort. Det håller jag helt med om. Men jag har faktiskt (vare sig som bilist eller ryttare) sett ngt ekipage rida längs en hårt trafikerad väg. Ryttare har enligt trafikförordningarna ingenting att göra på en motorväg, så risken för att du skulle behöva bromsa där är obefintlig.
  Det detta handlar om är att vissa hänsyn när du väl ser en häst – vilket väl ändå måste höra till ovanligheterna? Hur ofta möter du egentligen ett ekipage?
  De flesta ryttare rider på små grusvägar där -hör & häpna – det händer att man faktiskt möter en bil. Ryttare rider i princip aldrig i stadstrafik & landsvägar. Skaffa lite vett själva, tack.

  Så kommer vi till det här med djurplågeri… Skulle inte Ni tycka att det vore djurplågeri att ha en hund som endast fick sitta på terrassen/balkongen & titta ut? Varje häst förtjänar att få ridas i skog & mark – något annat vore djurplågeri. Hästar är skapta att röra sig över längre sträckor i naturen. Något som inte går efter människans exploatering av världen, förutom på vissa delar där vi har lite naturskyddsområden där det finns halvvilda hästflockar. För att ta våra tama hästar till skog & mark måste vi ofta någonstans på vägen möta bilister. Det enda vi ber om är att ni under dessa få möten inte gasar eller tutar på våra hästar. Punkt slut.

  Tack. Hej.

  • men flytta då, om du vill rida… Jag vill flyga flygplan, men jag använder inte vägen här utanför som landningsbana för det… Känner jag att jag måste flyga, så får jag väl åka till ett flygfält, eller flytta närmare ett om det är för långt…

 22. det går ju faktiskt att hålla sig ifrån BILvägar också, så slipper ni dessa ”förfärliga situationer”
  inte så kul att stå och vänta flera minuter på att en häst ska lugna ner sig om man har bråttom till jobbet.. och absolut inte kul att köra igenom högar med hästskit.. bara för att hästfolk aldrig brukar bry sig om att ta hand om sina bilar så finns det dom som inte vill ha hästskit i hjulhusen, det är starkt korrosivt, alltså gör att plåten rostar snabbare.

  jag visar hänsyn till ryttare om jag kör med 4-hjuling på skogsvägar, då stannar jag och stänger av motorn osv, men ärligt talat tycker jag faktiskt inte att hästar, åsnor, grupper med cyklister, kanotister, eller rollerbladesåkare har på BILvägar att göra!

  • Hej Oskar, jag håller med om att det inte är kul att vänta på när andra ska reda ut situationer som uppstått osv. Jag gillar inte heller att få korrosiva ämnen på min bil osv. Jag uppskattar att du och andra saktar in och visar hänsyn så som även jag försöker visa hänsyn genom att i störst möjligaste mån undvika (bil)vägar. Men, snälla, stäng INTE av motorn om du stannar ditt fordon. Vi som rider där det kan finnas motortrafik har tränat hästarna att acceptera motorljud men det är ändå ett överraskningsmoment med (för situationen) nya ljud när man startar en motor. Även som människa så kan man bli överraskad när ”nya” oväntade ljud uppträder, Tack igen för visad hänsyn från 50+ tant & riskanalytiker på Scania.

 23. Hästar har inte på en riksväg att göra. Det är ju inte förbjudet att rida på dessa vägar (bortsett från motorvägar), men som ryttare tror jag man försöker undvika att rida på dessa platser. Oftast måste man rida en bit för att komma till fortsättningen på sin ridväg.

  Man har inget val som bilförare än att sakta ner och visa respekt. Det är inte ofta jag passerar hästar med ryttare på en större landsväg. Men där ridklubbar håller hus i närheten av större vägar som måste korsas för att nå ridvägen, måste infrastrukturen eller/och rutinerna ses över. Att ha hästar ständigt korsande en riksväg är en stor trafikfara!

 24. Hej!

  Utomordentligt bra skrivet! Skulle önska att artikeln lades ut i en dagstidning och gärna på TVs aktuellt och rapport så att den når ut till dem det berör och inte bara till de ”närmast sörjande”! Hur många gånger har jag blivit stressad över en del bilister och deras huvudlösa sätt att köra sitt fordon när de närmar sig gående och hästar på smala vägar. Sen har vi den gången när lastbilen faktiskt körde på en häst på den smala vägen så att ryttaren åkte av och hästen skenade hem. Var inte oroliga både häst och ryttare klarade sig med mer eller mindre blessyrer men händelsen gav ärr i själen.

 25. Som ryttare/kusk så föredrar jag att hålla till på cykelbanor, eftersom trafiken på vägarna är för snabb för hästarna. Tyvärr så finns det allt för många ”vetare” som informerar mig om att jag inte får rida/ köra på cykelbanan, utan det är på vägen jag hör hemma..
  Så jag gör ett medvetet lagbrott och är även beredd att ta straffet om polisen kommer och har synpunkter på det.
  Jag har hästarna relativt centralt och måste använda mig av asfalterade vägar/cykelbanor för att komma till dom bra grusvägarna.
  självklart att man måste visa hänsyn till varandra oavsett vart man befinner sig. Kommer jag ikapp/möter en människa på cykelbanan/grusvägen så saktar jag ner och skrittar förbi, för att inte skapa irritation.
  Det händer också att jag erbjuder skjuts om jag kommer ikapp en människa, när jag är ute med ”Finvagnen” det brukar uppskattas och det skapar en possessiv stämning.

  Mvh//Peter
  Riddare/Ryttare/Kusk och Långtradarchaufför.

 26. Om nu bilvägarna endast är till för, som ni ryttare säger, kortare transporter till och från lämpliga ridstigar så kanske man kan tycka att de som är lite osäkra (har sett alltför många ungdomar på hästar de egentligen inte känner på asfalterade vägar) kan ta och hoppa av hästen och leda den?

  • Det är absolut ett bra tips, dock inte alltid genomförbart, men det tar inte bort ”problemet” helt då man fortfarande kan tappa hästen om den blir rädd för nåt, vilket betyder att bilisterna ändå behöver sakta ner.

 27. Vi har bott nära E4’an och ridit och kört våra hästar på densamma och tycker att den som tar sin häst ut på trafikerad väg har själv fulla ansvaret för sitt ”fordon”. Vi kan inte på fullt allvar tycka att det är upp till bilisterna att se till att olyckor inte ska ske, detta är vårt ansvar och det går att träna hästar att lita på oss och vårt omdöme.

 28. Helt rätt skrivet! Jag och kompisen brukar ofta vara tvungna att rida på vägen för att komma till olika ställen där det är bättre att rida, men det är extremt sällan, nästan aldrig någon som saktar in, en del lättar inte ens på gasen när de ligger mellan 80 och 90 km/h. Jag vet inte hur många gånger vi har varit på väg att flyga av pga det. Jag delar vidare detta så att fler ser!<3

  • Tack! Bara att sprida så att så många icke hästmänniskor som möjligt får läsa. 🙂

   Hemskt att folk i trafiken inte kan visa mer hänsyn och omtanke om varandra. 😦

 29. Helt rätt! 🙂 Jag tar det alltid lugnt runt häst- och djurekipage, både privat och i arbetet.

  Emellertid vill jag ta tillfället i akt att upplysa alla som har med häst eller ter sig med andra djur längs med vägarna följande:
  Lastbilar använder tryckluft för att bromsa, det vet de flesta. Saken är den att då vi släpper på bromsen så släpps luften ut, ibland med ett plötsligt PSSHH. Detta är tyvärr inget vi kan råda över, utan är något som man som förare får planera efter. Dessutom finns det en apparat på lastbilen som kallas för lufttorkare som sporadiskt och utan förvarning också den kan ge i från sig ett kraftigt PSSHH, något som vi inte heller kan råda för.
  Det enda vi kan göra är att vara mer uppmärksamma där man kan tänkas att hästar och liknande ekipage kan befinna sig längs med vägen.

  Slutligen vill jag informera alla, ALLA, som befinner sig längs med vägarna följande:
  Ett fullastat lastbilsekipage kan normalt sett väga upp till 55-60 ton, och tar cirka 80-100 meter på sig att stanna (stoppsträcka). Ju tidigare vi upptäcker er desto bättre.
  Det man kan göra är att göra sig sedd, gärna med både reflex och reflexväst på både sig och djuret. (Vill man vara extra säker kan man ta på sig en liten blinkande lampa).
  Jag uppskattar det väldigt mycket och har till och med bjudit några vägbrukare på fika för att jag blivit så glad att de har på sig dessa livräddare. 🙂

  Med vänliga hälsningar
  Magnus
  Yrkesförare

 30. Men om det nu är så jobbigt RID I SKOGEN och inte på vägar för motordrivna fordon . Blir riktigt irriterad . Tänker tuta nästa gång jag ser en gående hamburgare

  • Hur kan en person ha så otroligt lite förståelse och respekt för andra människor som du? Om du är så fruktansvärt dum att du faktiskt tutar så hoppas jag att du kan tänka dig att leva med konsekvenserna och risken att du dödar eller skadar både ryttare och häst.

   Idiot är allt jag har att säga.

   • Eller får hästen över bilen och blir riktigt illa skadad själv. Då kan hon sitta där i sin rullstol bitter och ångerfull!

 31. Ping: Med livet som insats. | Lipan

 32. Det borde väl ändå inte vara svårare än att man som bilist beter sig precis som alltid då man har ett ekipage på vägen, ett ekipage som har exakt lika stor rätt att vara på vägar som vi alla betalar för att använda, ett ekipage som kan bestå av en gående med katt i snöre, joggande person, en unge på cykel, en tant med en hund, en person till häst, en gubbe med krycka, en cyklist, en ,,,,, . Man saktar ner och ökar avståndet sidledes. Skall det vara så svårt att komma ihåg från körskoleteorin?

  Ingen vill ramla av och skada sig och ingen vill ha en häst inne i vare sig sin egen eller andras bil så detta borde verkligen vara något som inte ens borde behöva diskuteras. Vi får alla göra det vi kan för att minimera skaderisker på människor, djur och bilar, svårare är det faktiskt inte.

 33. Jag önskar att fler tränade sina hästar för trafik. Många ger sig bara UT i trafiken och hoppas det ska gå bra. Tyvärr är det oftast yngre personer som tror att vägen kan vara en bra träningsplats.. Vidare kan jag bara krasst säga att OM man har en häst som är rädd i trafiken och för olika fordon måste man välja en annan plats att vistas på eller så får man träna, träna. Hästar kommer också efter cykelvägar vid vägar, skyggar och springer in i gående. Det är inte okej. Jag ryttare och kusk måste välja väg, med den häst jag tar ut. KOMIHÅG träna din häst.

 34. Det är så beklämmande att läsa mångas totala brist på empati. Jag har flyttat ut på landet för att kunna ha mina hästar. Måste rida ca 200m på en 70- väg som går ut till ett sommarstugeområde. Där kör de ca 100km/h, håller inte ut och saktar verkligen inte ner. Jag brukar vifta och visa att de ska sakta ner och har flera ggr fått skakande huvuden till svar. Jag har flyttat till flygfältet för att få flyga, men det hjälper inte.

  • Tyvärr kan jag bara instämma. :/
   Undrar vilket som är det bästa sättet att nå ut till alla dessa människor med bristande empati för andra? Går det ens att nå dessa?

   • Det är bara intressant att vissa tycks ha större rätt till samhället än andra. Om jag inte gillar vad någon annan gör, får jag då dräpa dem? Jag tänker att det vore lite småfestligt om vi bara försöker hålla varandra vid liv så gott vi kan, även om någon nu tycker att hästar är korkade och hästmänniskor än värre. Om idioti vore grund för dråp så är det uppenbarligen fler än hästmänniskor som ligger risigt till.

 35. Tack för en jättebra artikel. Jag är förvånad över den negativa tonen i en del kommentarer. Jag bor söder om Stockholm och kör varje dag en favoritsträcka för motorcyklar kallad slingerbulten till jobbet i Södertälje. Jag och många andra gillar att köra där. Som ryttare måste jag korsa sagda väg eller rida/gå längs den ca 100m. Jag har mycket goda erfarenheter från det, jag tycker att nästan alla fordonsförare visar stor hänsyn genom att sakta in, ge utrymme (när det går) och hålla jämnt gaspådrag. Det fungerar och både jag och dom hästar jag haft genom åren är tacksamma, Jag har tränat och testat mina hästar innan jag utsätter dom för trafik men ibland kan man ändå få överraskningar. För 1½ år sedan köpte jag en ny häst som jag testade och bedömde som trafiksäker. Vi red en slinga som först gör att man korsar slingerbulten och sedan på hemvägen går längs med den. När vi var på hemväg så såg jag att det kom en lastbil med släp på motsatta sidan när jag skulle svänga ut på vägen. Jag väntade mig inget problem men min häst fick spader. Det mycket hänsynsfulle lastbilsföraren saktade in och stannade medan jag samlade ihop min backande och krånglande häst om tog upp hela min fil. Jag var mycket tacksam för hans beteende och lika förvånad över hästens. At jag dessutom var lite omtumlad och uppskrämd över vad som kunde ha hänt om någon kommit i full fart i motsatt riktning tror jag alla förstår. Efter detta har jag tränat hästen ytterligare (under säkra förhållanden) så att problemet är undanröjt.
  Så tack alla bilister som visar hänsyn, det är sannerligen uppskatta.

 36. Om jag får min bil insparkad av en häst då stämmer jag ägare till hästen på allt han äger och har, det är hans fel, han ska hålla sig undan när jag dundrar fram!!!! en häst är ett djur ingen bil… Det är hästen och ägerens fel om min bil får en hästhov på lacken det får han bekosta eftersom att han var i vägrenen !!

  • Fel, hästen är ett fordon precis som din bil och du får enligt lagen endast göra en omkörning om den kan ske riskfritt och du skall anpassa hastigheten efter rådande trafiksituation.
   Ja stäm på du bara, det blir bara dyrare för dig när du får betala både dina egna och mina rättegångskostnader, värdet på min häst, utrustningen, mina och hästens skador samt skämmas inför lokalpressen på orten där du bor.
   Allt detta bara för att du har lyckats ta körkort utan att ha ett uns trafikvett i skallen. Stackare…

 37. Då var det min tur att lägga sig i….är sedan barnsben hästägare å är även utbildad ridinstruktör som driver en ponnyridskola. Precis som i den vanliga skolan ingår hur hästen reagerar och hur man på bästa sätt kan undvika situationer. Det ni redan har tagit upp om hästen som flockdjur osv stämmer till fullo. Men ser rött när diskussionen urartar sig till rent trams bara för att man har fått en spark på sin bil…å troligtvis av någon anledning som redan beskrivits. Var glad att inget värre hände föraren, hästen eller ryttaren. Självklart finns det även ryttare som inte har koll på vett och etikett, men det ger inte bilister rätten att sluta visa hänsyn. Har ibland upplevt just detta att man på något konstigt sätt är irriterad på alla som sitter på en häst, å inte kan vänta några sekunder innan man kör förbi. Är varje förares skyldighet oavsett bra eller dåliga erfarenheter av hästar. Inte fasiken kör man nära en gamling med käpp så hen ramlar i diket, bara för att man kanske hatar äldre pga av dålig erfarenhet tidigare i livet?? Kan dra många knäppa jämförelser men allt handlar till slut om just respekt å att visa hänsyn! Hjälps vi åt så kan vi undvika olyckor.

  • Några funderingar som man kan tycka är ganska relevanta. 18år, Körkort, Besiktning, Skatt, och Trafikförsäkrin är några av de sakerna som jag som bilförare är skyldig att ha för att få vistas på vägen. Det betyder att en helt utomstående först bestämmer om jag är lämplig att köra bil sedan bestämmer en helt annan person om min bil är lämolig att framföra bland mina medtrafikanter sedan måste jag skatta bilen och minst ha en trafikförsäkring om jag nu ändå skulle orsaka en olycka! Ingen åldersgräns, jag bestämmer själv om fordonet är trafik dugligt, Det jag menar med detta är att för att gemensam hänsyn ska gälla förutsätter det ju att alla som vistas på vägen kan trafikreglerna! När får vi se ett körkort för häst där man gör ett ryttarprov och ett teoriprov antinge kuggar man eller får ett körkort som säger att man får vistas bland andra trfikanter! När det målet är uppnåt så undrar man nog varför man inte borde besiktia hästen varje år för att se om den är lämplig att framföras i trafiken den är ju trots allt ett fordon! Man får framföra Bil .Lastbil, Motorcykel, Moped och Häst på privat mark utan körkort dock är det endast hästen som får framföras på allmän våg utan körkort och åldersgräns! Då hästägar själva säger att hästen är ett opålitligt fordon borde man då inte krävas på en störe kunskap än andra trafikanter!

 38. Kanon bra skrivet. Har själv häst och har mött ”dårar” som bara brakar förbi med sina bilar och inte visar hänsyn för oss ryttare om vi är illa tvungna att rida en bit på en trafikerad väg. En del bilfordon, motorcyklar osv kan visa respekt med att stanna och ev stänga av om dom ser en häst börjar vara överallt på vägen och en del struntar i det.

  Vet att förra året under sommaren så mötte jag en motorcykel och ljudet från sånna tycker juh hästarna inte om. Så jag började ”vinka” för att den som körde skulle sakta in då min häst började bli orolig men gjorde hen det? Nej, hen brakade bara förbi som vi inte fanns och både jag och hästen var ”långt” in i skogen då min häst fick lite panik. Men dagen efter mötte jag en till och vinkade lika igen och jag trodde att denna inte skulle sakta in men den stannade och stängde av. Ett stort plus på det till han som körde denna då och han väntade med att starta den när han såg att jag var så pass långt bort så det inte skulle ske en skada. Sånna människor borde finnas fler av och visa mer respekt när man ger täcken 🙂

 39. En liten fråga, var står det att jag SKA sakta ner för en häst i trafiken som flera skriver? Jag har laglig rätt att framföra mitt fordon enligt den hastighet som står skyltat! Eller som fordonet får framföras med(moped o dyl.) Att jag sedan själv väljer att visa hänsyn och sakta ner för hästar, barn m.m. är helt och hållet upp till mig… Däremot läste jag i länken tidigare ang. hästar i trafiken att de INTE får befinna sig på trottoarer samt cykel-och golfbanor, vilket man ofta ser hästar på samt hästskit på! Jag är oxå av den åsikten attan ska visa hänsyn i trafiken, men hur ställer ni med hästar er till fordon i utryckning, som kör fort med blåljus och sirener?

  • Superbra skrivet inlägg!

   Kommentar om utryckningsfordon:
   Jag har träffat brandbilar i utryckning med blåljus (utan siren) där den förste saktade ner och den andre, 500m bakom den förste, svischade förbi i hög hastighet. Jag som inte gillar varken bussar/långtradare som gående/cyklist var nog mer rädd än hästen! Så nog är det tur att (i 99% av fallen) ha en cool häst som inte reagerar avseevärt på trafik. Men…Tyvärr kan man inte alltid förlita sig på sin häst då dessa är levande djur som inte alltid beter sig som man kan förvänta sig…

   Man kan tyvärr inte alltid påverka situationen, ibland får man helt enkelt gilla läget. Man kan inte heller påverka hur andra gör men man kan faktiskt göra skillnad själv. Tycker att det är tråkigt att läsa att man vill förolycka någon annan människa genom att medvetet framkalla en olycka, bara för att.

   Det är lätt att glömma alla som ”kör som folk” så en STOR eloge till alla som visar upp vanligt hyfs på vägarna vare sig det rör sig om hästekipage eller om man cyklar! 🙂

 40. Ping: 10km/h på 10 meters avstånd – en gång till. | Lipan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s